ΟΑΕΔ: Ξεκίνησαν οι αιτήσεις για τις επαγγελματικές σχολές - Αναλυτικά οι ειδικότητες στο Ηράκλειο

Κρήτη
ΟΑΕΔ: Ξεκίνησαν οι αιτήσεις για τις επαγγελματικές σχολές - Αναλυτικά οι ειδικότητες στο Ηράκλειο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η αμοιβή των μαθητών, θα αντιστοιχεί σε τουλάχιστον 21,78 ευρώ για κάθε ημέρα μαθητείας σε εργασιακό χώρο για τα δύο έτη - Αναλυτικά οι ειδικότητες στο Ηράκλειο

Χθες Παρασκευή 29 Οκτωβρίου ξεκίνησε η ηλεκτρονική υποβολή αιτήσεων για την εισαγωγή μαθητών και μαθητριών στις νέες Πειραματικές Επαγγελματικές Σχολές (Π.ΕΠΑΣ) Μαθητείας του ΟΑΕΔ, για το σχολικό έτος 2021-2022.

Οι ειδικότητες  των Επαγγελματικών Σχολών έχουν να κάνουν με τους τομείς του τουρισμού και της φιλοξενίας. Κατά την ανακοίνωση του ΟΑΕΔ, το σύστημα υποβολών θα είναι ανοικτό μέχρι την Δευτέρα 15 Νοεμβρίου προς υποβολή των αιτήσεων των ενδιαφερόμενων. Η αμοιβή των μαθητών, θα αντιστοιχεί σε τουλάχιστον 21,78 ευρώ για κάθε ημέρα μαθητείας σε εργασιακό χώρο για τα δύο προβλεπόμενα έτη.

Δικαίωμα υποβολής

Δικαίωμα υποβολής έχει κάθε ενήλικας, κάτοχος απολυτηρίου Γυμνασίου με καλή γνώση τουλάχιστον μιας ξένης γλώσσας μεταξύ αγγλικών, γαλλικών ή γερμανικών.

Οι υποβολές των αιτήσεων θα γίνουν αποκλειστικά μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας gov.gr, με τη χρήση των κωδικών TAXISnet.

Πιο συγκεκριμένα η διαδικασία υποβολής είναι η εξής:

gov.gr → Εκπαίδευση → Εγγραφή σε σχολείο → Εγγραφή σε πειραματική επαγγελματική σχολή του ΟΑΕΔ

Οι ειδικότητες στο Ηράκλειο

Οι ειδικότητες της Π.ΕΠΑΣ Ηρακλείου για το σχολικό έτος 2021-2022 θα είναι οι εξής:

- Τεχνίτης μαγειρικής τέχνης

- Τεχνίτης επισιτισμού

- Υπάλληλος υποδοχής πελατών ξενοδοχείου

Εκπαιδευτική διαδικασία

Οι Πειραματικές ΕΠΑΣ θα λειτουργήσουν σε επτά πόλεις της Ελλάδας, συμπεριλαμβανομένου του Ηρακλείου. Το σύστημα που θα εφαρμοστεί κατά την εκπαιδευτική διαδικασία θα είναι δυϊκό, καθώς θα συνδυάζει τόσο την θεωρητική όσο και την εργαστηριακή εκπαίδευση παράλληλα με την μαθητεία. Η μαθητεία θα λαμβάνει χώρα σε εργασιακούς χώρους επ’ αμοιβή, με τους μαθητευόμενους να τυγχάνουν πλήρους ασφάλισης.

Αναλυτικότερα, το θεωρητικό μέρος θα υλοποιείται στις σχολές από τον Νοέμβριο έως τον Απρίλιο, ενώ η μαθητεία στις επιχειρήσεις θα πραγματοποιείται από τον Μάιο έως τον Οκτώβριο. Αναφορικά με την αμοιβή των μαθητών, θα αντιστοιχεί σε τουλάχιστον 21,78 ευρώ για κάθε ημέρα μαθητείας σε εργασιακό χώρο για τα δύο προβλεπόμενα έτη.

Προοπτική επαγγελματικής αποκατάστασης

Όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση, η συνεργασία του ΟΑΕΔ με το Ελληνογερμανικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο και το Ινστιτούτο Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, που διαθέτουν μεγάλη εμπειρία στον χώρο της επαγγελματικής εκπαίδευσης και του τουρισμού, εγγυάται την τοποθέτηση όλων των μαθητευομένων σε θέσεις μαθητείας σε διακεκριμένες επιχειρήσεις του τουριστικού κλάδου (ξενοδοχεία 4 και 5 αστέρων), αλλά και ενισχύει την προοπτική της επαγγελματικής αποκατάστασής τους, μετά την ολοκλήρωση των σπουδών.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News