Ηράκλειο

Δολοφονία 58χρονου Ανδρέα Κανάκη: Η δίκη θα συνεχιστεί την Παρασκευή 5 Νοεμβρίου

Η εκδίκαση της υπόθεσης σε δεύτερο βαθμό ξεκίνησε σήμερα, Παρασκευή, στο Μικτό Ορκωτό Εφετείο Ανατολικής Κρήτης - Στο εδώλιο κάθισε ένας 60χρονος άνδρας, ο οποίος έχει καταδικαστεί πρωτόδικα σε κάθειρξη 28 ετών

Σε μια εβδομάδα από σήμερα θα συνεχιστεί η δίκη για τη δολοφονία του 58χρονου Ανδρέα Κανάκη, ο οποίος είχε πέσει νεκρός από το όπλο ενός 60χρονου άνδρα, πριν από περίπου 5,5 χρόνια, κοντά στο Μπιτζαριανό Ηρακλείου.   

Η εκδίκαση της υπόθεσης σε δεύτερο βαθμό ξεκίνησε σήμερα στο Μικτό Ορκωτό Εφετείο Ανατολικής Κρήτης.  Μετά τη σημερινή διακοπή, η δίκη θα συνεχιστεί το πρωί της Παρασκευής 5 Νοεμβρίου.

Στο εδώλιο κάθισε ένας 60χρονος –σήμερα- άνδρας, ο οποίος έχει καταδικαστεί πρωτόδικα σε κάθειρξη 28 ετών.  

Η δίκη ξεκίνησε με καταθέσεις μαρτύρων του κατηγορητηρίου. Μεταξύ αυτών βρίσκονταν και οι δύο αυτόπτες μάρτυρες του τραγικού περιστατικού. Πρόκειται για δυο νεαρότερους του θύματος άνδρες.  

Ο ένας εξ αυτών βρισκόταν μέσα στο αυτοκίνητο και ο άλλος ήταν μαζί με τον αείμνηστο Κανάκη όταν δέχτηκε τον πυροβολισμό που του στοίχισε τη ζωή. Σύμφωνα με την απόφαση του πρωτοβάθμιου δικαστηρίου, ο κατηγορούμενος είχε πυροβολήσει εναντίον και του εν λόγω μάρτυρα.

Όπως κατέθεσε ο άνδρας που έφτασε στο σημείο της τραγωδίας μαζί με τον Κανάκη, με το που τους είδε ο κατηγορούμενος άρχισε να τους βρίζει και να τους απειλεί. 

Σύμφωνα πάντα με τον συγκεκριμένο μάρτυρα, ο ίδιος και το θύμα βγήκαν τότε από το αυτοκίνητο και ο Κανάκης απευθυνόμενος στον κατηγορούμενο του είπε «άσε τους άλλους, με εμένα τα έχεις».  

Όπως κατέθεσε ο μάρτυρας, ο ίδιος δεν είπε κουβέντα, ωστόσο, ο Κανάκης με τον κατηγορούμενο άρχισαν να λογομαχούν για τα βοσκοτόπια. 

Οι καταθέσεις

Σύμφωνα με την εν λόγω κατάθεση, ο κατηγορούμενος κρατούσε μια βέργα με την οποία χτύπησε το θύμα στο χέρι. 

Τότε ο Κανάκης φέρεται να είπε στον κατηγορούμενο «την άλλη φορά μου έσπασες το ένα χέρι, τώρα μου σπας το άλλο». 

Τότε, ο κατηγορούμενος είπε, σύμφωνα με τον μάρτυρα, στο θύμα «άλλη μια κουβέντα να πεις…», με τον Κανάκη να του απαντά «εγώ από τα χωράφια του πατέρα μου δεν φεύγω!». 

Σύμφωνα με την μαρτυρική κατάθεση, τότε ο κατηγορούμενος πυροβόλησε με το όπλο που κρατούσε τον Κανάκη στο κεφάλι, σκοτώνοντάς τον ακαριαία. 

Ο ίδιος είπε ότι τότε άρχισε να τρέχει με τον κατηγορούμενο να πυροβολεί εναντίον του χωρίς, ωστόσο, να τον πετυχαίνει.  

Στη σημερινή συνεδρίαση κατέθεσε και ο άλλος άνδρας ο οποίος βρισκόταν στο σημείο, χωρίς, ωστόσο, να βγει από το αυτοκίνητό του. 

Σύμφωνα με τον συγκεκριμένο μάρτυρα, πριν φτάσουν στο σημείο ο Κανάκης μαζί με τον άλλο αυτόπτη μάρτυρα, ο κατηγορούμενος τον πλησίασε και του είπε να «πάει να μαζέψει τα ζώα του» με τον μάρτυρα να απαντά ότι θα το κάνει. 

Ο ίδιος μάρτυρας κατέθεσε πως αφού ο κατηγορούμενος πυροβόλησε εναντίον του άνδρα που ήταν στο σημείο μαζί με τον Κανάκη, γύρισε και είπε απευθυνόμενος στον ίδιο «να του πεις πως όταν βγω, θα τον σκοτώσω κι αυτόν». 

«Δεν υπήρχε τέταρτο άτομο»

Επισημαίνεται ότι σύμφωνα και με τους δύο αυτόπτες μάρτυρες, στο σημείο όπου έλαβε χώρα η τραγωδία, δεν ήταν παρόν κάποιο 4ο άτομο, όπως υποστηρίζει ο κατηγορούμενος κι όπως δέχτηκε ότι είχε συμβεί το πρωτοβάθμιο δικαστήριο. 

Το τρίτο άτομο που κατέθεσε σήμερα ως μάρτυρας του κατηγορητηρίου ήταν η αδελφή του αδικοχαμένου Κανάκη. Σύμφωνα με τη γυναίκα, ο αδερφός της ήταν τίμιος, ηθικός και «είχε αντρειά». 

Σύμφωνα, πάντως με πληροφορίες, κατά τη σημερινή συνεδρίαση δεν έλειψαν οι εντάσεις μεταξύ των συνηγόρων υπεράσπισης και υποστήριξης της κατηγορίας. 

Υπενθυμίζεται ότι το πρωτοβάθμιο δικαστήριο είχε αναγνωρίσει στον κατηγορούμενο το ελαφρυντικό της ανάρμοστης συμπεριφοράς των θυμάτων.  Η αναγνώριση του εν λόγω ελαφρυντικού είχε ως αποτέλεσμα να “σπάσουν” τα ισόβια για τον 60χρονο.  

Σημειώνεται ότι το ελαφρυντικό αναγνωρίστηκε από την Έδρα κατά πλειοψηφία (4-3): Υπέρ της χορήγησης του τάχθηκαν οι τέσσερις ένορκοι (λαϊκοί δικαστές), ενώ μειοψήφησαν οι τρεις τακτικοί δικαστές, οι οποίοι είχαν την άποψη ότι δε θα πρέπει να αναγνωριστεί στον κατηγορούμενο το ελαφρυντικό.   

Μερικές ημέρες μετά την ολοκλήρωση του πρωτοβάθμιου δικαστηρίου, η Εισαγγελία Εφετών Ανατολικής Κρήτης είχε ασκήσει έφεση κατά της πρωτόδικης απόφασης. Η έφεση αφορούσε στο σκέλος της χορήγησης του ελαφρυντικού που αναγνωρίστηκε από το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Ηρακλείου στον 60χρονο. 

Σήμερα, πάντως, οι συνήγοροι υπεράσπισης του κατηγορούμενου υπέβαλαν στο δικαστήριο «ένσταση απαραδέκτου» της έφεσης του Εισαγγελέα με την αιτιολογία ότι δεν ήταν επαρκώς αιτιολογημένη. Ωστόσο, η ένσταση απορρίφθηκε από το Μικτό Ορκωτό Εφετείο Ανατολικής Κρήτης. 

Έτσι, η υπόθεση εξετάζεται από «μηδενική βάση» από το δευτεροβάθμιο δικαστήριο.  

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια