Λαϊκή Συσπείρωση: Ερώτηση για την έλλειψη έργων στην βορειοδυτική ενότητα χωριών του δήμου Σητείας

Κρήτη
Λαϊκή Συσπείρωση: Ερώτηση για την έλλειψη έργων στην βορειοδυτική ενότητα χωριών του δήμου Σητείας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ερώτηση «Για την ανυπαρξία στήριξης των κατοίκων και έλλειψης έργων και υποδομών στην βορειοδυτική ενότητα χωριών του δήμου Σητείας (Λάστρο, Σφάκα, Τουρλωτή, Μυρσίνη, Μέσα – Έξω Μουλιανά, Χαμέζι, Σκοπή) - ΠΕ Λασιθίου» κατέθεσε η Λαϊκή Συσπείρωση Κρήτης στη διοίκηση της περιφέρειας.

Ειδικότερα, η ερώτηση αναφέρεται στα προβλήματα που καταγράφηκαν από περιοδεία της Λαϊκής Συσπείρωσης στην περιοχή και τη συνομιλία με κατοίκους και φορείς.  Οι ανάγκες  στην περιοχή ήταν και παραμένουν μεγάλες, καθώς έχουν υποβαθμιστεί διαχρονικά από όλες τις κυβερνήσεις, την περιφέρεια και τους δήμους.  Επιβάλλονται άμεσες ενέργειες για ένα σύνολο έργων, αποκλειστικής ευθύνης (χρηματοδότηση, κατασκευή και λειτουργία) του κράτους που να διασφαλίζουν και να αναβαθμίζουν την ποιότητα της ανθρώπινης ζωής και να προστατεύουν το περιβάλλον. Για να παραμείνουν στον τόπο τους οι κάτοικοι της περιοχής, που είναι κυρίως αγρότες με πολύ μικρό κλήρο, ξενοδοχοϋπάλληλοι, μικροεπαγγελματίες στην εστίαση και στα καταλύματα, φτωχά λαϊκά στρώματα και άνεργοι. Να επιστρέψουν οι νέοι που έφυγαν, να ζήσουν με αξιοπρέπεια στον τόπο που γεννήθηκαν και μεγάλωσαν.

Συγκεκριμένα,  η Λαϊκή Συσπείρωση ρωτά σε ποιες ενέργειες θα προχωρήσει η περιφερειακή αρχή σχετικά με τις δικές της ευθύνες και για να απαιτήσει από την κυβέρνηση:

  • Μέτρα στήριξης του εισοδήματος εργαζομένων, αυτοαπασχολούμενων - μικρών οικογενειακών επιχειρήσεων, των αγροτοκτηνοτρόφων.
  • Ανάπλαση οικισμών της βορειοδυτικής περιοχής του δήμου Σητείας. Ανάπλαση του Μόχλου, όλου του παραλιακού μετώπου, με μέτρα προστασίας του αιγιαλού. Χώροι στάθμευσης, ελεύθεροι χώροι, προστασία και ανάδειξη του αρχαιολογικού χώρου στη νησίδα και του παραλιακού μετώπου. Συντήρηση και ανάδειξη αρχαιολογικών χώρων, φαραγγιών - όπως του Ρίχτη- των ορεινών όγκων, προσβάσιμα σε ντόπιους και ξένους επισκέπτες, με σεβασμό στο περιβάλλον και τη φυσιογνωμία της περιοχής, με απόρριψη κάθε ιδέας, πρότασης ή εισήγησης για τοποθέτηση ανεμογεννητριών.
  • Όλα τα παραπάνω να συνοδεύονται με αντίστοιχα δημόσια έργα υποδομής (προέκταση του νέου ΒΟΑΚ μέχρι το Παλαίκαστρο, χωρίς διόδια ή άλλη μορφής εκμετάλλευση και δανεισμό, με αποκλειστική χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό, λαμβάνοντας υπόψη τις προτάσεις των οικισμών για προστασία του παραδοσιακού τους χαρακτήρα και των περιουσιών των κατοίκων, αντιπλημμυρικά – αντιπυρικά έργα, βελτίωση-συντήρηση και διανοίξεις αγροτικών και επαρχιακών δρόμων, σημάνσεις, χώρους στάθμευσης, βιολογικοί καθαρισμοί σε Μόχλο και Σφάκα και επιτάχυνση ολοκλήρωσης όπου εκκρεμούν, δίκτυα ύδρευσης κ.ά.), με πλήρη κρατική χρηματοδότηση.
  • Αναβάθμιση σε Πυροσβεστική Υπηρεσία του Πυροσβεστικού κλιμακίου της Σητείας και δημιουργία κλιμακίου για τα βορειοδυτικά χωριά του δήμου Σητείας, όπως αντίστοιχα και για την περιοχή Παλαικάστρου, καθώς και την κατασκευή κρουνών ανεφοδιασμού για τις ανάγκες της πυροσβεστικής.
  • Έργα βελτίωσης και συντήρησης και αντισεισμικής προστασίας των σχολείων και έργα για να καλυφθούν οι ανάγκες σε αναψυχή, αθλητισμό και πολιτισμό των κατοίκων και ιδίως των νέων και των παιδιών (παιδικές χαρές, πολιτιστικά και αθλητικά κέντρα, κ.ά.).
  • Ενίσχυση των δημόσιων δομών υγείας, στελέχωση με μόνιμο προσωπικό των υπηρεσιών περιφέρειας και δήμου, της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και Πολιτικής Προστασίας, για να σταματήσει η συνειδητή υποβάθμιση των λαϊκών αναγκών των κατοίκων της περιοχής, όπως βέβαια και όλου του νησιού μας.
  • Το κράτος με δική του ευθύνη να αντιμετωπίσει προς όφελος των αγροτοκτηνοτρόφων και των μικροϊδιοκτητών γης το πρόβλημα που δημιούργησε με τους δασικούς χάρτες, χωρίς καμιά επιβάρυνση στα λαϊκά στρώματα.
ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News