Ηράκλειο

Φραγκάκης: Η εικόνα στις σεισμόπληκτες περιοχές ένα μήνα μετά

Ο δήμαρχος Μανώλης Φραγκάκης συνέστησε στους πληγέντες να επιστρέψουν στα σπίτια τους, υπό την προϋπόθεση ότι αυτά έχουν χαρακτηριστεί πράσινα

Ένας μήνα συμπληρώθηκε χθες από τον φονικό εγκέλαδο στην περιοχή του Αρκαλοχωρίου τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Με αφορμή τον συμβολισμό της παραπάνω ημερομηνίας, ο δήμαρχος Μινώα- Πεδιάδος, Μανώλης Φραγκάκης τοποθετήθηκε σχετικά με την εικόνα που παρουσιάζει η περιοχή ένα μήνα μετά το εφιαλτικό εκείνο πρωινό της 27ης Σεπτεμβρίου, στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της ΚΡΗΤΗ TV.

Το φλέγον ζήτημα της στέγασης ήταν το μεγάλο στοίχημα για τον σεισμόπληκτο δήμο, με τον δήμαρχο Μανώλη Φραγκάκη να αναφέρει ότι για την ώρα έτοιμοι είναι οι πρώτοι 34 οικίσκοι, με το θέμα της σύνδεσης του ρεύματος ακόμη να εκκρεμεί παρά τις επανειλημμένες αιτήσεις του δήμου. Η ΔΕΗ έχει ήδη γνωστοποιήσει την δέσμευση της να προχωρήσει στις συνδέσεις ρεύματος των οικίσκων χωρίς κάποια οικονομική επιβάρυνση προς τους πολίτες και την αυτοδιοίκηση.

Διαβάστε επίσης

Αρκαλοχώρι: Ένας μήνας από τον φονικό σεισμό - Η κραυγή αγωνίας των πληγέντων και η έκκληση για ουσιαστική βοήθεια

 Παρά την παρουσία των οικίσκων και την σχετική ετοιμότητα τους να φιλοξενήσουν τους σεισμόπληκτους συμπολίτες μας, μια εγκύκλιος του αρμόδιου Υπουργείου την τελευταία στιγμή ανέστειλε αυτή την προοπτική. Ο κ. Φραγκάκης σημείωσε πως η νέα εντολή αφορά κάποιες προϋποθέσεις που πρέπει να πληρούν οι συμπολίτες μας που θα φιλοξενηθούν στις λιωμένες κατοικίες. Ειδικότερα, οι κάτοικοι των οικίσκων θα πρέπει να είναι κάτοικοι της περιοχής, να μην διατηρούν δεύτερη κατοικία στην ακτίνα του πληγέντα δήμου και πρωτίστως να μην έχουν στην κατοχή τους πράσινο σπίτι εντός μιας ορισμένης ακτίνας από το επίκεντρο του εγκέλαδου του περασμένου Σεπτέμβρη.

Καταυλισμοί έχουν στηθεί για την ώρα στο Αρχοντικό και την Βόννη, με βάσεις υποδομής προς υποδοχή νέων οικίσκων να ολοκληρώνονται σε Σαμπά, Ίνι και Χουμέρι. Ο υπουργικός προγραμματισμός αναφέρει ότι εν καιρώ έπονται ανάλογα έργα και σε άλλα χωριά της Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου.

Αναφορικά με το ζήτημα των ετοιμόρροπων κτηρίων, ο κ. Φραγκάκης στάθηκε στα τεράστια γραφειοκρατικά εμπόδια που έχουν προκύψει, γεγονός που για την ώρα δεν επιτρέπει τη λήψη άμεσων αποφάσεων. Είναι βασικό το εμπόδιο της γραφειοκρατίας να υπερκεραστεί άμεσα, καθώς τέτοια επικίνδυνα κτίρια βρίσκονται ακόμη και στον κεντρικό δρόμο του Αρκαλοχωρίου, γεγονός που έχει οδηγήσει στο ‘’πάγωμα’’ του πλήρους ανοίγματος του κεντρικού εμπορικού δρόμου της πόλης.    

Διαβάστε επίσης

⇒  Αρκαλοχώρι: Εικόνα καταστροφής στην τοπική αγορά - Σε απόγνωση επιχειρηματίες και εργαζόμενοι

 Σχετικά με το ευαίσθητο ζήτημα των σχολείων, ο δήμαρχος ανέφερε ότι από Δευτέρα θα ξεκινήσουν κανονικά τα δια ζώσης μαθήματα για όλους τους μαθητές της περιοχής, πλην του ΕΠΑΛ Αρκαλοχωρίου, το οποίο αναμένεται να επαναλειτουργήσει με την άφιξη περισσότερων αιθουσών διδασκαλίας, η άφιξη των οποίων είναι προγραμματισμένη για το άμεσο μέλλον.

Ο κ. Φραγκάκης συνέστησε στους πληγέντες να επιστρέψουν στα σπίτια τους, υπό την προϋπόθεση ότι αυτά έχουν χαρακτηριστεί πράσινα. Ειδική αναφορά έκανε ο δήμαρχος στα σπίτια εκείνα τα οποία από κίτρινα, χαρακτηρίστηκαν κατά τον δευτεροβάθμιο έλεγχο πράσινα, με τον ίδιο να σημειώνει ότι οι κάτοικοι πρέπει να επιστρέψουν στις οικίες τους χωρίς να φοβούνται.

Διαβάστε επίσης

⇒  Σε απόγνωση οι πληγέντες τρεις εβδομάδες μετά τον σεισμό - Η πρώτη συνέλευση στο Αρκαλοχώρι (vid)

Σχετικά με τις αποζημιώσεις, ο κ. Φραγκάκης τόνισε ότι γίνονται οι κατάλληλες επαφές με τα αρμόδια Υπουργεία, με στόχο την όσο το δυνατόν πληρέστερη αποζημίωση των πληγέντων πολιτών, με ειδική κατηγορία να αποτελούν εκείνοι που διαθέτουν στις πληγείσες περιοχές τόσο την πρώτη κατοικία τους, όσο και την επιχείρηση τους.

 

 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια