Ηράκλειο: Στο επίκεντρο τα δημοτικά τέλη του 2022

Ηράκλειο
Ηράκλειο: Στο επίκεντρο τα δημοτικά τέλη του 2022

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στον απόηχο σεναρίων που θέλουν τη Λότζια να εξετάζει αύξηση των τελών, πέντε παρατάξεις της αντιπολίτευσης αρνήθηκαν πρόσκληση σε διαπαραταξιακή συνάντηση, ζητώντας θεσμικό διάλογο στο Δημοτικό Συμβούλιο

Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος στα δημοτικά δρώμενα του Ηρακλείου περνά τις ημέρες αυτές το επίμαχο θέμα του καθορισμού των δημοτικών τελών της νέας χρονιάς, ενώ όπως όλα δείχνουν έρχεται πολιτική αντιπαράθεση μεταξύ δημοτικής Αρχής και παρατάξεων της αντιπολίτευσης.

Στον απόηχο σεναρίων και πληροφορίων που θέλουν τη δημοτική Αρχή να εξετάζει σοβαρά μια αύξηση των δημοτικών τελών καθαριότητας-ηλεκτροφωτισμού για τη νέα χρονιά, επικαλούμενη την ανάγκη ισοσκελισμού εσόδων-εξόδων, οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης είχαν κληθεί το πρωί της Δευτέρας 25 Οκτωβρίου σε διαπαραταξιακή συνάντηση.

Από πλευράς αντιπολίτευσης υπήρξε αρνητική απάντηση στη σχετική πρόσκληση του δημάρχου. Οι πέντε δημοτικές παρατάξεις, οι οποίες το τελευταίο διάστημα έχουν αναπτύξει ένα κοινό βηματισμό σε πολλά θέματα και μέτωπα, γνωστοποίησαν μέσω κοινής επιστολής τους προς τον Βασίλη Λαμπρινό την άρνησή τους να παρευρεθούν στη διαπαραταξιακή συνάντηση. Όπως εξηγούν οι πέντε δημοτικές παρατάξεις, «Ηράκλειο 3.7.5», «Ηράκλειο - Ενεργοί Πολίτες», «Συνεργασία για το Ηράκλειο», «Συν + Πράξη Δημοτών Ηρακλείου» και «Ηράκλειον Αξίζει», δε συμφωνούν με την τακτική αυτή της παράκαμψης του Δημοτικού Συμβουλίου και αντιπροτείνουν στη δημοτική Αρχή να φέρει τον διάλογο όχι στο γραφείο του δημάρχου, αλλά στο κορυφαίο θεσμικό όργανο του Δήμου.

Μάλιστα, στην κοινή επιστολή-ανακοίνωσή τους, οι της αντιπολίτευσης επισημαίνουν πως είναι παράδοξο να καλούνται για συζήτηση γύρω από τα δημοτικά τέλη της νέας χρονιάς, χωρίς να υπάρχει καν στο τραπέζι μια βάση συζήτησης. Εν προκειμένω δηλαδή, οι θέσεις-προτάσεις της δημοτικής Αρχής για το θέμα.

Η επιστολή των 5 παρατάξεων

«Σε συνέχεια του από 21/10/2021 ηλεκτρονικού μηνύματος με θέμα “Πρόσκληση διαπαραταξιακής συνάντησης για συζήτηση του θέματος των δημοτικών τελών”, θέλουμε να σας ενημερώσουμε ότι:

Α. Οι συζητήσεις όλων των θεμάτων πρέπει να διεξάγονται (θεσμικά) στο Δημοτικό Συμβούλιο, όπου όλοι οι σύμβουλοι θα εκφράζουν τις προτάσεις, τις σκέψεις τους και θα ψηφίζουν επί αυτών.

Β. Κάθε άλλη διαδικασία που παρακάμπτει ή υποβαθμίζει το Δημοτικό Συμβούλιο δε μας βρίσκει σύμφωνους.

Γ. Βασικό στοιχείο έναρξης διαλόγου στα θεσμικά όργανα είναι η κατάθεση από τη δημοτική Αρχή θέσεων και αναλυτικών προτάσεων για κάθε θέμα και όχι μόνο τίτλους θεμάτων (όπως συμβαίνει με τη σημερινή πρόσκληση).

Δ. Εάν από τον διάλογο στα θεσμικά όργανα διαφανεί σύγκλιση απόψεων, τότε θα μπορούσε να συνταχθεί σχέδιο απόφασης, που θα εγκριθεί από το Δημοτικό Συμβούλιο.

Για όλους τους παραπάνω λόγους και με σεβασμό στους θεσμούς, δεν μπορούμε να συμμετέχουμε στη διαπαραταξιακή που μας καλείτε», αναφέρουν στην επιστολή τους, με την οποία απορρίπτουν το κάλεσμα στη διαπαραταξιακή συνάντηση για τα νέα δημοτικά τέλη, οι παρατάξεις με επικεφαλής τους Γιάννη Κουράκη, Ηλία Λυγερό, Ευριπίδη Κουκιαδάκη, Πέτρο Ινιωτάκη και Βαγγελιώ Σχοιναράκη.

Σενάρια για αύξηση τελών

Μετά το «όχι» των 5 παρατάξεων, το ενδιαφέρον στρέφεται στην πλευρά της δημοτικής Αρχής και το αν θα επιχειρήσει εκ νέου μια συνάντηση με τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης ή αν θα φέρει (και πότε) το θέμα καθορισμού των δημοτικών τελών του 2022 στην Οικονομική Επιτροπή και στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Το θέμα ενδιαφέρει τα οικονομικά των δημοτών, επιχειρηματιών, ιδρυμάτων κ.λπ., οπότε θα πρέπει να ξεκαθαριστεί αν η πλευρά της δημοτικής Αρχής θα πάει όντως -όπως φημολογείται τις τελευταίες ημέρες - σε μια πρόταση για αύξηση των δημοτικών τελών ή όχι. Πρόταση που μοιάζει εξαιρετικά απίθανο να γίνει αποδεκτή σε επίπεδο Δημοτικού Συμβουλίου, αν αναλογιστεί κανείς τι είχε συμβεί πέρυσι τέτοια εποχή περίπου, κατά τον καθορισμό των δημοτικών τελών του 2021.

Υπενθυμίζεται ότι η εισήγηση της δημοτικής Αρχής ήταν για «πάγωμα» των τελών. Ωστόσο, το Συμβούλιο αποφάσισε, υιοθετώντας την αντιπρόταση των παρατάξεων της αντιπολίτευσης, μια μείωση 8% στα ανταποδοτικά τέλη.

Συγκεκριμένα, το Δημοτικό Συμβούλιο είχε απορρίψει την εισήγηση της δημοτικής Αρχής για διατήρηση των ανταποδοτικών τελών του 2021 στα ίδια επίπεδα του 2020 και είχε εγκρίνει την κοινή πρόταση των παρατάξεων Κουράκη, Λυγερού και Ινιωτάκη (με υπερψήφιση και από την παράταξη Κουκιαδάκη) για μείωση των τελών κατά 8%.

Με βάση την εν λόγω απόφαση, τα δημοτικά τέλη καθαριότητας-ηλεκτροφωτισμού για το 2021 (που ισχύουν σήμερα) έχουν, στις γενικές τους κατηγορίες, ως εξής:

- Νοικοκυριά: 0,61 ευρώ ανά τ.μ.

- Επαγγελματικές δραστηριότητες: 2,4 ευρώ ανά τ.μ.

- Δημόσια εκπαιδευτικά ιδρύματα, νοσοκομεία κ.λπ.: 0,93 ευρώ ανά τ.μ.

Αναβλήθηκε το Δημοτικό Συμβούλιο

Εν τω μεταξύ, το προγραμματισμένο για το απόγευμα της Δευτέρας 25 Οκτωβρίου Δημοτικό Συμβούλιο, το οποίο μεταξύ άλλων επρόκειτο να αποφασίσει για τη στελέχωση της πρώτης διοίκησης του νεοσύστατου αναπτυξιακού οργανισμού του Δήμου Ηρακλείου «Ηράκλειο Α.Ε.», αναβλήθηκε λόγω του έκτακτου γεγονότος με την απώλεια της προέδρου του ΚΙΝ.ΑΛ. Φώφης Γεννηματά.

Το θέμα παραπέμφθηκε προς συζήτηση στην επόμενη συνεδρίαση, η οποία έχει προγραμματιστεί για την ερχόμενη Δευτέρα. Εκεί, σύμφωνα με πληροφορίες, οι πέντε παρατάξεις της αντιπολίτευσης, που είχαν καταθέσει προσφυγή κατά των αποφάσεων του Δήμου για τον αναπτυξιακό οργανισμό και είχαν εν μέρει δικαιωθεί από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης, αναμένεται να ζητήσουν να μη συζητηθεί το θέμα, δεδομένου ότι ετοιμάζονται να προσφύγουν για το ζήτημα στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News