Δήμος Μινώα Πεδιάδας: Συγκροτήθηκε η Συντονιστική Επιτροπή Σεισμοπλήκτων

Κρήτη
Δήμος Μινώα Πεδιάδας: Συγκροτήθηκε η Συντονιστική Επιτροπή Σεισμοπλήκτων

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Συγκροτήθηκε από την ανοικτή λαϊκή συνέλευση κατοίκων του Δήμου Μινώα Πεδιάδος, στο Εκθεσιακό Κέντρο Αρκαλοχωρίου

Συνεδρίασε στις 23/10 στο Αρκαλοχώρι η Γραμματεία της Συντονιστικής Επιτροπής Σεισμόπληκτων Δήμου Μινώα Πεδιάδας, η οποία συγκροτήθηκε από την ανοικτή λαϊκή συνέλευση κατοίκων του Δήμου Μινώα Πεδιάδος στο Εκθεσιακό Κέντρο Αρκαλοχωρίου την Κυριακή 17/10.

Μεταξύ των άλλων, αποφασίστηκε ο εξής σχεδιασμός:

  • Συνάντηση με τον δήμαρχο Μινώα Πεδιάδας για ολόπλευρη ενημέρωση σχετικά με τα στοιχεία των ελέγχων των κτηρίων, της κατάστασης των αστέγων, την εγκατάσταση οικίσκων κλπ.
  • Παρεμβάσεις στο δημοτικό συμβούλιο Μινώα Πεδιάδας και στο περιφερειακό συμβούλιο Κρήτης πάνω στα οξυμένα προβλήματα των κατοίκων της περιοχής και τα ζητήματα κρατικής αρωγής.
  • Συνάντηση με εργατικά σωματεία και άλλους φορείς για την οργάνωση της αλληλεγγύης στους πληγέντες.
  • Παρεμβάσεις στα χωριά του δήμου Μινώα Πεδιάδας.
  • Πανελλαδικός συντονισμός με τις Επιτροπές Πληγέντων από φυσικές καταστροφές, συμμετοχή σε συλλαλητήριο στην Αθήνα στις 6 Νοέμβρη.

Τα βασικά αιτήματα της Συντονιστικής Επιτροπής προς τον κρατικό μηχανισμό είναι τα εξής:

  • Κάλυψη των άμεσων στεγαστικών αναγκών όλων των αστέγων, ιδιοκτητών και ενοικιαστών. Τοποθέτηση οικίσκων στα χωριά μας, με όλα τα αναγκαία συνοδά έργα, ως προσωρινή λύση.
  • Στήριξη όλων των πληγέντων με χορήγηση μηνιαίου βοηθήματος για κάλυψη χαμένου εισοδήματος. Στήριξη των ανέργων. Απαλλαγή από ΕΝΦΙΑ, εισφορές, τέλη, νερό, ρεύμα. Απαγόρευση διακοπής σε ρεύμα/νερό/τηλέφωνο.
  • Αποζημίωση όλων των πληγέντων στο 100% της ζημιάς για όλα τα ακίνητα, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, χωρίς δάνεια, χωρίς να εξαιρεθούν ζημιές από τον σεισμό της 24/7. Καμία επιβάρυνση για μηχανικούς, κοστολόγια, παράβολα για να εκταμιευτούν τα χρήματα. Παράκαμψη της γραφειοκρατίας για αυθαίρετα. Ανοικοδόμηση και αποζημίωση των μαγαζιών στο Αρκαλοχώρι στα παλιά τετραγωνικά. Κατεδάφιση επικίνδυνων κατεδαφιστέων χωρίς επιβάρυνση των ιδιοκτητών. Αντικειμενικοί έλεγχοι, όχι «πρασίνισμα» ακατάλληλων κτηρίων.
  • Στήριξη της μόρφωσης, της υγείας και της πρόσβασης στον αθλητισμό των οικογενειών μας. Κάλυψη όλων των αναγκών λειτουργίας των σχολείων προσωρινά σε προκάτ. Στελέχωση/λειτουργεία του Κέντρου Υγείας Αρκαλοχωρίου ως πολυδύναμου, ενίσχυση αγροτικών ιατρείων. Χώροι άθλησης και άλλοι ελεύθεροι χώροι για τη νεολαία της περιοχής.

Δεν έχουμε εμπιστοσύνη στα παχιά λόγια για την «ανοικοδόμηση του Αρκαλοχωρίου» από τον πρωθυπουργό και άλλους πολιτικούς, που έχουν ευθύνη για την έλλειψη αντισεισμικής πρόληψης που κόστισε τα σπίτια και τα σχολειά μας.

Όχι σε λύσεις έξω από μας! Όχι σε λύσεις ενάντιά μας! Θέλουμε να μείνουμε στον τόπο μας, που ζήσαμε και μεγαλώσαμε, να τον φτιάξουμε καλύτερο από πριν. Τα σπίτια μας, τα μαγαζιά μας, τις περιουσίες και τα χωριά μας, τα θέλουμε για τα παιδιά μας την επόμενη μέρα, όχι για τα αρπακτικά και μεγάλα συμφέροντα που ορέγονται άλλα πράγματα για την περιοχή!

(Φωτογραφία Αρχείου IN TIME)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News