Ηράκλειο

Δολοφονία Ανδρέα Κανάκη: Αναβιώνει η υπόθεση στις δικαστικές αίθουσες

Ο 60χρονος άνδρας κατηγορείται ότι μετά από λογομαχία με τον Κανάκη στο Μπιτζαριανό, τον πυροβόλησε στο κεφάλι, σκοτώνοντάς τον ακαριαία

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για την εκδίκαση - σε δεύτερο βαθμό - της υπόθεσης δολοφονίας του 58χρονου Ανδρέα Κανάκη, ο οποίος είχε πέσει νεκρός από το όπλο ενός 60χρονου άνδρα, πριν από περίπου 5,5 χρόνια, κοντά στο Μπιτζαριανό Ηρακλείου.Η δίκη επρόκειτο να διεξαχθεί στα τέλη του περασμένου Σεπτεμβρίου, ωστόσο η Έδρα διέκοψε για την ερχόμενη Παρασκευή 29 Οκτωβρίου: Εκείνη την ημέρα αναμένεται να καθίσει στο εδώλιο του Μικτού Ορκωτού Εφετείου Ανατολικής Κρήτης (Ηράκλειο) ο 60χρονος άνδρας, ο οποίος έχει καταδικαστεί από το πρωτοβάθμιο δικαστήριο σε συνολική ποινή κάθειρξης 28 ετών.

Το χρονικό

Το τραγικό συμβάν είχε σημειωθεί το απόγευμα της 22ας Μαρτίου του 2016, σε χωματόδρομο, σε κτηνοτροφική περιοχή του Μπιτζαριανού, κοντά στο Καστέλι Ηρακλείου. Σύμφωνα με το πρωτοβάθμιο δικαστήριο, ο εκλιπών είχε μεταβεί στην περιοχή μαζί με δύο νεαρότερους συντοπίτες του. Ο ένας από τους δύο φέρεται να έμεινε μέσα στο αυτοκίνητο. Θύτης και θύμα είχαν κτηματικές διαφορές. Μετά από λογομαχία του Κανάκη με τον κατηγορούμενο, ο τελευταίος πυροβόλησε τον 58χρονο στο κεφάλι, σκοτώνοντάς τον ακαριαία. Σύμφωνα με την απόφαση του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου Ηρακλείου, ο κατηγορούμενος έστρεψε στη συνέχεια το όπλο του εναντίον του ατόμου που είχε μεταβεί στο σημείο μαζί με τον Κανάκη, πυροβολώντας τον τρεις φορές. Ωστόσο, ο άνδρας που συνόδευε τον Κανάκη, βλέποντας λίγο νωρίτερα τον 58χρονο να σωριάζεται νεκρός μπροστά στα μάτια του, τράπηκε σε φυγή και γλίτωσε από τις σφαίρες.
Η υπόθεση είχε εκδικαστεί σε πρώτο βαθμό τον Ιούλιο του 2017 από το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Ηρακλείου. Το δικαστήριο είχε κρίνει τότε ένοχο τον 60χρονο για τις πράξεις της ανθρωποκτονίας από πρόθεση, της απόπειρας ανθρωποκτονίας, της παράνομης οπλοφορίας και της παράνομης οπλοχρησίας. Στον 60χρονο επιβλήθηκε συνολική ποινή κάθειρξης 28 ετών και χρηματική ποινή 600 ευρώ.

Αναγνώριση ελαφρυντικού

Το πρωτοβάθμιο δικαστήριο είχε χορηγήσει στον 60χρονο το ελαφρυντικό της «ανάρμοστης συμπεριφοράς των θυμάτων». Η αναγνώριση του εν λόγω ελαφρυντικού είχε ως αποτέλεσμα να «σπάσουν» τα ισόβια για τον καταδικασθέντα. Σημειώνεται ότι το ελαφρυντικό αναγνωρίστηκε από την Έδρα κατά πλειοψηφία (4-3): Υπέρ της χορήγησης του ελαφρυντικού τάχθηκαν οι τέσσερις ένορκοι (λαϊκοί δικαστές), ενώ μειοψήφησαν οι τρεις τακτικοί δικαστές, οι οποίοι είχαν την άποψη ότι δε θα πρέπει να αναγνωριστεί στον κατηγορούμενο το ελαφρυντικό.
Υπενθυμίζεται ότι, κατά την εκδίκαση της υπόθεσης από το πρωτοβάθμιο δικαστήριο, η υπεράσπιση του 60χρονου είχε ζητήσει από την Έδρα την αναγνώριση κι άλλων ελαφρυντικών. Συγκεκριμένα, είχε ζητηθεί η χορήγηση του ελαφρυντικού του πρότερου έντιμου βίου, αλλά και του ότι ο κατηγορούμενος ωθήθηκε στην πράξη του υπό καθεστώς απειλής. Ωστόσο, κανένα από τα δύο αυτά ελαφρυντικά δεν αναγνωρίστηκε στον κατηγορούμενο από το δικαστήριο.

Συνήγοροι

«Βγήκε μια απόφαση που προσβάλλει τη μνήμη του νεκρού σε ό,τι έχει σχέση με την αναγνώριση ελαφρυντικού. Θα μπορούσε να δοθεί κι άλλο ελαφρυντικό χωρίς να προσβάλει τη μνήμη του. Ίσως χρειαζόταν να σηκωθεί και να ζητήσει συγνώμη από τον κατηγορούμενο (σ.σ. ο νεκρός) γιατί αναγνώρισαν οι τέσσερις ένορκοι - και μόνο - το ελαφρυντικό της ανάρμοστης συμπεριφοράς των θυμάτων. Τέτοιο πράγμα δεν απεδείχθη, είναι προφανές. Θα μπορούσε να δοθεί ένα άλλο ελαφρυντικό και να έχει τις ίδιες συνέπειες, αλλά δε θα πρόσβαλε τη μνήμη του νεκρού», είχε δηλώσει μετά την ετυμηγορία του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου, το 2017, ο συνήγορος πολιτικής αγωγής, Ευριπίδης Κουκιαδάκης.Από την πλευρά του, ο συνήγορος υπεράσπισης του 60χρονου, Γιώργος Στειακάκης, είχε αναφέρει τότε, μεταξύ άλλων, ότι «στη συγκεκριμένη (...) υπόθεση, με αυτά που δέχτηκε ομόφωνα το δικαστήριο ως γεγονότα, ότι δηλαδή ο κατηγορούμενος δέχτηκε επίθεση από περισσότερα άτομα πριν πυροβολήσει, προκαλεί απορία που δεν ήταν ομόφωνη και η αναγνώριση του ελαφρυντικού. Εμάς μόνο η μείωση της ποινής μάς απασχολεί, που ήταν υπερβολική μετά από όσα αποδείχτηκαν στο ακροατήριο».

Έφεση κατά της πρωτόδικης απόφασης

Πάντως, μερικές ημέρες μετά την απόφαση του πρωτοβάθμιου δικαστηρίου, η Εισαγγελία Εφετών Ανατολικής Κρήτης είχε ασκήσει έφεση κατά της πρωτόδικης απόφασης. Η έφεση που ασκήθηκε τότε από την αρμόδια Εισαγγελία αφορούσε στο σκέλος της χορήγησης του ελαφρυντικού που αναγνωρίστηκε από το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Ηρακλείου στον 60χρονο. Έτσι, η εκδίκαση της υπόθεσης από το Μικτό Ορκωτό Εφετείο Ανατολικής Κρήτης αναμένεται να γίνει την ερχόμενη Παρασκευή από «μηδενική βάση».

φωτογραφία pexels

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια