Εκλογές ΝΟΔΕ Ηρακλείου: Μάχη για την προεδρεία (βίντεο)

Κρήτη
Εκλογές ΝΟΔΕ Ηρακλείου: Μάχη για την προεδρεία (βίντεο)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Για την πολύ μεγάλη συμμετοχή του κόσμου επικρατούσε έντονα το κλίμα ικανοποίησης σε επίπεδο στελεχών, καθώς και μελών της παράταξης, που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της ΝΟΔΕ Ηρακλείου της Ν.Δ. και πήγαν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα, στις εσωκομματικές διαδικασίες

Σε εξέλιξη βρίσκεται η καταμέτρηση των ψήψων για την εκλογή νέου προέδρου στη ΝΟΔΕ Ηρακλείου, με τον Βαγγέλη Καρκανάκη να έχει πάρει «κεφάλι» σε σχέση με τον Στράτο Μαγκουσάκη, με μια διαφορά κάτι παραπάνω από 300 ψήφους. Ωστόσο μέχρι την ώρα που έκλεινε η ύλη της “Ν.Κ.” η ηλεκτρονική κάλπη του Ηρακλείου δεν είχε προσμετρηθεί στα αποτελέσματα, ενώ και η «διά ζώσης» κάλπη της Χερσονήσου δεν έχει καταμετρηθεί ακόμη.

Συγκεκριμένα ο κ. Καρκανάκης, που ήταν ο πρόεδρος και στην απερχόμενη ΝΟΔΕ, συγκέντρωνε 1.966 ψήφους, ενώ ο κ. Μαγκουσάκης 1.625.

Η εκλογική διαδικασία

Σε ήρεμο κλίμα ξεκίνησαν οι εσωκομματικές εκλογές της Ν.Δ. χθες στις 10 το πρωί, ενώ μέχρι να κλείσουν οι κάλπες, στις 7 το απόγευμα, ψήφισαν συνολικά 4.123 μέλη διά ζώσης επί συνόλου εγγεγραμμένων 5.080, με πολλούς ψηφοφόρους να έχουν συμμετάσχει διαδικτυακά, χωρίς ωστόσο να έχει ανακοινωθεί, ως την ώρα που έκλεινε η ύλη της εφημερίδας μας, ο αριθμός των εν λόγω ψηφισάντων. Πάντως οι εγγραφές που είχαν γίνει για ηλεκτρονική ψηφοφορία έφτασαν τις 1.140, ενώ ο αριθμός όσων ψήφισαν μέσω του ηλεκτρονικού συστήματος επρόκειτο να γίνει γνωστός στη ΝΟΔΕ Ηρακλείου της Ν.Δ., από τα κεντρικά συστήματα των Αθηνών, πιθανότατα έως αργά το βράδυ.

Διαβάστε επίσης

⇒ Κρήτη: Με μεγάλη προσέλευση οι εκλογές στη ΝΟΔΕ Ηρακλείου (βίντεο)

Για την πολύ μεγάλη συμμετοχή του κόσμου επικρατούσε έντονα το κλίμα ικανοποίησης σε επίπεδο στελεχών, καθώς και μελών της παράταξης, που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της ΝΟΔΕ Ηρακλείου της Ν.Δ. και πήγαν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα, στις εσωκομματικές διαδικασίες.

Αναλυτικότερα, εκλέχτηκε ο πρόεδρος και η 15μελής Διοικούσα Επιτροπή της Ν.Δ. Εκλέχτηκαν, εξάλλου, οι πρόεδροι των Δημοτικών Τοπικών Οργανώσεων (ΔΗΜ. Τ.Ο.), τα μέλη των Δημοτικών Τοπικών Οργανώσεων, καθώς και οι 19 σύνεδροι της παράταξης, προκειμένου να εκπροσωπήσουν την περιφερειακή ενότητα του Ηρακλείου στο κεντρικό συνέδριο του κόμματος που θα διεξαχθεί στην Αθήνα τον προσεχή Δεκέμβριο.

Στο μεταξύ, ανάλογα με τις εγγραφές των μελών, καθορίζεται και ο αριθμός των εκλεγέντων μελών στην κάθε Δημοτική Τοπική Οργάνωση (ΔΗΜ. Τ.Ο.).

Έτσι, την Κυριακή, από τον δήμο Ηρακλείου εκλέχτηκαν 13 μέλη ΔΗΜ. Τ.Ο., από τη Χερσόνησο, τη Φαιστό, το Μαλεβίζι, τη Γόρτυνα και τον δήμο Αρχανών-Αστερουσίων 9 μέλη ΔΗΜ. Τ.Ο. και από Μινώα Πεδιάδος και Βιάννο εκλέχτηκε 7μελής Δημοτική Τοπική Οργάνωση (ΔΗΜ. Τ.Ο.).

Όσον αφορά στους δήμους Ηρακλείου, Μαλεβιζίου, Μινώα Πεδιάδος και Βιάννου, οι κάλπες στήθηκαν στον Θεατρικό Σταθμό Ηρακλείου. Για τα μέλη του Δήμου Χερσονήσου οι κάλπες στήθηκαν στο Δημαρχείο. Στον δήμο Αρχανών-Αστερουσίων η ψηφοφορία έγινε στο Δημαρχείο, στα Πεζά. Και στους δήμους Γόρτυνας και Φαιστού, η ψηφοφορία έγινε στο Δημαρχείο στις Μοίρες.

Μαζική συμμετοχή στις εσωκομματικές εκλογές

Μάλιστα, όχι μόνο για το Ηράκλειο, αλλά και για ολόκληρη τη χώρα, η μεγάλη προσέλευση των ψηφοφόρων της Ν.Δ. ήταν το κύριο χαρακτηριστικό των χθεσινών εσωκομματικών εκλογών. Για «ένα κόμμα που εξελίσσεται σε μια Ελλάδα που αναπτύσσεται» έκανε λόγο ο Κυριάκος Μητσοτάκης από το εκλογικό κέντρο Γαλατσίου, όπου βρέθηκε. Στη δήλωσή του χαρακτήρισε τη Νέα Δημοκρατία ως «το μεγαλύτερο κεντροδεξιό κόμμα στην Ευρώπη».

«Με πολύ μεγάλη χαρά θα ολοκληρώσουμε τις εσωκομματικές μας εκλογές και θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε σκληρά για να βελτιώσουμε τη ζωή όλων των Ελλήνων», είπε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός.

Στο Ηράκλειο το εκλογικό κέντρο που λειτούργησε στον Θεατρικό Σταθμό εξελίχθηκε σε ένα από τα εκλογικά κέντρα με τη μαζικότερη προσέλευση στελεχών σε όλη την Ελλάδα, όπως δήλωσε στην “ΚΡΗΤΗ TV” ο πρόεδρος της Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής, Νεκτάριος Παπαβασιλείου.

«Πρέπει να πω ότι το Ηράκλειο, αυτή τη στιγμή, έχει πάρει τα πρωτεία. Βρίσκεται στην τριάδα με τις μεγαλύτερες εγγραφές και συμμετοχές στην ελληνική επικράτεια», δήλωσε ο κ. Παπαβασιλείου.

Στα εκλογικά κέντρα στο Ηράκλειο, τη Χερσόνησο, τα Πεζά και τις Μοίρες, πάνω από έξι χιλιάδες μέλη προσήλθαν στη διάρκεια της χθεσινής ημέρας για να ψηφίσουν. Για πρώτη φορά μάλιστα, 1.300 μέλη της Νέας Δημοκρατίας που πιστοποιήθηκαν το προηγούμενο διάστημα ψήφισαν και μέσω διαδικτύου.

«Η παράταξή μας καινοτομεί σε κάτι εξαιρετικό. Είναι κάτι πρωτοπόρο για τη χώρα, καθώς για πρώτη φορά μέλη του κόμματος καλούνται να ψηφίσουν τον εκλεκτό πρόεδρο και τα μέλη της παράταξης, μέσω ηλεκτρονικού υπολογιστή ή του κινητή τους», όπως δήλωσε ο κ. Παπαβασιλείου.

Ο γενικός συντονιστής Κρήτης της Νέας Δημοκρατίας Γιώργος Επιτροπάκης στη διάρκεια της χθεσινής ψηφοφορίας έδωσε στη δημοσιότητα την ακόλουθη γραπτή δήλωση: «Στις κάλπες διά ζώσης, αλλά και ηλεκτρονικά, ψηφίζει η βάση της Νέας Δημοκρατίας. Ψηφίζει ενωμένη και ανανεωμένη. Η Νέα Δημοκρατία στο Ηράκλειο, στην Κρήτη και σε όλη την Ελλάδα δείχνει τον δυναμισμό της: 135.000 μέλη της ψηφίζουν σε όλη την Ελλάδα. Παραπάνω από 6.000 ψηφίζουν στο Ηράκλειο Κρήτης. Η Νέα Δημοκρατία δεν είναι απλά το μεγαλύτερο κόμμα στην Ελλάδα. Είναι το μεγαλύτερο κεντροδεξιό κόμμα στην Ευρώπη και αυτό το οφείλουμε στη βάση της Νέας Δημοκρατίας.

Η Νέα Δημοκρατία, με ηγέτη τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, είναι ενωμένη, ανανεωμένη και έτοιμη να οδηγήσει την πατρίδα μας σε ένα νέο δρόμο ανάπτυξης και κοινωνικής συνοχής»...

Αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι, πανελλαδικά, 6.852 στελέχη κατέθεσαν την υποψηφιότητά τους για τις εν λόγω θέσεις στις κομματικές οργανώσεις.

Σύμφωνα με την πρόσφατη ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του κόμματος, «η Νέα Δημοκρατία, το κόμμα των μεταρρυθμίσεων και των καινοτομιών, κάνει πράξη την ψηφιακή μετάβαση πρωτοπορώντας και στις εσωκομματικές εκλογές. Αποτελεί το πρώτο κόμμα στην Ελλάδα που αξιοποιεί τα νέα τεχνολογικά εργαλεία διεξάγοντας με άρτιο τρόπο ασφαλείς και διαφανείς διαδικασίες, την ψηφοφορία τόσο με φυσική παρουσία όσο και ηλεκτρονικά»...

Χωρίς εκλογές σε Ρέθυμνο, Χανιά και Λασίθι

Στο Ρέθυμνο δε στήθηκαν κάλπες. Ο Μανόλης Φουρφουλάκης είναι και πάλι πρόεδρος, ενώ για τις επτά θέσεις της ΝΟΔΕ οι υποψηφιότητες ήταν ισάριθμες.

Το ίδιο και στα Χανιά, δεν έγιναν εκλογές για την ανάδειξη νέων κομματικών οργάνων της Ν.Δ. Να υπενθυμίσουμε ότι, όπως ενημέρωσε η εφορευτική επιτροπή της εκλογικής περιφέρειας Χανίων, «δε θα διενεργηθεί ψηφοφορία, καθώς οι υποψήφιοι είναι αριθμητικά ίσοι με τις θέσεις των απαιτούμενων εκλέξιμων θέσεων».

Συνεπώς, με συνοπτικές διαδικασίες προέκυψε η ανακήρυξη προέδρων, συνέδρων και μελών ΔΕΕΠ και ΔΗΜ. Τ.Ο. Χανίων, με τον Γιώργο Μαρκουλάκη να παραμένει στη θέση του προέδρου.

Το ίδιο ανακοινώθηκε και για τον νομό Λασιθίου. Όπως ανακοινώθηκε από τον πρόεδρο της Εφορευτικής Επιτροπής για τη διεξαγωγή των εσωκομματικών εκλογών στις οργανώσεις του νομού Λασιθίου της Νέας Δημοκρατίας Στέργιο Μαρή, «αποφασίστηκε ότι δε θα χρειαστούν εκλογές στον νομό Λασιθίου, αφού οι υποψηφιότητες είναι ακριβώς όσα και τα μέλη που εκλέγονται. Με τη μη διεξαγωγή της εκλογικής διαδικασίας θα αποφευχθεί η άσκοπη ταλαιπωρία των πολιτών ιδίως στις ιδιαίτερες συνθήκες που δημιουργεί η πανδημία».

Κατά συνέπεια, εκλέγονται όλοι οι υποψήφιοι, που είναι ο πρόεδρος της ΔΕΕΠ νομού Λασιθίου Γιώργος Μπαρμπούνης, και οι πρόεδροι ΔΗΜ. Τ.Ο. Αγίου Νικολάου Ρένα Κλώντζα, Ιεράπετρας Ντίνος Κατσιδονιωτάκης, Σητείας Γιώργος Κακουράκης και Οροπεδίου Νίκος Τσαμάνδουρας.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News