Εκλογές ΕΚΗ: Ανοίγουν σήμερα οι κάλπες για τη νέα διοίκηση - Μέχρι πότε θα διαρκέσουν

Ηράκλειο
Εκλογές ΕΚΗ: Ανοίγουν σήμερα οι κάλπες για τη νέα διοίκηση - Μέχρι πότε θα διαρκέσουν

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τα 70 Σωματεία της δύναμης του ΕΚΗ θα εκπροσωπήσουν 286 σύνεδροι, που θα κληθούν και να ψηφίσουν για την ανάδειξη της νέας διοίκησης και των άλλων οργανώσεων του Εργατικού Κέντρου

Ανοίγουν οι κάλπες σήμερα Σάββατο, 23 Οκτωβρίου στις 11 π.μ για να διεξαχθούν οι εκλογές του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου, με υποψήφιους για την προεδρία της οργάνωσης τον απερχόμενο πρόεδρο και επικεφαλής της «Δημοκρατικής Συνεργασίας Εργαζομένων» (ΔΗΣΥΕ) Στέλιο Βοργιά και τον πρόεδρο του Συνδικάτου Οικοδόμων Νομού Ηρακλείου και στέλεχος του ΠΑΜΕ, Γιάννη Γωνιανάκη.

Οι εκλογές θα διαρκέσουν μέχρι και την ερχόμενη Τρίτη 26 Οκτωβρίου, στις 19:00 το απόγευμα. Συγκεκριμένα, τα 70 Σωματεία της δύναμης του ΕΚΗ θα εκπροσωπήσουν 286 σύνεδροι, που θα κληθούν και να ψηφίσουν για την ανάδειξη της νέας διοίκησης και των άλλων οργανώσεων του Εργατικού Κέντρου και τους αντιπροσώπους του ΕΚΗ στη Γενική Συνέλευση της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργατών Ελλάδος.

Αναλυτικότερα, οι μέρες των αρχαιρεσιών, που θα διεξαχθούν στο κτίριο του ΕΚΗ επί της λεωφόρου Δημοκρατίας είναι οι εξής:

- Σήμερα Σάββατο 23 Οκτωβρίου και ώρες από τις 11 το πρωί μέχρι και τις 7 το απόγευμα.

- Αύριο Κυριακή 24 Οκτωβρίου και ώρες από 11 το πρωί έως τις 7 το απόγευμα.

- Μεθαύριο Δευτέρα 25 του μήνα και ώρες από τις 11 το πρωί έως τις 7 το απόγευμα.

- Την Τρίτη 26 Οκτωβρίου, κατά τις ώρες από τις 11 το πρωί έως τις 7 το απόγευμα.

Στο συνέδριο του ΕΚΗ

Εξάλλου, το απόγευμα της περασμένης Τετάρτης, με ομόφωνη απόφαση των συνέδρων, εγκρίθηκε η διαδικασία σύγκλησης του εκλογοαπολογιστικού συνεδρίου από τους συνέδρους του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου, που συμμετείχαν στο συνέδριο του ΕΚΗ, το οποίο διεξήχθη με μεγάλη συμμετοχή.

Κατά τη διεξαγωγή του συνεδρίου εγκρίθηκε η νόμιμη συμμετοχή από το Σώμα και των 70 Σωματείων της δύναμης του ΕΚΗ, που θα εκπροσωπηθεί με 286 συνέδρους.

Να υπενθυμίσουμε, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε η Εφορευτική Επιτροπή, ότι τα αποτελέσματα των ψηφοφοριών έχουν ως εξής:

  • Για τον οικονομικό απολογισμό ψήφισαν 199 σύνεδροι, εκ των οποίων οι 143 (72%) τον υπερψήφισαν. Συγκεκριμένα ψήφισαν: Υπέρ του οικονομικού απολογισμού 143 σύνεδροι, κατά του οικονομικού απολογισμού 16 σύνεδροι και βρέθηκαν 40 λευκά.
  • Για τον διοικητικό απολογισμό ψήφισαν 209 σύνεδροι, εκ των οποίων οι 151 (72,2%) τον υπερψήφισαν. Συγκεκριμένα ψήφισαν υπέρ του διοικητικού απολογισμού 151 σύνεδροι, κατά του διοικητικού απολογισμού 56 σύνεδροι και βρέθηκαν 2 λευκά.
  • Για τις εκλογές της Εφορευτικής Επιτροπής ψήφισαν 207 σύνεδροι και έλαβαν: ΔΗΣΥΕ 153 ψήφους (74%) και ΔΑΣ-ΠΑΜΕ 54 ψήφους (36%).

Αναλυτικότερα, παρουσία δικαστικού αντιπροσώπου εξελέγη τριμελής Εφορευτική Επιτροπή, που θα διενεργήσει τις αρχαιρεσίες του ΕΚΗ, αποτελούμενη από τους Νικόλαο Κοκοβάκη, Κωνσταντίνα Στρατάκη και Ελευθερία Χρυσού. 

Καταγγελία από ΔΑΣ για «συνέδριο φαστ τρακ»

«Στο ίδιο έργο θεατές για μια ακόμα χρονιά στο προχθεσινό συνέδριο του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου. Η ηγετική ομάδα Βοργιά (ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ) αυτή τη φορά έριξε κάθε “φύλλο συκής”, επιχειρώντας απροκάλυπτα να διεξαχθεί συνέδριο φαστ τρακ, χωρίς ουσιαστική συζήτηση και αποφάσεις».

Αυτό αναφέρει με καταγγελία της την Παρασκευή 22 Οκτωβρίου η ΔΑΣ. Και συνεχίζει: «Πριν καλά-καλά ξεκινήσει η εισηγητική ομιλία του προέδρου, οι κάλπες για την εκλογή της Εφορευτικής Επιτροπής άνοιξαν, οι σύνεδροι οδηγήθηκαν στις ουρές ψηφοφορίας και έτσι το συνέδριο πρακτικά έληξε πριν καν αρχίσει.

Ήταν τέτοια η καταστρατήγηση του καταστατικού του ΕΚΗ και των κατακτημένων διαδικασιών του, που με ευθύνη της πλειοψηφίας το προεδρείο αρνήθηκε να βάλει προς ψήφιση το μοναδικό ψήφισμα που κατατέθηκε στη συνέλευση για την ανάγκη οργάνωσης του αγώνα, ώστε να μείνει στα χαρτιά το αντεργατικό έκτρωμα του νόμου Χατζηδάκη.

Η ασυδοσία τους και η περιφρόνησή τους στις δημοκρατικές διαδικασίες έφτασε στο σημείο να μαθαίνουμε από τα τοπικά δημοσιεύματα ότι συνεδρίασε η Εφορευτική Επιτροπή του συνεδρίου μεταμεσονύκτια και όρισε ημερομηνίες εκλογών χωρίς καν να έχει συγκροτηθεί σε σώμα, να έχει εκλέξει τον πρόεδρό της και να είναι παρόντα το σύνολο των μελών της Εφορευτικής Επιτροπής.

Ο αυταρχικός και αντιδημοκρατικός κατήφορος της ηγετικής ομάδας του ΕΚΗ (ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ) πρέπει να πάρει την απάντησή του από ίδιους τους αντιπροσώπους.

Καλούμε όλους τους αντιπροσώπους να ενισχύσουν το ψηφοδέλτιο της ΔΑΣ-ΕΚΗ, τον αγωνιστικό πόλο μέσα στο ΕΚΗ, ώστε την επομένη να δώσουμε με καλύτερους όρους τη μάχη για την οργάνωση της πάλης ενάντια στην εφαρμογή του νόμου... “Χατζηθάφτη”».

Από την πλευρα της η Εφορευτική Επιτροπή εξέδωσε την ακόλουθη απάντηση σε καταγγελία της ΔΑΣ-ΠΑΜΕ: «Για άλλη μια φορά η παράταξη της ΔΑΣ-ΠΑΜΕ προσπαθεί με ψέματα και προβοκάτσια να δημιουργήσει αρνητικό κλίμα στη διεξαγωγή των αρχαιρεσιών, ενοχλημένη προφανώς από το πρόσφατο αποτέλεσμα των εκλογών της Εφορευτικής Επιτροπής (74%).

Να σημειωθεί ότι η Εφορευτική Επιτροπή συνεδρίασε, όπως προβλέπεται από τον νόμο και το καταστατικό, η κ. Χρυσού Ελευθερία καλέστηκε κανονικά να παρευρεθεί, αλλά στο τέλος αρνήθηκε να υπογράψει τα πρακτικά!

Η ΔΑΣ-ΠΑΜΕ, με τη χθεσινή λήξη της προθεσμίας υποβολής υποψηφιοτήτων στη 1 μ.μ., μας κατέθεσε το ψηφοδέλτιό της (υπάρχει πρακτικό παραλαβής) και αφού διαπιστώθηκε η νομιμότητα των υποψηφιοτήτων, αμέσως παραγγέλθηκαν σε τυπογραφείο τα ψηφοδέλτια, τα οποία η Εφορευτική Επιτροπή θα παραλάβει σήμερα (σ.σ. χθες)», όπως καταλήγει η σχετική ανακοίνωση της Εφορευτικής Επιτροπής για τις εκλογές του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου.

φωτογραφία pexels

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News