Σεισμός: Πληγέντες χωρίς σκηνές και οικίσκους στο Δούλι - Σε δεινή θέση αρκετές οικογένειες (βίντεο)

Ηράκλειο
Σεισμός: Πληγέντες χωρίς σκηνές και οικίσκους στο Δούλι - Σε δεινή θέση αρκετές οικογένειες (βίντεο)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σε δεινή θέση βρίσκονται αρκετές οικογένειες στο χωριό Δούλι, οι οποίες, είτε κοιμούνται σε ανοικτούς χώρους, είτε σε ΙΧ αυτοκίνητα, είτε στα επικίνδυνα από τον σεισμό σπίτια τους, καθώς αρκετοί είναι και εκείνοι που δεν τα εγκατέλειψαν
  • Μέρες και νύχτες μέσα σε αυτοκίνητα και ακατάλληλα σπίτια
  • Σε δεινή θέση αρκετές οικογένειες
  • Ξεσπούν οι κάτοικοι: «Μας εγκατέλειψαν»
  • Σεισμόπληκτοι χωρίς σκηνές και οικίσκους
  • «Κλειδωμένη» πλατφόρμα - Ανύπαρκτες οικονομικές ενισχύσεις
  • «Βράχοι - επικίνδυνα εκκρεμή - φόβος και τρόμος, μία πιθανή αποκόλληση

Σε αυτοκίνητα και στα επικίνδυνα σπίτια τους εξακολουθούν να μένουν δεκάδες οικογένειες σεισμόπληκτων στο χωριό Δούλι του Δήμου Γόρτυνας, το οποίο υπέστη μεγάλες καταστροφές από τον πρόσφατο ισχυρό σεισμό των 6 Ρίχτερ.

«Το σπίτι μου διαλύθηκε. Την ώρα του ισχυρού σεισμού ήμουν τυχερός καθώς κατάφερα να βγω από τα χαλάσματα και από το σύννεφο σκόνης.  Ωστόσο, τραυματίστηκα στο πόδι καθώς έτρεχα πάνω στον πανικό μου». Αυτό δήλωσε μεταξύ άλλων στον τηλεοπτικό φακό της ΚΡΗΤΗ TV, ο κ. Κώστας Τσαφαντάκης ο οποίος κοιμάται σε αυτοκίνητο συγγενικού του προσώπου, σημειώνοντας ότι «δεν μπορεί να συνεχιστεί άλλο αυτή η κατάσταση».

Στο ίδιο μήκος κύματος και οι δηλώσεις ηλικιωμένων που κοιμούνται με τα παιδιά και τα εγγόνια τους σε καναπέδες στις ταράτσες των σπιτιών τους, με τις ώρες να κυλούν δραματικά τις νυχτερινές ώρες, οπότε γίνεται ακόμη αισθητό το τσουχτερό κρύο.

Είκοσι έξι ημέρες μετά, δημότες δηλώνουν ότι νιώθουν ξεχασμένοι από το κράτος καθώς ούτε σκηνές στήθηκαν στο χωριό ούτε οικίσκοι έφτασαν, με τους ίδιους να βρίσκονται όπως είπαν στο έλεος της αδιαφορίας και των καιρικών συνθηκών.

Διαβάστε επίσης

⇒  Σεισμός: Στο πλευρό των πληγέντων η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ (βίντεο)

«Ζητήσαμε 15 οικίσκους για την κάλυψη των αναγκών σε Δούλι, Αγία Βαρβάρα και στην ευρύτερη περιοχή του Κόφινα.  Μέχρι σήμερα δεν υπήρξε καμία απάντηση από το υπουργείο», δήλωσε ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Γόρτυνας κ. Νίκος Πελεκανάκης.

Κατά τη διάρκεια του ρεπορτάζ, πληγέντες μας περιέγραψαν την δύσκολη καθημερινότητα τους, με τους ίδιους να μετρούν τις σεισμικές δονήσεις και όχι τις… οικονομικές ενισχύσεις καθώς δεν έχει ανοίξει ακόμα για τον Δήμο Γόρτυνας, η πλατφόρμα arogi.gov.gr.

Στο χωριό Δούλι, καταστροφές και απόγνωση συνθέτουν το εφιαλτικό σκηνικό, με τους δημότες να τρέμουν και από την αποκόλληση βράχων. Εξαιτίας των σεισμικών δονήσεων, μεγάλοι βράχοι κατρακυλούν προς το χωριό ενώ μεγάλα κομμάτια κατέληξαν τις τελευταίες ώρες σε «λαβωμένα» από τον σεισμό σπίτια, όπως στην οικία του κ. Μιχάλη Τσαφαντάκη.

Διαβάστε επίσης

⇒ Σε απόγνωση οι πληγέντες τρεις εβδομάδες μετά τον σεισμό - Η πρώτη συνέλευση στο Αρκαλοχώρι (vid)

«Πριν από λίγες εβδομάδες απομάκρυνα από το σπίτι μου, τα έπιπλα και όχι μόνο για να κάνω ανακαίνιση. Δεν μπορούσα να φανταστώ τον εφιάλτη που θα ακολουθούσε. Σεισμός και βράχοι κατέστρεψαν το σπίτι μου», ανέφερε μεταξύ άλλων ο ίδιος.

Παλιά σπίτια κατέρρευσαν ενώ τεράστιες είναι οι ζημιές και σε καινούργια σπίτια.  Όπως εκτιμάται, πάνω από το 70% των σπιτιών έχουν χαρακτηριστεί ως μη κατοικήσιμα στο πλαίσιο του πρώτου ελέγχου.

Σκηνές δεν έφτασαν ποτέ στο Δούλι για την προσωρινή φιλοξενία των πληγέντων, όπως συνέβη σε άλλες πληγείσες περιοχές άλλων Δήμων της ενδοχώρας.

Εντωμεταξύ, σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκαν οι Δημοτικές Ενότητες Γόρτυνας και Ρούβα, λόγω των ζημιών από την σεισμική δραστηριότητα και όπως εκτιμάται, τις επόμενες μέρες αναμένεται η έκδοση ΦΕΚ που θα οριοθετεί τις σεισμόπληκτες περιοχές των Δημοτικών Ενοτήτων ώστε να «ξεκλειδώσει» για τους δικαιούχους και η πλατφόρμα, μέσω της οποίας υποβάλλονται οι αιτήσεις για την αποζημίωση των πληγέντων.

Η νέα ΚΥΑ για τους πληγέντες

Υπενθυμίζεται πως την περασμένη Τρίτη 19 Οκτωβρίου εκδόθηκε η νέα ΚΥΑ για την οριοθέτηση των πληγεισών περιοχών του Δήμου Μινώα Πεδιάδος και τη χορήγηση στεγαστικής συνδρομής για την αποκατάσταση των ζημιών που προκλήθηκαν σε κτίρια από τους σεισμούς της 24ης Ιουλίου και της 27ης Σεπτεμβρίου 2021.

Ειδικότερα, εκδόθηκε η Κοινή Υπουργική Απόφαση των Υπουργείων Οικονομικών, Ανάπτυξης και Υποδομών αναφορικά με την οριοθέτηση των πληγεισών περιοχών του Δήμου Μινώα Πεδιάδος και τη χορήγηση στεγαστικής συνδρομής για την αποκατάσταση των ζημιών που προκλήθηκαν σε κτίρια από τους σεισμούς της 24ης Ιουλίου και 27ης Σεπτεμβρίου 2021 στο Δήμο Μινώα Πεδιάδας

Με την εν λόγω απόφαση, η οποία δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ 4646/τχ Β/7-10-2021 όπως τροποποιήθηκε με το ΦΕΚ 4740/τχ Β’/13-10-2021, οριοθετείται ως σεισμόπληκτη περιοχή το σύνολο του Δήμου Μινώα Πεδιάδας ενώ ορίζεται πως το έργο της αποκατάστασης των ζημιών σε κτίρια από τους σεισμούς του θέματος, αναλαμβάνει η Διεύθυνση Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών Κεντρικής Ελλάδος (Δ.Α.Ε.Φ.Κ.-Κ.Ε.).

Στο πλαίσιο αυτό, καλούνται οι ιδιοκτήτες (ψιλός κύριος, επικαρπωτής ή ο/η έχων/-ουσα την πλήρη κυριότητα) ή ο/η διαχειριστής/- στρια (σε περίπτωση διηρημένης ιδιοκτησίας) κτιρίων που έχει πληγεί από σεισμούς της 24ης Ιουλίου και 27ης Σεπτεμβρίου 2021, όπως καταθέσουν αίτηση με τα απαιτούμενα δικαιολογητικά στην ως άνω αρμόδια Υπηρεσία εντός προθεσμίας έξι (6) μηνών (από την 7η/10/2021), εφόσον επιθυμούν τον έλεγχο του/των κτιρίου/ων και την έκδοση έκθεσης αυτοψίας, για τις περιπτώσεις όπου δεν έχει διενεργηθεί πρωτοβάθμιος έλεγχος.

Η αίτηση για διενέργεια αυτοψίας στο πληγέν κτίριο θα πρέπει να συνοδεύεται από:

  • τίτλους ιδιοκτησίας
  • οδοιπορικό σκαρίφημα
  • φωτογραφίες του πληγέντος κτιρίου. Οι φωτογραφίες θα πρέπει να φέρουν το όνομα και την υπογραφή του/της ιδιοκτήτη/- τριας.

ΑΙΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΣΤΕΓΑΣΤΙΚΗ ΣΥΝΔΡΟΜΗ

Σε ότι αφορά τη χορήγηση Στεγαστικής Συνδρομής για επισκευή ή ανακατασκευή, οι πληγέντες προκειμένου να καθοριστούν δικαιούχοι Στεγαστικής Συνδρομής (Σ.Σ.) για:

  1. i) ανακατασκευή, θα πρέπει να υποβάλουν στην αρμόδια Υπηρεσία αίτηση, με όλα τα απαιτούμενα δικαιολογητικά, όπως αυτά ορίζονται στις σχετικές υπουργικές αποφάσεις, για έκδοση Βεβαίωσης Καθορισμού Δικαιούχου Στεγαστικής Συνδρομής εντός προθεσμίας ενός (1) έτους από την ημερομηνία παραλαβής του Πρωτοκόλλου Αυτοψίας Επικινδύνως Ετοιμόρροπου Κτιρίου (Π.Α.Ε.Ε.Κ.) ή της Έκθεσης Αυτοψίας με την οποία το κτίριο χαρακτηρίστηκε κατεδαφιστέο.
  2. ii) επισκευή, θα πρέπει να υποβάλουν στην αρμόδια Υπηρεσία αίτηση, με όλα τα απαιτούμενα δικαιολογητικά, όπως αυτά ορίζονται στις σχετικές υπουργικές αποφάσεις, για έκδοση Άδειας Επισκευής εντός προθεσμίας:

- είτε δέκα οκτώ (18) μηνών από τη δημοσίευση σε Φ.Ε.Κ. της παρούσας απόφασης.

- είτε ενός (1) έτους από την ημερομηνία παραλαβής της Έκθεσης Αυτοψίας με την οποία το κτίριο χαρακτηρίστηκε επισκευάσιμο.

Εντός των ίδιων προθεσμιών δύναται να κατατεθεί και αίτηση για έκδοση άδειας επισκευής χωρίς χορήγηση Στεγαστικής Συνδρομής.

Οι παραπάνω αιτήσεις θα πρέπει να απευθύνονται στην Δ.Α.Ε.Φ.Κ.-Κ.Ε. ηλεκτρονικά στο email: [email protected] ή μέσω ταχυδρομείου στην ταχ. δ/νση: Κόνιαρη 43, Αθήνα, ΤΚ 11471.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη διαδικασία, τους όρους και τα απαιτούμενα δικαιολογητικά για τη χορήγηση Στεγαστικής Συνδρομής, οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να απευθύνονται στα Τηλέφωνα: 2106509300 & 28210 29287.

Τα ΦΕΚ για την οριοθέτηση των πληγεισών περιοχών του Δήμου Μινώα Πεδιάδος και τη χορήγηση στεγαστικής συνδρομής για την αποκατάσταση των ζημιών που προκλήθηκαν σε κτίρια από τους σεισμούς της 24ης Ιουλίου και 27ης Σεπτεμβρίου 2021 στο Δήμο Μινώα Πεδιάδας:

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News