Ηράκλειο

Σωκ. Βαρδάκης: Αποκατάσταση ζημιών στον Ιερό Ναό Αγίου Φανουρίου στο Δήμο Μαλεβιζίου

Το θέμα της αναστήλωσης του Βυζαντινού μνημείου του Ιερού Ναού Αγίου Φανουρίου, στην Κιθαρίδα Δήμου Μαλεβιζίου, στην Βουλή

Σε κοινοβουλευτική παρέμβαση για την αναστήλωση του Βυζαντινού μνημείου του Ιερού Ναού Αγίου Φανουρίου, στην Κιθαρίδα Δήμου Μαλεβιζίου, προχώρησαν οι βουλευτές Κρήτης ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία και η βουλευτής Αχαΐας και Αρμόδια για θέματα Πολιτισμού Τομεάρχης Σία Αναγνωστοπούλου, καταθέτοντας σχετική ερώτηση προς την Υπουργό Πολιτισμού & Αθλητισμού, με πρωτοβουλία του βουλευτή Ηρακλείου Σωκράτη Βαρδάκη.

Η Βυζαντινή εκκλησία του Αγίου Φανουρίου (ή αλλιώς το μοναστήρι της Παναγίας της Ελεούσας), στην Κιθαρίδα του Δήμου Μαλεβιζίου, σταμάτησε τη λειτουργία της, μετά τους σεισμούς που συγκλόνισαν τον Νομό Ηρακλείου, καθώς κρίθηκε ακατάλληλη από τις τεχνικές υπηρεσίες και τις αρμόδιες αρχές.

Ο ναός που βρίσκεται στα 200μ ΝΑ του οικισμού Κιθαρίδας, αν και υπάρχει από την εποχή της ενετοκρατίας, πήρε την τελική αρχιτεκτονική μορφή του, τον 19ο αιώνα, μετά από συνεχείς προσθήκες στο αρχικό κτίριο.

Ο ναός παρουσίαζε σοβαρές φθορές και υπήρχε ο φόβος κατάρρευσής του και πριν τους σεισμούς της 24ης Ιουλίου και της 27ης Σεπτεμβρίου.

Αρκετά χρόνια πριν υλοποιήθηκαν εργασίες στερέωσης στην Ιερά Μονή, στο πλαίσιο του ΠΕΠ Κρήτης 2000 – 2006.

Λόγω έντονων καιρικών φαινομένων και παρά τις εργασίες που προηγήθηκαν, ο ναός το επόμενο διάστημα εμφάνισε έντονες ρηγματώσεις, εξαιτίας των σφοδρών καιρικών φαινομένων, ενώ τις βροχερές ημέρες πλημμύριζε.

Σύμφωνα με απάντηση της Υπουργού Πολιτισμού σχετικά με τις απαραίτητες εργασίες για την αποκατάσταση του Βυζαντινού μνημείου, στα πλαίσια του κοινοβουλευτικού ελέγχου, “η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ηρακλείου έχει συμπεριλάβει το μνημείο στο έργο «Ψηφιακό Αποσφράγισμα Αγιωνύμων Νήσων», που υλοποιείται στο πρόγραμμα INTERREG Ελλάδα - Κύπρος και στο οποίο συμμετέχει ως εταίρος[...] προκειμένου να ωριμάσει πρόταση για την αποκατάσταση του ναού”.

Αυτός ο σχεδιασμός δεν έχει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα και αφορούσε την εικόνα του ναού πριν τους σεισμούς Ιουλίου και Σεπτεμβρίου. Σήμερα, η κατάσταση είναι εμφανώς επιδεινωμένη και ο κίνδυνος κατάρρευσης ακόμα μεγαλύτερος.

Ως εκ τούτου, οι βουλευτές της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης ζητούν να ενημερωθούν για τις ενέργειες στις οποίες προτίθεται να προβεί η Αρμόδια Υπουργός για την άμεση αποκατάσταση των ζημιών και την αναστήλωση του ναού, μετά την επιδείνωση των φθορών, λόγω σεισμών και τον χαρακτηρισμό αυτού, ως ακατάλληλου από τις αρμόδιες αρχές.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια