Τηλεφωνικές απάτες: Δικάζονται δύο άνδρες που «έστηναν» τροχαία ατυχήματα

Ηράκλειο
Τηλεφωνικές απάτες: Δικάζονται δύο άνδρες που «έστηναν» τροχαία ατυχήματα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Για δώδεκα απάτες και 4 απόπειρες κατηγορούνται οι δύο άνδρες που πρωτόδικα είχαν καταδικαστεί σε 9 χρόνια φυλάκισης

Στα Δικαστήρια αναμένεται να «αναβιώσει» σε λίγες ημέρες η υπόθεση της σπείρας, μέλη της οποίας τηλεφωνούσαν σε ανυποψίαστους πολίτες και, παριστάνοντας τους αστυνομικούς, τους ενημέρωναν ψευδώς ότι κάποιο στενό συγγενικό τους πρόσωπο έχει εμπλακεί σε τροχαίο δυστύχημα με θύμα ένα μικρό παιδί. Η δράση της σπείρας φέρεται να διήρκεσε από τον Φεβρουάριο του 2019 έως τον Απρίλιο του ίδιου έτους. Οι εμπλεκόμενοι φέρονται να είχαν προβεί σε πλήθος τηλεφωνικών απατών, στην ευρύτερη περιοχή του Ηρακλείου, εξαπατώντας ουκ ολίγους συντοπίτες μας, από τους οποίους είχαν καταφέρει να αποσπάσουν χιλιάδες ευρώ.

Κατηγορούμενοι στην υπόθεση είναι ένας 49χρονος άνδρας από τη Βουλγαρία κι ένας 64χρονος Κρητικός, οι οποίοι είχαν κριθεί ένοχοι από το πρωτοβάθμιο δικαστήριο. Αμφότεροι αναμένεται να δικαστούν - σε δεύτερο βαθμό - την ερχόμενη Τρίτη, 26 Οκτωβρίου από το Πενταμελές Εφετείο Ανατολικής Κρήτης, στο Ηράκλειο.

Η υπόθεση εκδικάστηκε από το πρωτοβάθμιο δικαστήριο τον Σεπτέμβριο του 2020: Το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Ανατολικής Κρήτης είχε κρίνει ένοχους και τους δύο άνδρες, οι οποίοι καταδικάστηκαν σε συνολική ποινή κάθειρξης 9 ετών έκαστος.

Ρέθυμνο: Ανησυχία από τις απανωτές διαδικτυακές & τηλεφωνικές απάτες - «Τρέχουν και δεν φτάνουν» οι αστυνομικές αρχές

Ο ένας στη φυλακή, ο άλλος ελεύθερος

Ο 49χρονος Βούλγαρος είχε πάρει τον δρόμο για τη φυλακή, ωστόσο ο 64χρονος είχε αφεθεί ελεύθερος, καθώς το δικαστήριο αποφάσισε η έφεσή του να έχει αναστέλλουσα δύναμη. Με λίγα λόγια, ο συγκεκριμένος κατηγορούμενος είναι ελεύθερος τουλάχιστον μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης σε δεύτερο βαθμό, η οποία αναμένεται να ξεκινήσει την ερχόμενη Τρίτη. Στον αντίποδα, δε δόθηκε αναστέλλουσα δύναμη στην έφεση του 49χρονου. Έτσι, ο καταδικασθείς άνδρας από τη Βουλγαρία παρέμεινε στη φυλακή.

Κατά την εκδίκαση της υπόθεσης σε πρώτο βαθμό, ο 49χρονος είχε αρνηθεί ότι εμπλέκεται στην υπόθεση. Μεταξύ άλλων υποστήριξε ότι, όταν συνελήφθη, βρισκόταν στην Κρήτη μόνο λίγες εβδομάδες. Ο συγκατηγορούμενός του φέρεται να ισχυρίστηκε ότι είχε παραλάβει δύο φορές χρήματα για λογαριασμό του 49χρονου, χωρίς, ωστόσο, να έχει την παραμικρή ιδέα για τις απάτες.

Σημειώνεται ότι και οι δύο άνδρες είχαν ζητήσει να τους αναγνωριστεί ελαφρυντικό, ωστόσο το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Ανατολικής Κρήτης απέρριψε το αίτημά τους.

Το σύνηθες μοτίβο της σπείρας κινείτο τις περισσότερες περιπτώσεις ως εξής: Οι απατεώνες τηλεφωνούσαν τυχαία στα υποψήφια θύματά τους (συνήθως ηλικιωμένους) και τα ενημέρωναν ψευδώς ότι ο γιος τους ή η κόρη τους είχε προκαλέσει τροχαίο δυστύχημα κατά το οποίο είχε σκοτωθεί ένα ανήλικο παιδί.

Πώς η ΕΛ.ΑΣ. έφτασε στα ίχνη της σπείρας

Η δράση των φερόμενων απατεώνων φέρεται να εκτυλίχθηκε στην ευρύτερη περιοχή του Ηρακλείου από τον Φεβρουάριο έως τον Απρίλιο του 2019. Σύμφωνα με τα όσα είχαν γίνει τότε γνωστά, περισσότεροι από 180 πολίτες είχαν ενημερώσει την τοπική ΕΛ.ΑΣ. ότι άγνωστοι τούς εξαπάτησαν ή είχαν επιχειρήσει να τους εξαπατήσουν με τον επίμαχο τρόπο, τηλεφωνικώς. Στο κατηγορητήριο της περυσινής δίκης, πάντως, περιλαμβάνονταν συνολικά 12 απάτες και άλλες 4 απόπειρες απάτης.

Η ΕΛ.ΑΣ. είχε προβεί τον Απρίλιο του 2019 στη σύλληψη του 64χρονου Κρητικού, ο οποίος φέρεται να συνελήφθη επ’ αυτοφώρω  σε ραντεβού στο οποίο μετέβη προκειμένου να παραλάβει χρήματα από κάποιον πολίτη, ο οποίος, ωστόσο, φέρεται να ήταν υποψιασμένος και να ενημέρωσε στο μεταξύ τις Αρχές. Μετά τη σύλληψη του 64χρονου, τότε, η Αστυνομία πραγματοποίησε έρευνες για τον εντοπισμό του 49χρονου Βούλγαρου, ο οποίος συνελήφθη τελικά σε περιοχή της Αθήνας.

Τα μέλη της σπείρας έπαιρναν τηλέφωνο τα υποψήφια θύματά τους χρησιμοποιώντας απόκρυψη. Σύμφωνα με πληροφορίες, ισχυρίζονταν ότι ο γιος ή η κόρη των επίδοξων θυμάτων τους είχε προκαλέσει τροχαίο δυστύχημα με θύμα ένα ανήλικο παιδάκι και κατόπιν ζητούσαν από αυτούς την καταβολή χρηματικού ποσού, προκειμένου ο συγγενής τους να αποφύγει την ποινική διαδικασία και να μην καταλήξει στη φυλακή.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δράστες ζητούσαν αρχικά είτε 60.000, είτε 70.000 ευρώ. Όταν, ωστόσο, τα θύματά τους τούς έλεγαν ότι δε διαθέτουν τόσο πολλά χρήματα, εκείνοι... δέχονταν και αρκετά μικρότερα ποσά της τάξης των 500 ή των 1.500 ευρώ.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση που είχε εκδώσει για την επίμαχη υπόθεση η ΕΛ.ΑΣ. τον Απρίλιο του 2019, μέλη της σπείρας «τηλεφωνούσαν μαζικά και σε ακαθόριστο χρόνο καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας σε τυχαίες σταθερές και κατά περίπτωση κινητές τηλεφωνικές συνδέσεις κατοίκων της περιοχής του Ηρακλείου, επικαλούμενοι την ιδιότητα του αστυνομικού.

Στη συνέχεια, όταν στην τηλεφωνική γραμμή απαντούσαν ηλικιωμένα άτομα, τότε οι δράστες τούς προκαλούσαν ιδιαίτερη σύγχυση και φόβο, επικαλούμενοι την εμπλοκή συγγενικού τους προσώπου σε τροχαίο δυστύχημα, και απαιτούσαν χρήματα. Τα εν λόγω χρηματικά ποσά ή κοσμήματα τα παραλάμβανε άλλο μέλος της οργάνωσης».

φωτογραφία pexels

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News