Βράβευση για τον καθηγητή Αριστείδη Τσατσάκη από το Federal Scientific Center of Hygiene (F.F.Erisman)

Ηράκλειο
Βράβευση για τον καθηγητή Αριστείδη Τσατσάκη από το Federal Scientific Center of Hygiene (F.F.Erisman)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το Ινστιτούτο Erisman είναι το κεντρικό πολυκλαδικό επιστημονικό ίδρυμα στη Ρωσία

   

Στις 8 Οκτωβρίου 2021, με αφορμή τα 130 χρόνια λειτουργίας του Federal Scientific Center of Hygiene (F.F.Erisman), απονεμήθηκε στον Ακαδημαϊκό και Καθηγητή Τοξικολογίας κ.Αριστείδη Τσατσάκη το αναμνηστικό μετάλλιο "130 years of the Federal Scientific Center of Hygiene named after F.F.Erisman " από το Federal Scientific Center of Hygiene (F.F.Erisman) στη Μόσχα, για την προσφορά του στον τομέα των Επιστημών Υγείας στο σύνολο της ακαδημαϊκής του καριέρας αλλά και την προώθηση της υγειονομικής και επιδημιολογικής ευημερίας του πληθυσμού.

 Το Ινστιτούτο Erisman είναι το κεντρικό πολυκλαδικό επιστημονικό ίδρυμα στη Ρωσία, ο κύριος στόχος του οποίου είναι η επίλυση τόσο εφαρμοσμένων όσο και θεμελιωδών προβλημάτων των επιστημών υγείας και της προστασίας της δημόσιας υγείας.

 Οι κύριες κατευθύνσεις της δραστηριότητας του Κέντρου αντικατοπτρίζονται στη δομή του, η οποία περιλαμβάνει τα ακόλουθα Ιδρύματα:

 - Ινστιτούτο Συμπλεγμάτων Προβλημάτων Υγιεινής,

 - Ινστιτούτο Υγιεινής, Τοξικολογίας Φυτοφαρμάκων και Χημικής Ασφάλειας,

 - Ινστιτούτο Γενικής και Επαγγελματικής Παθολογίας.

 Το 2014, ο Καθηγητής κ.Αριστείδης Τσατσάκης είχε εκλεχθεί Επίτιμος Καθηγητής στο Erisman Russian Federal Institute of Hygiene κατά τη διάρκεια της θητείας του ως Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ευρωπαϊκών Τοξικολογικών Εταιριών.

Σύντομο Βιογραφικό Σημείωμα Α. Τσατσάκη

 O Καθηγητής Αριστείδης Τσατσάκης είναι ο Διευθυντής του Τμήματος Ιατροδικαστικών Επιστημών και του Εργαστηρίου Τοξικολογίας και Εγκληματολογικής Χημείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου και του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Κρήτης.

 Έχει έργο άνω των 1000 δημοσιεύσεων (βιβλία, άρθρα και παρουσιάσεις σε συνέδρια), εκ των οποίων άνω των 600 είναι δημοσιευμένες σε διεθνή, έγκριτα και υψηλού κύρους επιστημονικά περιοδικά.

 Είναι κάτοχος αρκετών ευρεσιτεχνιών και έχει εκτενή σειρά αναφορών (πάνω από 25.000) και αναγνώσεων/λήψεων των επιστημονικών άρθρων του (πάνω από 200.000).

 Έχει δώσει πληθώρα διαλέξεων (άνω των 300) ως κεντρικός ομιλητής σε διεθνή συνέδρια.

 Έχει προεδρεύσει και συντονίσει ικανό αριθμό διεθνών συνεδρίων, συμποσίων και σεμιναρίων συνεχιζόμενης εκπαίδευσης.

 Ως κύριος ερευνητής, έχει συντονίσει 60 και πλέον επιστημονικές έρευνες και τεχνολογικά προγράμματα. Έχει οργανώσει 15 και πλέον διεθνή συνέδρια στο πεδίο της Ιατροδικαστικής και Τοξικολογίας καθώς και στο πεδίο των Βιοϊατρικών Επιστημών και Νανοϋλικών.

 Το 2012 εκλέχθηκε πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Ευρωπαϊκών Εταιριών Τοξικολογίας (EUROTOX) και υπηρέτησε τη θέση αυτή έως το 2018.

 Είναι αρχισυντάκτης και συντάκτης σε κορυφαία επιστημονικά περιοδικά Τοξικολογίας, και δη, αρχισυντάκτης του περιοδικού Toxicology Reports, συντάκτης στα περιοδικά Food and Chemical Toxicology, Toxicology, Toxicology Letters, International Journal of Molecular Medicine και International Journal of Oncology.

 Το 2014 αναγορεύθηκε Επίτιμος Καθηγητής στο Federal Institute of Hygiene and Toxicology στη Μόσχα.

 Το 2016 αναγορεύθηκε Επίτιμος Διδάκτορας στο Mendeleev University στη Μόσχα.

 Το 2016 εκλέχθηκε Μέλος (από εξωτερικά κράτη) της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών της Ρωσίας (FMRAS).

 Το 2017, αναγορεύθηκε Επίτιμος Διδάκτορας στο Far East Federal University (FEFU) στο Βλαδιβιστόκ και στο Carol Davila στο Βουκουρέστι.

 Το 2017 ανακηρύχθηκε ομότιμο μέλος της Ακαδημίας Τοξικολογικών Επιστημών των Η.Π.Α. (FATS, USA).

 Το 2017 αναγορεύθηκε επίσης επίτιμο μέλος της Βουλγαρικής Εταιρίας Τοξικολογίας (Bulgarian Toxicology Society).

 Το 2018 αναγορεύθηκε Μέλος της Παγκόσμιας Ακαδημίας Επιστημών (The World Academy of Sciences (FMWAS)).

 Το 2018 αναγορεύθηκε Επίτιμος Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Διατροφικής Ιατρικής (European Institute of Nutritional Medicine (E.I.Nu.M.)) και επίτιμο μέλος της EUROTΟX.

 Το 2019 ως επίτιμο μέλος της Σλοβάκικης Εταιρίας Τοξικολογίας (Slovak Society of Toxicology, SETOX).

 Το 2020 αναγνωρίστηκε ως Highly Cited Researcher στον τομέα της Φαρμακολογίας – Τοξικολογίας των Βιοϊατρικών Επιστημών λαμβάνοντας θέση στη λίστα ερευνητών με τη μεγαλύτερη επιρροή παγκοσμίως.

 Ο Καθηγητής Αριστείδης Τσατσάκης είναι εμπνευστής, ιδρυτής, επιστημονικός υπεύθυνος και επικεφαλής της spin-off εταιρίας του Πανεπιστημίου Κρήτης ToxPlus S.A.

 Τα κύρια ερευνητικά ενδιαφέροντα του Καθηγητή είναι η βιοπαρακολούθηση ξενοβιοτικών σε ποικιλία βιολογικών δειγμάτων καθώς και η σύνδεση της χρόνιας έκθεσης σε χαμηλές δόσεις χημικών ουσιών με προβλήματα υγείας και ασθένειες (εκτίμηση κινδύνου) (σχετική μνεία).

 Η σύγχρονη θεώρηση (concept) του Καθηγητή για την εκτίμηση κινδύνων και την ασφάλεια στηρίζεται στην ερμηνεία της πραγματικής έκθεσης του σύγχρονου ανθρώπου σε διάφορες χημικές ουσίες και άλλες επιδράσεις (φυσικές, φυσικοχημικές, κ.ά.) προσομοιώνοντας τη μακροχρόνια έκθεση με σχετικά πειράματα (Real Life Risk Simulation, RLRS).

 Έχει αναπτύξει πληθώρα βιοδεικτών της έκθεσης και επίδρασης των φυτοφαρμάκων και άλλων τοξικών χημικών ανακαλύπτοντας του τρόπους δράσης και τις αρνητικές επιπτώσεις τους. Οι έρευνες που συντονίζει σε διάφορα πανεπιστήμια στην Ευρώπη, Ασία και Αμερική, προσομοιώνουν για πρώτη φορά τη συνδυαστική, μακροχρόνια και συσσωρευτική έκθεση του πληθυσμού στο σύγχρονο τρόπο ζωής και στο περιβάλλον και διερευνούν τη συσχέτισή τους με πολλαπλά προβλήματα υγείας.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News