Ηράκλειο: Περίπου 5.000 αδέσποτα ζώα στους δρόμους της πόλης - Οι περιοχές με το μεγαλύτερο πρόβλημα

Ηράκλειο
Ηράκλειο: Περίπου 5.000 αδέσποτα ζώα στους δρόμους της πόλης - Οι περιοχές με το μεγαλύτερο πρόβλημα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σε περίπτωση που τα αδέσποτα ζώα διαθέτουν μικροτσίπ, επιστρέφονται στον ιδιοκτήτη, με τις ανάλογες κυρώσεις - Σε ποιες περιοχές του Ηρακλείου εντοπίζεται το μεγαλύτερο πρόβλημα

Το ζήτημα των αδέσποτων στο Ηράκλειο είναι ένα πρόβλημα πάγιο και δυσεπίλυτο, το οποίο ανά τα χρόνια υπήρξε μια μεγάλη πρόκληση για την εκάστοτε δημοτική Αρχή. Οι Δήμοι, βάσει των όσων ορίζει το τελευταίο νομοσχέδιο, είναι πλέον εκείνοι οι οποίοι έχουν την πλήρη ευθύνη για τα αδέσποτα, στα οποία πρέπει να παρέχουν κτηνιατρική περίθαλψη, στείρωση για περιορισμό του πληθυσμού τους, όπως και να καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε τα αδέσποτα ζώα να βρουν ένα σπίτι μέσω των διαδικασιών που προβλέπει το πρωτόκολλο για τις υιοθεσίες.

Παρά το γεγονός ότι η διαχείριση του θέματος αφορά κατ’ αποκλειστικότητα τους Δήμους, τα κονδύλια που παρέχονται από το πρόγραμμα «Άργος» δε φαίνεται να είναι αρκετά ώστε να αντιμετωπιστεί το μέγεθος του προβλήματος.

Η αντιδήμαρχος Διοικητικών και Οικονομικών Υπηρεσιών, Μαρία Καναβάκη, επιφορτισμένη μεταξύ άλλων με τη διαχείριση των αδέσποτων ζώων, όπως και την εποπτεία του δημοτικού κυνοκομείου, έδωσε τη δική της εικόνα επί του θέματος. Όπως ανέφερε ο αντιδήμαρχος μιλώντας στη «ΝΚ»: «Το ζήτημα των αδέσποτων αποτελεί ένα πρόβλημα έντονο και σοβαρό, το οποίο με δυσανάλογα μικρά μέσα ο Δήμος προσπαθεί να διαχειριστεί».

Δίνοντας μια γενική εικόνα του θέματος, έκανε λόγο για έναν αριθμό αδέσποτων μεταξύ 4.000 και 5.000 εντός των ορίων του δήμου Ηρακλείου. Χαρακτηριστικό των πενιχρών μέσων με τα οποία καλείται να αντιμετωπίσει το πρόβλημα η δημοτική Αρχή είναι η ύπαρξη μόλις δύο υπαλλήλων στην Υπηρεσία Διαλογής, δύο κτηνιάτρων για φροντίδα και στείρωση των ζώων, και την ύπαρξη ενός κυνοκομείου με δυναμική φιλοξενίας μόλις 80 ζώων, αριθμός που σχεδόν πάντα υπερβαίνεται, καθώς το επιβάλλουν οι πολλές υποθέσεις αδέσποτων που χρήζουν περίθαλψης. Το γεγονός αυτό δείχνει ότι είναι επιβεβλημένη η στήριξη των Δήμων από την κεντρική διοίκηση, αν θέλουμε να περιορίσουμε όντως το πρόβλημα.

Διαβάστε επίσης

Ηράκλειο: Η πρώτη αφαίρεση ζώου συντροφιάς από την αστυνομία – Τι προβλέπει ο νέος νόμος

Ζώα συντροφιάς: Τι προβλέπει ο νέος νόμος - Οι υποχρεώσεις των ιδιοκτητών

Η διαδικασία

Παρά τον μικρό αριθμό αδέσποτων που μπορεί να φιλοξενήσει το κυνοκομείο, είναι βασική η περαιτέρω συνέχιση της λειτουργίας του, καθώς τα ζώα που φιλοξενούνται μόλις φτάσουν στο κυνοκομείο υποβάλλονται σε κτηνιατρική εξέταση, αποπαρασιτώνονται και στειρώνονται, ενώ ακολουθεί καταγραφή τους σε ειδικά αρχεία.

Σε περίπτωση που διαθέτουν μικροτσίπ, επιστρέφονται στον ιδιοκτήτη, με τις ανάλογες κυρώσεις σε περίπτωση που δεν έχει δηλωθεί η απώλεια του ζώου εντός του προβλεπόμενου χρονικού διαστήματος. Αν τα ζώα είναι υγιή και δε βρεθεί ανάδοχη οικογένεια, επιστρέφουν στον δρόμο, εντός των ορίων του δήμου Ηρακλείου και ιδανικά εκεί απ’ όπου περισυλλέχθηκαν.

Αναλυτικότερα, σε ό,τι έχει να κάνει με την υγεία των αδέσποτων, ο γνωστός κτηνίατρος Μιχάλης Σουρανάκης δήλωσε ότι «η κατάσταση υγείας των αδέσποτων στον δήμο Ηρακλείου δε διαφέρει ιδιαίτερα με την κατάσταση που επικρατεί στους περισσότερους δήμους της χώρας».

Ο ίδιος συμπλήρωσε ότι «τα ζώα είναι σε γενικές γραμμές υγιή, όμως πάσχουν στην πλειοψηφία τους από εξωπαρασιτώσεις, και πολλά από αυτά πάσχουν ή είναι φορείς λοιμωδών νοσημάτων».

Πάνω στο θέμα του κατά πόσο η παρουσία των αδέσποτων μπορεί να συνεπάγεται μεγάλους κινδύνους για τη δημόσια υγεία, ο κ. Σουρανάκης φάνηκε καθησυχαστικός, υπογραμμίζοντας ότι «η απάντηση δεν μπορεί να είναι σαφής, δεδομένου του χαρακτήρα και της δυναμικής της δημόσιας υγείας. Σίγουρα η παρουσία των αδέσποτων ζώων αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης ζωοανθρωπονόσων. Με τα σημερινά όμως δεδομένα, δεν μπορούμε να πούμε ότι αποτελούν ουσιαστικό κίνδυνο».

Κακοποίηση

Σχετικά με τη συχνότητα δηλητηριάσεων και κακοποιήσεων, ο κ. Σουρανάκης ανέφερε ότι το φαινόμενο βρίσκεται μάλλον σε ύφεση, τουλάχιστον σε ό,τι έχει να κάνει με τον αστικό ιστό.«Παρά τη δημοσιότητα που παίρνουν τα περιστατικά κακοποιήσεων και θανατώσεων, με την πάροδο του χρόνου τέτοια περιστατικά γίνονται όλο και σπανιότερα», σημείωσε.

«Συχνότερα είναι τέτοια φρικτά φαινόμενα στις αγροτικές περιοχές», αναφέρει ο ίδιος ολοκληρώνοντας, «όπου υπάρχει ακόμη εκείνη η βαθιά σχέση εργαλειοποίησης μεταξύ ανθρώπου και ζώου».

Όπως είναι γνωστό, είναι τεράστια η αλλαγή ως προς το πώς ο μέσος άνθρωπος αντιμετωπίζει τα ζώα και τα δικαιώματά τους τις τελευταίες δεκαετίες. Πέραν όμως από το ζήτημα της γενικότερης ευαισθητοποίησης επί του θέματος, ρόλο έχει παίξει και το αυστηρότερο νέο νομικό πλαίσιο αναφορικά με την ευζωία των ζώων συντροφιάς, με τα πρόστιμα να πέφτουν βαριά στα κεφάλια όσων είτε αμελούν τις υποχρεώσεις τους απέναντι στα κατοικίδιά τους, είτε προβαίνουν σε απάνθρωπες πράξεις βασανισμού και θανάτωσης. Ενδεικτικά, η ποινή που προβλέπει το νέο νομικό πλαίσιο σε περιπτώσεις βασανισμού ή θανάτωσης είναι φυλάκιση έως 10 χρόνια, χρηματική ποινή μέχρι 50.000 ευρώ, όπως και διοικητική κύρωση, η οποία μεταφράζεται σε πρόστιμο της τάξης των 30.000 έως 50.000 ευρώ ανά ζώο και περιστατικό.

Έχει βοηθήσει η αυστηρώς ορισμένη περιγραφή του «τι» καλείται κακοποίηση, μιας και το τελευταίο νομοσχέδιο περιγράφει τις εκάστοτε περιπτώσεις λεπτομερώς. Αν και οπωσδήποτε έχουν ακόμη πολλά να αλλάξουν, τα δικαιώματα των ζώων φαίνεται να ισχυροποιούνται όλο και περισσότερα με τα χρόνια, πράγμα που συντελεί στη δημιουργία μιας πιο ανθρώπινης κοινωνίας.

Αύξηση υιοθεσιών το τελευταίο διάστημα

Παρά τις δυσκολίες που προκύπτουν στο θέμα των αδέσποτων, ακτίδα ελπίδας είναι η αύξηση των υιοθεσιών από το δημοτικό κυνοκομείο, καθώς, όπως παρουσίασε η αντιδήμαρχος ολοκληρώνοντας, υπάρχει μια μεγάλη αύξηση στη συχνότητα.

Αναφορικά με τη γεωγραφική κατανομή των αδέσποτων, τα μεγαλύτερα προβλήματα φαίνεται να καταγράφονται στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο, τη Βιομηχανική Περιοχή και τις Βασιλειές. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι, παρά την ευάριθμη παρουσία τους, τα αδέσποτα εντός των ορίων του Δήμου Ηρακλείου είναι σε καλή κατάσταση υγείας την τρέχουσα περίοδο, πράγμα βασικό για τη δημόσια υγεία. 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News