Πλημμύρες-Χερσόνησος: Πυκνή βλάστηση πνίγει τα ρέματα - SOS εκπέμπουν οι κάτοικοι (βίντεο)

Ηράκλειο
Πλημμύρες-Χερσόνησος: Πυκνή βλάστηση πνίγει τα ρέματα - SOS εκπέμπουν οι κάτοικοι (βίντεο)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τον κίνδυνο να υπερχειλίσουν και φέτος τα ρέματα σε περίπτωση εκδήλωσης έντονων καιρικών φαινομένων σε Γούρνες και Γούβες, επισημαίνουν οι κάτοικοι της Χερσονήσου, κάνοντας λόγο για αδιαφορία από τους αρμοδίους - Αρκετές περιοχές παραμένουν αθωράκιστες

Ένα χρόνο μετά από τις καταστροφικές πλημμύρες στον Δήμο Χερσονήσου, οι κάτοικοι της περιοχής μετρούν τις πληγές τους από το πέρασμα της κακοκαιρίας. Σήμερα οι δημότες παραμένουν σε επιφυλακή, με το βλέμμα στραμμένο στην εκδήλωση ενός νέου πλημμυρικού φαινομένου.

Όπως τόνισε κάτοικος, «καλό θα ήταν να καθαρίσουν την περιοχή. Είχαν πει ότι θα ανοίξουν το σημείο για να φεύγουν τα νερά και ότι θα ξεκινούσαν τον Οκτώβριο, αλλά δεν μας είπαν ποιον Οκτώβριο».

«Δεν μπορώ να κοιμηθώ τα βράδια, μόλις ρίξει μια ψιχάλα. Στο σπίτι μου δεν έμεινε τίποτα, οι πλημμύρες παρέσυραν όλα τα παπούτσια μου, του συζύγου και του γιου μου και τώρα μου φέρνουν οι φιλενάδες μου παπούτσια και φοράω» ανέφερε γυναίκα που ζει στην περιοχή.

Καλάμια στα ακαθάριστα ρέματα, πυκνή βλάστηση και φερτά υλικά, συνθέτουν την εικόνα σε Γούρνες και Γούβες, πολλαπλασιάζοντα την αγωνία και αγανάκτηση των δημοτών στις πληγείσες - πριν από έναν χρόνο - αυτές περιοχές του Δήμου Χερσονήσου. Ίδια είναι η εικόνα και στο Γουρνιώτη ποταμό, με τον αντιπεριφερειάρχη Νίκο Συριγωνάκη να δηλώνει ότι ξεκινούν εργασίες καθαρισμού.

Διαβάστε επίσης

Καταστροφικές πλημμύρες στη Χερσόνησο: 10 μήνες μετά… κι ακόμα περιμένουν να αποζημιωθούν

Σημειώνεται ότι ένα μεγάλο τμήμα του Γουβιανού ποταμού καθαρίστηκε, αν και οι δημότες περιγράφουν τον κίνδυνο που ελλοχεύει στo πρανές του δρόμου σε περίπτωση εκδήλωσης έντονων βροχοπτώσεων. Την ίδια στιγμή επισημαίνουν ελλείψεις και στη μελέτη οριοθέτησης του Γουβιανού ποταμού, η οποία ανατέθηκε τον Δεκέμβριο του 2020 και σήμερα δεν έχει υλοποιηθεί.

Διαβάστε επίσης

Μετρούν πληγές στο Δ. Χερσονήσου που "γονάτισε" από τον κατακλυσμό - Τίποτα πλέον δεν θα είναι το ίδιο

Σε εξέλιξη βρίσκεται και η μελέτη διευθέτησης του ρέματος στη Σταλίδα, όπως και οι σχετικές μελέτες του Γουρνιώτη ποταμού και των Μαλίων, οι οποίες αναμένεται να ανατεθούν το επόμενο έτος.

Σύμφωνα με το δήμαρχο Χερσονήσου, Γιάννη Σέγκο, «Το θέμα της οριοθέτησης- διευθέτησης είναι κάτι που είναι χρονοβόρο- δυστυχώς το λέω μετά λύπης μου- καμία τέτοιου είδους μελέτη τουλάχιστον εκεί όπου πάθαμε ζημιές δεν είναι ολοκληρωμένη ούτε στα Μάλια, ούτε στη Σταλίδα, στα ρέματα της Χερσονήσου, της Αναλήψεως, των Γουρνών και Γουβών».

Την μελέτη διευθέτησης του ρέματος της Ανάληψης Χερσονήσου έχει αναλάβει το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, το οποίο πρόκειται να αναθέσει την σχετική μελέτη το επόμενο διάστημα.

Εν τω μεταξύ, ο Οργανισμός Ανάπτυξης Κρήτης, έχει ήδη έτοιμες τρεις μελέτες για τη διευθέτηση ρεμάτων σε όμορες περιοχές του έργου Γούρνες-Χερσόνησο, στις οποίες είχαν καταγραφεί σημαντικά προβλήματα τον περασμένο Νοέμβριο. Υπενθυμίζεται οτι προχώρησαν οι παρεμβάσεις στον κόμβο Καστελίου, αλλά και στην περιοχή των Αγριανών.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News