Πλημμύρες: Eπιστολή - εξώδικο στον περιφερειάρχη για τον Γουρνιώτη ποταμό

Ηράκλειο
Πλημμύρες: Eπιστολή - εξώδικο στον περιφερειάρχη για τον Γουρνιώτη ποταμό

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κάτοικοι της περιοχής με το εξώδικο καθιστούν υπεύθυνο τον κ. Αρναουτάκη στο ενδεχόμενο νέας πλημμύρας στις Γούρνες

Eπιστολή - εξώδικο που απέστειλαν οι κάτοικοι των Γουρνών Πεδιάδος στον περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρο Αρναουτάκη, ζητώντας άμεσο καθαρισμό του Γουρνιώτη ποταμού, προτού ξεκινήσουν τα πλημμυρικά φαινόμενα που κατέστρεψαν πέρυσι ολόκληρη την περιοχή.

Οι κάτοικοι της περιοχής, που είδαν μέσα σε ένα χρόνο τις περιουσίες τους να χάνονται, τα αυτοκίνητά τους να καταλήγουν στη θάλασσα, ο ποταμός να τους «πνίγει» και εν συνεχεία αυθαιρεσίες και μπαζώματα στην περιοχή, καλούν την Περιφέρεια Κρήτης να προβεί σε καθαρισμό. Μάλιστα, αποδίδουν στην επιστολή τους, ως έχουν δικαίωμα, χαρακτήρα εξώδικης διαμαρτυρίας, που τους δίνει δικαίωμα να προβούν εν συνεχεία και σε ένδικα μέσα εφόσον η Υπηρεσία δεν πράξει τα δέοντα. Ουσιαστικά με το εξώδικο καθιστούν υπεύθυνο τον κ. Αρναουτάκη στο ενδεχόμενο μιας παρόμοιας καταστροφής, που από τύχη πέρυσι δεν εξελίχθηκε σε τραγωδία.

Στην επιστολή-εξώδικο στον Αρναουτάκη, τους αντιπεριφερειάρχες και κυρίως τον αντιπεριφερειάρχη Πολιτικής Προστασίας αναφέρεται: «Σχεδόν ένα χρόνο μετά τις καταστροφικές πλημμύρες της 10ης Νοεμβρίου 2020, μετά λύπης μας οι κάτοικοι της περιοχής διαπιστώνουμε πως από την πλευρά της Περιφέρειας Κρήτης οι ενέργειες που αποσκοπούν στην αποφυγή επανάληψης του φαινομένου και στην προάσπιση και προστασία της ζωής και των περιουσιών μας είναι ανύπαρκτες. Από πέρυσι, η ποιότητα της ζωής μας έχει υποβαθμιστεί λόγω της παραμέλησης και της πλήρους αδιαφορίας από την πλευρά της Περιφέρειας για τη διευθέτηση του Γουρνιώτη ποταμού, με αποτέλεσμα να δημιουργείται ένας κυκεώνας κωλυσιεργίας και απραγίας για τη σωστή ανάπλαση της περιοχής.

Θεωρείται πλέον δεδομένο ότι οι κάτοικοι της περιοχής πρέπει να ζούμε με τον φόβο για τη σωματική μας ακεραιότητα και τον κίνδυνο καταστροφής των περιουσιών μας, ενόψει των επερχόμενων βροχοπτώσεων του φθινοπώρου και του χειμώνα.

Με βάση τα παραπάνω, αιτούμαστε τον άμεσο καθαρισμό του συνόλου του μήκους της κοίτης του Γουρνιώτη ποταμού και όχι μόνο τα τελευταία 200 μέτρα από τη θάλασσα, όπως έγινε πέρυσι μία εβδομάδα πριν από την καταστροφική πλημμύρα, ώστε το νερό να κυλάει απρόσκοπτα.

Σε αυτό το σημείο θέλουμε να επισημάνουμε πως τα γεφυράκια ιρλανδικού τύπου έχουν υδρορροές στη βάση τους, που αυτή τη στιγμή είναι φραγμένες. Παρακαλούμε πολύ για τις άμεσες και αποτελεσματικές ενέργειές σας βάσει προγράμματος και μελέτης και όχι σπασμωδικά και για λόγους εντυπωσιασμού των κατοίκων και των τοπικών ΜΜΕ. Οι ενέργειες αυτές πρέπει σαν μοναδικό γνώμονα να έχουν την προστασία της ζωής και των περιουσιών των κατοίκων της περιοχής γύρω από τον Γουρνιώτη ποταμό.

Το παρόν επέχει θέσει εξώδικης διαμαρτυρίας. Δηλώνουμε ότι επιφυλασσόμαστε για κάθε νόμιμο δικαίωμά μας».

Η επιστολή παρελήφθη από την Περιφέρεια στις 14 Οκτωβρίου και έχει ήδη πρωτοκολληθεί.

Επιστολή που δημοσιεύει η «ΝΚ»:

φωτογραφία ΙΝΤΙΜΕ

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News