Κακοκαιρία «Μπάλλος» - Μεσαρά: Καταστροφές σε θερμοκήπια και δρόμους - Κεραυνός χτύπησε ζώα

Ηράκλειο
Κακοκαιρία «Μπάλλος» - Μεσαρά: Καταστροφές σε θερμοκήπια και δρόμους - Κεραυνός χτύπησε ζώα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τα ακραία καιρικά φαινόμενα όπως έντονες βροχοπτώσεις και ισχυροί άνεμοι προκάλεσαν μεγάλες καταστροφές στην Κρήτη

Κατεστραμμένες καλλιέργειες, ζημιές στο ζωικό κεφάλαιο και απόγνωση αφήνει «πίσω» της η κακοκαιρία «Μπάλλος» και στην Κρήτη και συγκεκριμένα στην περιοχή της Μεσαράς. Τα ακραία καιρικά φαινόμενα όπως έντονες βροχοπτώσεις και ισχυροί άνεμοι προκάλεσαν μεγάλες καταστροφές, ενώ τα πλημμυρικά φαινόμενα άφησαν τα σημάδια τους στο οδικό δίκτυο καθώς και στο δίκτυο ύδρευσης και άρδευσης. Ενδεικτικές είναι οι φωτογραφίες από Καμάρες, Βορίζια, Ζαρό και Γέργερη:

Καταστροφές σε θερμοκήπια- Κεραυνός έπεσε σε ζώα

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΔΕΥΑ Φαιστού και του αγροτικού συλλόγου της περιοχής Μανώλη Ορφανουδάκη που μίλησε στο neakriti.gr «από πληροφορίες των κατοίκων υπάρχουν απώλειες σε ζώα μετά από πτώση κεραυνού στις Καμάρες και εικάζεται ότι παρασύρθηκαν και ζώα από τα ορμητικά νερά καθώς σύμφωνα με τους κτηνοτρόφους, δεν έχουν βρεθεί ακόμα. Στο Τυμπάκι πλημμύρισαν θερμοκήπια σε συγκεκριμένη περιοχή καθώς υπερχείλισε ρέμα και υπάρχουν κατεστραμμένες καλλιέργειες. Ως προς τις ελιές ακόμα δεν έχουμε ξεκάθαρη εικόνα, αλλά πιθανότατα υπάρχουν καταστροφές από πτώση καρπού».

Οι βλάβες προκαλούν προβλήματα ύδρευσης και άρδευσης

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΔΕΥΑ Φαιστού υπάρχει ανησυχία αφού θα πρέπει να επισκευαστούν και οι ζημιές στα δίκτυα άρδευσης και ύδρευσης στα Βορίζια καθώς πρόκειται για πόσιμο νερό αλλά και νερό που χρησιμοποιούν οι κάτοικοι για τις καλλιέργειες. Ήδη γίνεται προσπάθεια να αποκατασταθούν οι βλάβες από κεραυνούς στα αντιλιοστάσια και στα περισσότερα αποκατατάθηκαν, εκτός από το Αντισκάρι και τα Βορίζια όπου φαίνεται ότι είναι και πιο σοβαρή η ζημιά.

Σε ότι αφορά στο οδικό δίκτυο σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο πολιτικής προστασίας του δήμου Φαιστού κ. Κωνσταντουλάκη με τη συνδρομή μηχανημάτων της περιφέρειας άνοιξαν οι δρόμοι και καθαρίζονται συνέχεια, στα σημεία που είχαν αποκλειστεί. Στην είσοδο του χωριού Καμάρες συνεχίζεται η απομάκρυνση των φερτών υλικών και είναι εφικτή η διέλευση οχημάτων, στη μια λωρίδα του δρόμου. Όπως αναφέρει ο κ.Ορφανουδάκης είναι πλέον εφικτή η διέλευση των κτηνοτρόφων από τους αγροτικούς δρόμους για να φτάσουν στα ποιμνιοστάσια και τις καλλιέργειες, ωστόσο απομένει η αποκατάσταση των ζημιών.

Πάντως όσο περισσότεροι παραγωγοί φτάνουν στις καλλιέργειές τους και κτηνοτρόφοι στα ποιμνιοστάσια, τόσο αυξάνονται αναφορές για ζημιές και καταστροφές.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News