Κακοκαιρία «Μπάλλος»: Τι άφησαν πίσω τους οι βροχοπτώσεις – «Πνίγηκαν» στη λάσπη Βορίζια και Καμάρες

Ηράκλειο
Κακοκαιρία «Μπάλλος»: Τι άφησαν πίσω τους οι βροχοπτώσεις – «Πνίγηκαν» στη λάσπη Βορίζια και Καμάρες

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κατολισθήσεις, πλημμυρισμένοι δρόμοι και σπίτια και ζημιές σε αγροτικές περιουσίες από την κακοκαιρία στο νησί

Τέσσερα, τουλάχιστον, φαράγγια, κατέβασαν  τα ξημερώματα της Παρασκευής 15 Οκτωβρίου νερά, πέτρες και χώματα από τους πρόποδες του Ψηλορείτη, καταπλακώνοντας τις άκριες των χωριών Βορίζια και Καμάρες, την ώρα του μεγάλου χαμού, όταν η κακοκαιρία «Μπάλλος» έδειχνε - μετά την Αττική, την Εύβοια, την Πελοπόννησο και τη Βόρεια Ελλάδα - το πιο σκληρό της πρόσωπο και στην Κρήτη.

Σε σοβαρές κακοτεχνίες και σε τεράστιες ελλείψεις βασικών υποδομών αποδίδουν οι κάτοικοι του δήμου Φαιστού τις πρωτόγνωρες, όπως τις χαρακτηρίζουν, καταστροφές στα χωριά τους, με εκατοντάδες αμνοερίφια και πάρα πολλές κυψέλες μελισσών να έχουν χαθεί μέσα στις λάσπες. Το γεγονός ότι δε χάθηκε ανθρώπινη ζωή το χαρακτηρίζουν ως «θαύμα», την ώρα που στην υπόλοιπη Ελλάδα καταγράφεται από τη θεομηνία αυτή ένας νεκρός κτηνοτρόφος.

Η κάμερα της “ΚΡΗΤΗ ΤV” και η Γεωργία Μακάκη κατέγραψαν το πρωί της Παρασκευής εικόνες καταστροφής, που μάλιστα συμπλήρωναν το δεύτερο καταστροφικό 24ωρο, αφού πάλι στα ίδια χωριά οι κατολισθήσεις και οι ζημιές σε αγροτικές περιουσίες, σε δρόμους, ακόμη και σε αυτοκίνητα ήταν μεγάλες και στη διάρκεια της πρώτης μέρας που ο «Μπάλλος» έκανε την εμφάνισή του στο νησί μας.

Στη Γρηγοριά,  πλημμύρισαν και σπίτια. Εκτός των πλημμυρικών φαινομένων, στο Μονοφάτσι έπεσε και χαλάζι που «ράβδισε» τις ελιές λίγο πριν από το λιομάζωμα. Ενώ στα Βορίζια τρία οχήματα παρασύρθηκαν από τα ορμητικά νερά των χειμάρρων, που κατέβαιναν από τον Ψηλορείτη.

Επίσης, σημαντικά προβλήματα από κατολισθήσεις σημειώθηκαν χθες στον Τσούτσουρα, στον δρόμο Αρκαλοχωρίου-Βιάννου στο ύψος της Μάρθας, στον Αχεντριά, το Λαράνι, το Μελιδοχώρι, αλλά και μέσα στην πόλη του Ηρακλείου, αφού πτώσεις δέντρων καταγράφηκαν στον Μασταμπά, με συνέπεια την άμεση κινητοποίηση και επέμβαση των αρμόδιων υπηρεσιών.

Όπως δήλωσε στην “ΚΡΗΤΗ ΤV” ο αντιπεριφερειάρχης Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Τεχνικών Μέσων της Περιφέρειας Κρήτης Γιάννης Λεονταράκης από τον χώρο της καταστροφής, «πέρασε μία αρκετά δύσκολη βραδιά για τα ορεινά χωριά του δήμου Φαιστού. Ήταν τεράστιοι οι όγκοι του νερού, με αποτέλεσμα να κατεβάσουν αρκετά φερτά υλικά από το βουνό. Ήδη τα μηχανήματα της Περιφέρειας δουλεύουν σε συνεργασία με τον Δήμο και έχει αποκατασταθεί η κυκλοφορία. Σύμφωνα με μαρτυρίες κτηνοτρόφων και μελισσοκόμων, έχουν χαθεί αρκετά αιγοπρόβατα και μέλισσες. Θα πρέπει ο Δήμος να ειδοποιήσει τον ΕΛΓΑ, έτσι ώστε να γίνει η καταγραφή άμεσα. Να μπορέσουν αυτοί οι άνθρωποι να αποκατασταθούν, αν κι εφόσον αυτό είναι εφικτό σύντομα. Στην υπόλοιπη Κρήτη δεν έχουμε ιδιαίτερα προβλήματα, κάτι που μου ανέφεραν οι υπόλοιποι αντιπεριφερειάρχες».

Στο ερώτημα για τα ζώα που έχουν χαθεί, ο Γιάννης Λεονταράκης απαντάει πως αυτά πρέπει να υπερβαίνουν κατά πολύ τα 500.

Από την πλευρά του, ο αντιπεριφερειάρχης Κρήτης Νίκος Συριγωνάκης τόνισε: «Οι καταστροφές στην Κρήτη ήταν ήπιας μορφής σε σχέση με αυτές που παρακολουθούμε στην υπόλοιπη χώρα. Σε άλλες περιοχές της Π.Ε. Ηρακλείου, είχαμε μερικές κατολισθήσεις και πτώσεις δέντρων. Υπήρξε άμεση επέμβαση και σε συνεργασία με τους Δήμους έγινε αποκατάσταση των ζημιών. Μέχρι να περάσει το φαινόμενο, πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί όλοι μας και να αποφεύγουμε τις άσκοπες μετακινήσεις. Να ακούμε και να παρακολουθούμε τις οδηγίες της Πολιτικής Προστασίας και των υπηρεσιών».

«Αγαπώ το χωριό μου και θα φτιάξω τις κακοτεχνίες»

Εντύπωση προκάλεσαν στην περιοχή Καμάρες-Βορίζια τα λόγια του αρχιτέκτονα-μηχανικού Γιάννη Σαριδάκη, στην κάμερα της “ΚΡΗΤΗ ΤV”.

«Ζούσα στην Καλιφόρνια, αλλά τώρα μένω μόνιμα εδώ. Θα φροντίσω το χωριό μου εγώ. Γιατί το αγαπώ το χωριό μου. Αυτά που έγιναν εδώ δεν τα έχω δει ποτέ στη ζωή μου. Ήταν τόσο μεγάλη η πλημμύρα απ’ όλα τα φαράγγια των Καμαρών, από ψηλά, που έφεραν μαζεμένα τα νερά. Ήταν τόσο δριμύ το νερό... Μιλάμε στην ουσία για τέσσερα φαράγγια, που έφεραν όλα αυτά τα υλικά από το βουνό, διότι ποτέ δεν είχανε γίνει σωστές υποδομές. Κάλυψαν τον αγροτικό δρόμο και έκλεισαν και όλες τις σωληνώσεις που ήταν λανθασμένες. Δεν ήταν μελετημένες σωστά. Το ίδιο έγινε και στο νεκροταφείο και παντού. Διότι δεν κάναμε σωστά έργα. Εγώ θέλω να φτιάξω το χωριό μου. Θα είμαι εδώ. 52 χρόνια ήμουνα στο εξωτερικό. Είμαι μηχανικός υποδομών»...

Ο ίδιος, μάλιστα, θεωρεί πως ήταν κάτι σαν θαύμα το γεγονός ότι σε Βορίζια και Καμάρες όλη αυτή η καταστροφή δεν προκάλεσε και κάποια απώλεια ανθρώπινης ζωής.

«Στο σχολείο από κάτω ο δρόμος είναι έτοιμος να πέσει. Έχει «κουφαλώσει» με τα νερά...Και, αν δεν το κάνουν αυτοί που πρέπει, θα το κάνω εγώ με δική μου δαπάνη. Στο κάτω νεκροταφείο το ίδιο».

Οι οδηγίες των ειδικών

Οι οδηγίες των ειδικών είναι σαφέστατες. Σε περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση έντονων βροχοπτώσεων, καταιγίδων ή θυελλωδών ανέμων:

«Να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία αν παρασυρθούν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς.

Να βεβαιωθούν ότι τα λούκια και οι υδρορροές των κατοικιών δεν είναι φραγμένα και λειτουργούν κανονικά.

Να αποφεύγουν να διασχίζουν χειμάρρους και ρέματα, πεζή ή με όχημα, κατά τη διάρκεια καταιγίδων και βροχοπτώσεων, αλλά και για αρκετές ώρες μετά το τέλος της εκδήλωσής τους.

Να αποφεύγουν τις εργασίες υπαίθρου και δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των έντονων καιρικών φαινομένων (κίνδυνος από πτώσεις κεραυνών).

Να προφυλαχτούν αμέσως κατά τη διάρκεια μιας χαλαζόπτωσης. Να καταφύγουν σε κτήριο ή σε αυτοκίνητο και να μην εγκαταλείπουν τον ασφαλή χώρο, παρά μόνο όταν βεβαιωθούν ότι η καταιγίδα πέρασε. Η χαλαζόπτωση μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνη και για τα ζώα.

Να αποφύγουν τη διέλευση κάτω από μεγάλα δέντρα, κάτω από αναρτημένες πινακίδες και γενικά από περιοχές, όπου ελαφρά αντικείμενα (π.χ. γλάστρες, σπασμένα τζάμια κ.λπ.) μπορεί να αποκολληθούν και να πέσουν στο έδαφος (π.χ. κάτω από μπαλκόνια).

Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμόδιων φορέων, όπως Τροχαία κ.λπ.».

Επίσης, τα τηλέφωνα που δεν πρέπει ποτέ να μας διαφεύγουν: Η Αστυνομία το 100, το Πυροσβεστικό Σώμα το 199, ο Ευρωπαϊκός Αριθμός Έκτακτης Ανάγκης το 112 και το Λιμενικό Σώμα το 108.

Ο καιρός σήμερα

Το τρίτο και τελευταίο κύμα της κακοκαιρίας αναμένεται να επηρεάσει σήμερα Σάββατο το νησί, με τα φαινόμενα να είναι ηπιότερα. Ειδικότερα, σύμφωνα με τον μετεωρολόγο Μανόλη Λέκκα, νεφώσεις με τοπικές βροχές προβλέπονται αύριο Σάββατο στην Κρήτη. Οι άνεμοι θα πνέουν δυτικοί-νοτιοδυτικοί 6 με 7 μποφόρ, με εξασθένηση από το μεσημέρι. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 15 έως 23 βαθμούς Κελσίου.

Για αύριο Κυριακή προβλέπεται ότι οι άνεμοι θα γυρίσουν σε βοριάδες, οι οποίοι και θα «προκαλέσουν» πτώση της θερμοκρασίας, ενώ θα φέρουν και ήπιες βροχές κυρίως στα βόρεια τμήματα του νησιού, με μέγιστη θερμοκρασία τους 26 βαθμούς Κελσίου. Στην υπόλοιπη χώρα προβλέπονται βροχές και σποραδικές καταιγίδες, που κατά τόπους μέχρι το απόγευμα στη Θράκη, την ανατολική Μακεδονία, τα νησιά του βόρειου και ανατολικού Αιγαίου και πιθανώς τα Δωδεκάνησα θα είναι ισχυρές. Οι άνεμοι θα πνέουν από δυτικές διευθύνσεις, σταδιακά θα εξασθενήσουν και θα φτάνουν από το μεσημέρι στα πελάγη τα 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση στα νότια.

Ξημερώματα με εικόνες απίστευτες

Εξάλλου, την Παρασεκυή γύρω στις 3 τα ξημερώματα, μέχρι και τις 4, οπότε υποχώρησαν τα φαινόμενα, οι Ηρακλειώτες που σηκώθηκαν και κοίταξαν από τα παράθυρά τους είδαν εικόνες που τους έκοψαν την ανάσα. Ο ουρανός φωτιζόταν κατά δευτερόλεπτα με... ριπές από αστραπές που δημιουργούσαν ένα πρωτόγνωρο θέαμα. Ταυτόχρονα, ο άνεμος σφύριζε διαρκώς, με τους ουρανούς να έχουν «ανοίξει» και να πέφτουν τόνοι βροχής. Ήταν πράγματι ένα θέαμα που ομολογουμένως δεν υπήρξε όμοιό του, τουλάχιστον κατά το πρόσφατο παρελθόν, με μια θεομηνία που θα μείνει για καιρό χαραγμένη στη μνήμη μας...

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News