Επελαύνει η Κακοκαιρία «Μπάλλος» στην Κρήτη: Κατολίσθηση στις Καμάρες - Προβλήματα σε σπίτια και οδικό δίκτυο

Κρήτη
Επελαύνει η Κακοκαιρία «Μπάλλος» στην Κρήτη: Κατολίσθηση στις Καμάρες - Προβλήματα σε σπίτια και οδικό δίκτυο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο δρόμος στις Καμάρες έχει υποστεί μεγάλες καταστροφές καθώς σημειώθηκε κατολίσθηση με αποτέλεσμα μεγάλοι βράχοι να έχουν αποκλείσει την πρόσβαση

Σε εξέλιξη βρίσκεται η επέλαση της κακοκαιρίας «Μπάλλος» η οποία επηρεάζει και το νησί της Κρήτης, προκαλώντας ήδη σημαντικά προβλήματα σε σπίτια και οδικό δίκτυο.

Σύμφωνα με τον Αντιδήμαρχο του Δήμου Φαιστού, Γιάννη Φασομυτάκη, καταγράφονται σημαντικά προβλήματα στα χωριά Καμάρες, Βορίζια, Μαγαρικάρι.

Συγκεκριμένα, εντοπίζονται αποκλεισμένοι δρόμοι ενώ στο χωριό Γρηγοριά Ηρακλείου υπάρχουν αναφορές για πλημμυρισμένο σπίτι.

Σύμφωνα με τον κ. Φασομυτάκη, ο δρόμος στις Καμάρες έχει υποστεί μεγάλες καταστροφές μετά την κατολίσθηση με αποτέλεσμα μεγάλοι βράχοι να έχουν αποκλείσει την πρόσβαση στο οδικό δίκτυο.

Σημαντικά προβλήματα καταγράφονται στον δρόμο που βρίσκεται στο χωριό Γρηγοριά, καθώς χώματα και φερτά υλικά εμποδίζουν την ομαλή κυκλοφορία των οχημάτων.

Παράλληλα, σύμφωνα με τον κ. Φασομυτάκη, στο χωριό Βορίζια έχουν παρασυρθεί τρία οχήματα από τα ρέματα, ενώ συνεργεία της Περιφέρειας και του Δήμου Φαιστού προσπαθούν να απομακρύνουν τα φερτά υλικά που έχουν μπλοκάρει την ομαλή κυκλοφορία του οδικού δικτύου.

Φωτογραφικό υλικό από το χωριό Βορίζια:

Αντιμέτωποι με τις καταιγίδες και την κακοκαιρία βρίσκονται και οι σεισμόπληκτοι του Αρκαλοχωρίου και της ευρύτερης περιοχής του Δήμου Μινώα Πεδιάδας, καθώς από το πρωί έχει παρατηρηθεί έντονη βροχόπτωση στην περιοχή.

Προβλήματα καταγράφηκαν ακόμη σε οικισμούς των Δήμων Φαιστού, Γόρτυνας και Μινώα Πεδιάδος, όπου οι έντονες βροχοπτώσεις έχουν προκαλέσει κατολισθήσεις σε αρκετά σημεία, όπως στο δρόμο από το Αρκαλοχώρι προς τη Βιάνο στο ύψος της γέφυρας Ινίου, στο επαρχιακό οδικό δίκτυο προς τον Αχεντριά, το δρόμο από Βαγιωνιά προς Λέντα.

Νωρίτερα πρόβλημα υπήρξε στο δρόμο προς Αχεντριά το οποίο αντιμετωπίστηκε τελικά, ενώ μηχανήματα εργάζονται για την απομάκρυνση υλικών από το οδικό δίκτυο στην περιοχή της Μάρθας του Δήμου Βιάνου.

Οι αρμόδιες αρχές καλούν τους πολίτες να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις και να είναι προσεκτικοί.

Υπενθυμίζεται πως το πρωί καταγράφηκε έντονη χαλαζόπτωση σε διάφορες περιοχές του Νομού Ηρακλείου, η οποία είχε σαν αποτέλεσμα την πρόκληση μεγάλων ζημιών στην ύπαιθρο.

Σύμφωνα με την μετεωρολογική πρόβλεψη, αύριο Παρασκευή 15 Οκτωβρίου αναμένεται να πληγεί περισσότερο το νησί της Κρήτης από την κακοκαιρία, ιδίως στα νοτιοανατολικά του νησιού.

Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες, η Πυροσβεστική Υπηρεσία δέχθηκε το μεσημέρι της Πέμπτης 14 Οκτωβρίου, κλήσεις για άντληση υδάτων σε σπίτια και δρόμους στο Ρέθυμνο, χωρίς ωστόσο να καταγράφονται σημαντικές ζημιές και προβλήματα μεγάλης έκτασης. Το ύψος του νερού στην πόλη έφτασε τα 51 χιλιοστά μέσα σε μόλις μισή ώρα.

Ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΡ, Βασίλης Θοδωράκης, ανέφερε πως «επρόκειτο για μικρό κατακλυσμό με την ένταση της βροχής να ρίχνει τα φύλλα των δέντρων, να παρασύρει φθαρτά υλικά και παρότι τα φρεάτια είχαν καθαριστεί μέσα σε λίγα μόλις λεπτά να έχουμε πλημμυρικό φαινόμενο».

Αν και τα προβλήματα εκτονώθηκαν σε γρήγορο χρόνο, τα μεγαλύτερα θέματα κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν οι αρχές στις οδούς με χαμηλό υψόμετρο του δρόμου και στις στις οδούς όπως η Αρκαδίου και Αραμπατζόγλου. «Αυτή την ώρα υπάρχει σε εξέλιξη επιχείρηση καθαρισμού των φρεατίων ώστε σε νέα ένταση βροχής να μην υπάρξουν προβλήματα. Επαναλαμβάνω όμως τα φρεάτια είχαν καθαριστεί πλήρως», καταλήγει στη δήλωσή του ο κ. Θοδωράκης.

Η επέλαση της κακοκαιρίας

Προβλήματα σε όλη την χώρα από την κακοκαιρία «Μπάλλος»- Σχέδιο για απομάκρυνση κατοίκων από τα σπίτια τους σε καμένες και επικίνδυνες για πλημμύρες περιοχές, σε Αττική και βόρεια Εύβοια

Σχέδιο για μετακινήσεις κατοίκων περιοχών που βρίσκονται στο «κόκκινο», όσον αφορά τον κίνδυνο πλημμύρας, υλοποιεί από το πρωί της Πέμπτης 14 Οκτωβρίου το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, σε συνεργασία με τις Περιφέρειες και τους Δήμους, εφαρμόζοντας για πρώτη φορά το συγκεκριμένο μέτρο, στο πλαίσιο της βασικής πολιτικής της νέας ηγεσίας, που έχει ως κύριο άξονα την πρόληψη και πρωτίστως την προστασία της ανθρώπινης ζωής.

Ήδη από το πρωί έχει ξεκινήσει μια καταγραφή και απομάκρυνση κατοίκων από σπίτια που βρίσκονται μέσα σε ρέματα ή σημεία όπου υπάρχει σοβαρός κίνδυνος πλημμύρας στη βόρεια Εύβοια. Επίσης σε πλήρη ετοιμότητα βρίσκεται και η Τοπική Αυτοδιοίκηση στην Αττική και κυρίως στο Αλεποχώρι, και την υπόλοιπη δυτική Αττική, καθώς και σε περιοχές που επλήγησαν από τις πρόσφατες πυρκαγιές.

Παράλληλα, έχουν ήδη κλείσει δρόμοι στα καμένα και απαγορεύονται μετακινήσεις πολιτών εκεί, καθώς υπάρχει κίνδυνος κατολισθήσεων ή πλημμυρικών φαινομένων που μπορεί να οδηγήσουν σε εγκλωβισμούς.

Πλημμύρισε σχολείο στη Νέα Φιλαδέλφεια, κλειστές αύριο οι σχολικές μονάδες όλων των βαθμίδων στο δήμο

Αρκετά προβλήματα προκάλεσε η νεροποντή στη Νέα Φιλαδέλφεια και στη Νέα Χαλκηδόνα. Μεταξύ άλλων πλημμύρισε και ο προαύλιος χώρος Γυμνασίου και Λυκείου, όμως αμέσως κινητοποιήθηκαν συνεργεία και τα νερά ήδη έχουν αντληθεί.

Πλημμύρες υπήρξαν και σε υπόγεια, κυρίως στην περιοχή της Αγίας Μαρίνας, όπου σχεδόν πάντα παρουσιάζονται προβλήματα καθώς τα αντιπλημμυρικά έργα που έχουν σχεδιαστεί, δεν έχουν ακόμη ολοκληρωθεί.

Με απόφαση του δημάρχου Γιάννη Βούρου, αύριο Παρασκευή 15 Οκτωβρίου -οπότε αναμένονται ακόμη πιο ισχυρά καιρικά φαινόμενα στο λεκανοπέδιο- θα παραμείνουν κλειστές οι σχολικές μονάδες όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης (νηπιαγωγεία, δημοτικά, γυμνάσια, λύκεια) στη Νέα Φιλαδέλφεια και τη Νέα Χαλκηδόνα.

Προβλήματα δημιούργησε η κακοκαιρία μέχρι και στην Βουλή

Η κακοκαιρία που πλήττει την Αττική επηρέασε το μεσημέρι και το Μέγαρο της Βουλής. Μικρή ποσότητα νερού έπεσε στο εσωτερικό περιστύλιο, στο χώρο της έκθεσης για τα 200 χρόνια από το 1821, ενώ θραύσμα μαρμάρου έπεσε στον εξωτερικό χώρο του κτιρίου, δίπλα από την είσοδο επί της οδού Αμαλίας.

(Φωτογραφία Αρχείου Pexels)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News