Βαλιανάτος: Ερωτηματικά σεισμικής διέγερσης στο ελληνικό τόξο

Κρήτη
Βαλιανάτος: Ερωτηματικά σεισμικής διέγερσης στο ελληνικό τόξο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Η Κρήτη αποτελεί το σημαντικότερο φυσικό εργαστήριο σεισμών στην Ευρώπη», ανέφερε ο καθηγητής Γεωφυσικής-Εφαρμοσμένης Γεωφυσικής του ΕΚΠΑ και Διευθυντής του Ινστιτούτου του ΕΛΜΕΠΑ, Φίλιππος Βαλιανάτος

Ο σεισμός μεγέθους 6.3 της κλίμακας ρίχτερ που σημειώθηκε στη θαλάσσια περιοχή νότια της Ζάκρου την Τρίτη 12 Οκτωβρίου, ήταν και ο κύριος σεισμός, εκτίμησε ο καθηγητής Γεωφυσικής-Εφαρμοσμένης Γεωφυσικής του ΕΚΠΑ και Διευθυντής του Ινστιτούτου του ΕΛΜΕΠΑ, Φίλιππος Βαλιανάτος, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό 98.4 και τον Γιώργο Σαχίνη.

Αναφορικά με την μετασεισμική ακολουθία, τόνισε ότι έχει πολλές αιρεσιμότητες εξαιτίας και της αδυναμίας εγγύτητας στη κάλυψη της καταγραφής τους με σεισμογραφικά μηχανήματα, όμως χρήζει και περαιτέρω έρευνας το εστιακό του βάθος, διότι αν τελικά είναι μεγαλύτερο, τότε είναι λογικό να δίνει άλλη συχνότητα μετασεισμών από αυτή του αρχικού βάθους όπως εκτιμήθηκε.

Αυτό που αποτελεί σε αυτή τη φάση μεγάλο ερωτηματικό είναι κατά πόσο και πως μπορεί να έχει επηρεάσει το ελληνικό τόξο νότια και ανατολικά της Κρήτης, αυτή η συνεχής διέγερση σεισμικά με μεγάλα γεγονότα και μάλιστα με μια χρονική εγγύτητα μεταξύ τους.

Ο κ. Βαλιανάτος παράθεσε τις δυνατότητες που δίνει η τεχνολογία για ακριβέστερη και συνεχή καταγραφή των σεισμικών γεγονότων στη Κρήτη, που όπως είπε, αποτελεί το σημαντικότερο φυσικό εργαστήριο των σεισμών στην Ευρώπη.

Ο ίδιος, μάλιστα, κάλεσε την αυτοδιοίκηση της Κρήτης να στηρίξει τα πανεπιστημιακά ιδρύματα του νησιού που διαθέτουν ένα πλήρες σεισμογραφικό δίκτυο, οδηγώντας με πόρους υλικούς και ανθρώπινου δυναμικού σε ενδυνάμωση του δικτύου αυτού, από το να καταφεύγει σε συνεργασίες με ιδρύματα εκτός της Κρήτης που έχουν μια αντίληψη εξ αποστάσεως για τα γεγονότα στο νησί.

Ευθύμιος Λέκκας: Δεν μας ικανοποιεί η μετασεισμική ακολουθία, θα έπρεπε να είναι εντονότερη

Υπενθυμίζεται πως ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμιος Λέκκας, μιλώντας στο Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων της ΚΡΗΤΗ TV με την Κατερίνα Σαλαπάτα, την Τετάρτη 13 Οκτωβρίου, τόνισε πως «δεν μας ικανοποιεί η μετασεισμική ακολουθία, θα έπρεπε να είναι εντονότερη».

Ο κ. Λέκκας εκτίμησε ότι το μέγιστο σε ότι αφορά τους μετασεισμούς θα είναι το 5,5 - 5,6 της κλίμακας Ρίχτερ. «Όταν εκδηλωθεί αυτή η σεισμική δραστηριότητα πιθανόν να έχουμε τελειώσει με το φαινόμενο», τόνισε.

Για το αν υπάρχει διαφορά στη μετασεισμική ακολουθία όταν ο κύριος σεισμός σημειώνεται σε υποθαλάσσιο χώρο και όταν σημειώνεται σε χερσαίο τμήμα, ο κ. Λέκκας απάντησε αρνητικά, τονίζοντας πως το κυρίαρχο αφορά τα πετρώματα της κάθε περιοχής, τον κατακερματισμό της περιοχής και κυρίως με το βάθος.

Σε ερώτηση για το σενάριο ενός ακόμη μεγαλύτερου σεισμού, ο ίδιος είπε πως τίποτα δεν αποκλείεται, αλλά ένα τέτοιο ενδεχόμενο συγκεντρώνει εξαιρετικά μικρές πιθανότητες. Για το αν συνδέονται οι ισχυροί σεισμοί πέρυσι στην Ιεράπετρα και φέτος στο Αρκαλοχώρι και στη Ζάκρο ο ίδιος τόνισε πως δεν συνδέονται, αλλά αφορούν στο ίδιο γεωτεκτονικό πλαίσιο.

Ο ίδιος συμπλήρωσε πως «δεν ορίζουμε εμείς τα πράγματα στη φύση και πως πρέπει να μάθουμε να ζούμε με τους σεισμούς και να μην υποβαθμίζουμε τους κινδύνους που υπάρχουν».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News