Ηράκλειο: Ομιλητής σε συνέδριο για την πανδημία ο καθηγητής Τσιόδρας

Κρήτη
Ηράκλειο: Ομιλητής σε συνέδριο για την πανδημία ο καθηγητής Τσιόδρας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η δομή του συνεδρίου διαρθρώνεται γύρω από τρεις άξονες που αφορούν στις επιπτώσεις της πανδημίας στην υγεία, την κοινωνία και την οικονομία - Αναλυτικά το πρόγραμμα του Συνεδρίου

Οι αλλαγές που επέφερε η πανδημία της νόσου COVID-19 στην ελληνική κοινωνία τον τελευταίο ενάμιση χρόνο είναι τεράστιες, οι επιπτώσεις, οικονομικές, κοινωνικές, ψυχοσωματικές και επαγγελματικές, είναι αμέτρητες και δυσυπολόγιστες, καθώς ακόμα δεν έχει κλείσει ο κύκλος της πανδημίας.

Ο τομέας Γενικής Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφέρειας Κρήτης, σε συνεργασία με κοινωνικούς και επιστημονικούς φορείς του νησιού, αλλά και την υποστήριξη του Δήμου Ηρακλείου, διοργανώνει το επιστημονικό συνέδριο με θέμα «Οι επιπτώσεις της πανδημίας COVID-19 στην ελληνική κοινωνία», φιλοδοξώντας να κάνει έναν πρώτο απολογισμό των όσων έχουν συμβεί κατά την περίοδο της τρέχουσας πανδημίας.

Το συνέδριο θα λάβει χώρα στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Ηρακλείου, στην αίθουσα “Ανδρέας και Μαρία Καλοκαιρινού” αύριο Παρασκευή 15 Οκτωβρίου, με ώρα έναρξης 2 μ.μ., και μεθαύριο Σάββατο 16 Οκτωβρίου, με ώρα έναρξης 9 π.μ.

Ο Σωτήρης Τσιόρδας θα κάνει την εναρκτήρια ομιλία

Αναφορικά με το πρόγραμμα του συνεδρίου, η εναρκτήρια ομιλία του συνεδρίου θα ανήκει στον καθηγητή Παθολογίας-Λοιμωξιολογίας του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Σωτήρη Τσιόδρα.

Ο γνωστός λοιμωξιολόγος θα εγκαινιάσει τις εργασίες του συνεδρίου με το θέμα “Πανδημία COVID-19: Επιστημονικές αβεβαιότητες και προκλήσεις”.

Τρεις είναι οι άξονες γύρω από τους οποίους θα γίνει η προσέγγιση των δεινών που έχει προκαλέσει η πανδημία στην ελληνική κοινωνία.

Αναλυτικότερα, ειδικοί επιστήμονες, ακαδημαϊκοί καθηγητές, ερευνητές, όπως και επαγγελματίες της Υγείας, που βίωσαν από κοντά τη σφοδρότητα της νόσου διά της διαχείρισης κρουσμάτων, θα τοποθετηθούν αναφορικά με τις αλλαγές που βιώσαμε στους τομείς της υγείας, της οικονομίας και της κοινωνίας. Διά των τοποθετήσεών τους, οι ειδικοί θα κάνουν λεπτομερείς περιγραφές γύρω από τα αποτελέσματα της πανδημίας, ομιλίες σχετικά με τη φύση του κορωνοϊού και τους αποτελεσματικότερους τρόπους αντιμετώπισής του, αλλά και αναλύσεις αναφορικά με τις ψυχοκοινωνικές προεκτάσεις της πανδημίας στους πολίτες.

Ο τρόπος που θα πραγματοποιηθεί το συνέδριο θα είναι υβριδικός, μιας και, πέραν της διαδικτυακής αναμετάδοσης, θα είναι δυνατή και η διά ζώσης παρακολούθηση, υπό προϋποθέσεις, καθώς υποχρεωτική θα είναι η επίδειξη πιστοποιητικών εμβολιασμού ή νόσησης εντός του προηγούμενου εξαμήνου.

Με δηλώσεις του, ο περιφερειάρχης Κρήτης, Σταύρος Αρναουτάκης, υπογράμμισε τη μεγάλη αξία που έχει η διοργάνωση του εν λόγω συνεδρίου, καθώς είναι τεράστια η ανάγκη τη σήμερον ημέρα για απαντήσεις σε κρίσιμα ερωτήματα που απασχολούν όλους μας, με τον ίδιο να δηλώνει ότι «τους τελευταίους μήνες, η πανδημία έχει αναπροσαρμόσει τον σχεδιασμό όλων των φορέων. Μας επέβαλλε να αλλάξουμε τον τρόπο σκέψης και δράσης. Να αντικαταστήσουμε τις παλιές ιδέες με νέες. Να αναπροσαρμόσουμε την οργάνωση και τη διοίκηση των υπηρεσιών μας. Πρωτίστως, να υιοθετήσουμε και να υλοποιήσουμε ένα νέο παραγωγικό και αναπτυξιακό μοντέλο. Η αναγκαιότητα αυτή γίνεται αντιληπτή απ’ όλους.

Στην Περιφέρεια Κρήτης πορευόμαστε με πυξίδα την αλληλεγγύη και την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής και βεβαίως της Δημόσιας Υγείας. Με αυτό το δεδομένο, το επιστημονικό συνέδριο που διοργανώνεται από την Περιφέρεια Κρήτης, με τίτλο “Οι επιπτώσεις της πανδημίας COVID-19 στην ελληνική κοινωνία”, θα συνεισφέρει καθοριστικά στον δημόσιο διάλογο για κρίσιμα ζητήματα που απασχολούν σήμερα την κοινωνία».

Το πλούσιο επιστημονικό διήμερο, που θα ακολουθήσει την ομιλία, θα δώσει την ευκαιρία σε όσες και όσους παρακολουθήσουν το συνέδριο να έρθουν σε επαφή με ένα μεγάλο εύρος θεματικών, καθώς θα παρουσιαστούν πάνω από 30 διαφορετικές εισηγήσεις, οι οποίες θα κατανέμονται σε επτά τραπέζια. Αναλυτικότερα, στο πρώτο τραπέζι θα προεδρεύουν ο ομότιμος καθηγητής Αχιλλέας Γκίκας και ο περιφερειακός σύμβουλος Ευάγγελος Ζάχαρης. Στο δεύτερο ο εντεταλμένος περιφερειακός σύμβουλος Γιώργος Πιτσούλης με την ομόλογή του Σοφία Μαλανδράκη.

Την προεδρία στο τρίτο τραπέζι θα απαρτίζουν οι Παύλος Μπαριτάκης, πρόεδρος Περιφερειακού Συμβουλίου Περιφέρειας Κρήτης, και Αλέξανδρος Μαρκογιαννάκης, περιφερειακός σύμβουλος Κρήτης. Στο τέταρτο τραπέζι θα προεδρεύει ο ομότιμος καθηγητής Τάσος Φιλαλήθης μαζί με τον αναπληρωτή προϊστάμενο της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας, Μανόλη Λουμπούνη.

Το πέμπτο τραπέζι θα συντονίζουν ο καθηγητής Κοινωνιολογίας Γιώργος Τσιώλης και η εντεταλμένη περιφερειακή σύμβουλος Γεωργία Μηλάκη. Στο έκτο τραπέζι το προεδρείο θα κατέχουν ο αντιπεριφερειάρχης Ζαχαρίας Δοξαστάκης και ο αντιπεριφερειάρχης Λασιθίου Γιάννης Γουλιδάκης. Αναφορικά με το έβδομο τραπέζι, ο αντιπεριφερειάρχης Λάμπρος Βαμβακάς και ο γενικός διευθυντής Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφέρειας Κρήτης, Σπύρος Επιτροπάκης, θα συστήνουν το προεδρείο.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News