Ηράκλειο

Κρήτη - Πανεπιστήμια: Η δυναμική τους και τα τμήματα με τους λιγότερους φοιτητές - Τι δηλώνουν οι πρυτάνεις (βίντεο)

Σε όλες τις σχολές της Κρήτης, πάνω από 40.000 είναι οι προπτυχιακοί και μεταπτυχιακοί φοιτητές, με τους ενεργούς όμως να είναι περίπου 32.000 - Τα υγειονομικά πρωτόκολλα και η εμβολιστική κάλυψη - Πού κυμαίνονται οι τιμές για τη φοιτητική στέγη σε Ηράκλειο, Χανιά, Ρέθυμνο και Λασίθι

Η επιστροφή στην κανονικότητα είναι δεδομένη και για τα πανεπιστημιακά Ιδρύματα της Κρήτης, με τη δυναμική τους να είναι μεγάλη στο νησί.

Με βάση τους αριθμούς που παρουσιάστηκαν στην “ΚΡΗΤΗ TV” και την εκπομπή «Ώρα Αιχμής», σε όλες τις σχολές της Κρήτης, πάνω από 40.000 είναι οι προπτυχιακοί και μεταπτυχιακοί φοιτητές, με τους ενεργούς όμως να είναι περίπου 32.000. Η «μερίδα του λέοντος» αφορά την πόλη του Ηρακλείου, που φιλοξενεί περίπου 18.000 φοιτητές, ακολουθεί το Ρέθυμνο με περίπου 8.000 φοιτητές, ενώ στην τρίτη θέση είναι τα Χανιά με περίπου 6.000 φοιτητές. Στις λασιθιώτικες πόλεις φιλοξενούνται περίπου 2.000 φοιτητές. 

Οι πρυτάνεις του Πανεπιστημίου Κρήτης Γιώργος Κοντάκης, του Πολυτεχνείου Κρήτης Ευάγγελος Διαπαντόπουλος και του ΕΛΜΕΠΑ Νίκος Κατσαράκης αναφέρθηκαν στο πόσο σημαντικό είναι το ότι οι φοιτητές επέστρεψαν στη διά ζώσης εκπαίδευση μετά από ένα χρόνο κλειστών πανεπιστημίων.

Με βάση τους αριθμούς, φέτος στο Πανεπιστήμιο Κρήτης εισήχθησαν 2.436 νέοι φοιτητές, στο Πολυτεχνείο Κρήτης 1.280 και στο ΕΛΜΕΠΑ 1.485 νέοι φοιτητές. Ωστόσο, όπως συμβαίνει με τα περισσότερα μεγάλα περιφερειακά πανεπιστήμια, έτσι και στην Κρήτη οι φοιτητές κατά 50% είναι από το νησί και σχεδόν ισάριθμοι οι φοιτητές που έρχονται από άλλες περιοχές της χώρας. Ωστόσο, στη διάρκεια της εκπομπής «Ώρα Αιχμής» εκφράστηκε ο προβληματισμός για συγκεκριμένες σχολές που, λόγω της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής, οι εισακτέοι μειώθηκαν σε συντριπτικό ποσοστό, με το πρόβλημα να εντοπίζεται στο Τμήμα Ορυκτών Πόρων του Πολυτεχνείου Κρήτης στα Χανιά και στη Γεωπονική του ΕΛΜΕΠΑ στο Ηράκλειο.

Ωστόσο, οι πρυτάνεις εμφανίστηκαν καθησυχαστικοί, λέγοντας ότι δεν τίθεται θέμα κατάργησης σχολών. Μάλιστα, ο πρύτανης του ΕΛΜΠΕ Νίκος Κατσαράκης υπογράμμισε ότι καμιά απόφαση δεν μπορεί να ληφθεί σε οποιοδήποτε πανεπιστήμιο αν δεν υπάρχει πρωτίστως η συγκατάθεση της ίδιας της Συγκλήτου.

Υγειονομικά πρωτόκολλα και εμβολιστική κάλυψη

Με την εμβολιαστική κάλυψη να φτάνει σε πολύ υψηλά ποσοστά στα πανεπιστημιακά Ιδρύματα της χώρας, είναι πλέον δεδομένη η σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα με διά ζώσης μαθήματα στα ακαδημαϊκά αμφιθέατρα της χώρας. Στη διάρκεια της εκπομπής παρουσιάστηκαν οι βασικές πτυχές λειτουργίας των πανεπιστημίων με βάση τα υγειονομικά πρωτόκολλα. Πάνω από 90% είναι η εμβολιαστική κάλυψη στους καθηγητές και πάνω από 80% σε φοιτητές και διοικητικούς.

Στην τελευταία υπουργική απόφαση προβλέπεται ότι το διδακτικό προσωπικό και οι φοιτητές, όταν προσέρχονται στα πανεπιστήμια, οφείλουν να πληρούν μία από τις εξής προϋποθέσεις: Να επιδεικνύουν πιστοποιητικό εμβολιασμού κατά της COVID-19, τον οποίο έχουν ολοκληρώσει προ τουλάχιστον 14 ημερών, ή να επιδεικνύουν πιστοποιητικό νόσησης τελευταίου εξαμήνου ή βεβαίωση αρνητικού αποτελέσματος σε εργαστηριακό έλεγχο (rapid ή PCR) για κορωνοϊό δύο φορές την εβδομάδα, με δική τους δαπάνη, έως 48 ώρες πριν την προσέλευσή τους στα ΑΕΙ κάθε Τρίτη και Παρασκευή.

Επιπλέον, δημιουργήθηκε μια ηλεκτρονική βάση δεδομένων, το edupass.com, στην οποία οι φοιτητές θα καταθέτουν τα δικαιολογητικά εμβολιασμού, νόσησης και εργαστηριακών τεστ. Τα πιστοποιητικά θα επιβεβαιώνονται από το σύστημα, το οποίο συνδέεται με τις βάσεις του ΕΟΔΥ, ενώ τα δεδομένα θα διαγράφονται μετά από επτά ημέρες. Δίνεται, επίσης, η δυνατότητα σύμβασης παροχής υπηρεσιών από τα πανεπιστήμια να προσλαμβάνουν άτομα για τον αποκλειστικό έλεγχο της διασφάλισης τήρησης των μέτρων. Να σημειωθεί ότι έχουν εκταμιευτεί 2,6 εκατομμύρια ευρώ προς τα πανεπιστήμια για τον σκοπό αυτό.

Κατόπιν σύστασης της επιτροπής των ειδικών, το πρωτόκολλο για τη λειτουργία των πανεπιστημίων έχει ως εξής: Κάθε σχολή ή τμήμα ΑΕΙ, με απόφαση του αρμόδιου οργάνου, ορίζει τον υπεύθυνο διαχείρισης COVID-19 και τον αναπληρωτή του. Η εκπαιδευτική διαδικασία στα ΑΕΙ, που αφορά στη διδασκαλία υποχρεωτικών μαθημάτων, υποχρεωτικής επιλογής ή ελεύθερης επιλογής, σεμιναρίων εργαστηρίων και κλινικών ή πρακτικών ασκήσεων στο πλαίσιο προγραμμάτων σπουδών κάθε κύκλου, πραγματοποιείται με διά ζώσης εκπαίδευση των φοιτητών (σε ποσοστό 100%) και στη μέγιστη πληρότητα των αιθουσών και σύμφωνα με τα οριζόμενα στον εγκεκριμένο κανονισμό του κάθε προγράμματος σπουδών.

Φοιτητική στέγη - Στα ύψη οι τιμές (280 ευρώ για στούντιο)

Η επιστροφή στην κανονικότητα στα πανεπιστήμια έφερε στο προσκήνιο ξανά το ζήτημα της φοιτητικής στέγης. Μάλιστα, με βάση τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν στην “Ώρα Αιχμής”, οι διαφοροποιήσεις είναι δεδομένες από πόλη σε πόλη, αλλά και από περιοχή σε περιοχή με βάση τα αριθμητικά δεδομένα από την ιστοσελίδα “Φοιτητικά νέα”.

Στο Ηράκλειο, οι τιμές καταγράφουν σταθερότητα με αύξηση κατά 70 ευρώ/μήνα στην ανώτατη τιμή μίσθωσης για δυάρι διαμέρισμα πλήρως ανακαινισμένο και με το σύνολο του εξοπλισμού (έπιπλα, οικοσκευές). Βέβαια, εξαρτάται και από τη ζήτηση, με τους πρωτοετείς να αναζητούν σπίτια κοντά στα πανεπιστήμια και τους παλαιότερους φοιτητές κοντά στο κέντρο της πόλης.

Στα Χανιά, οι τιμές εξακολουθούν να βρίσκονται στα ύψη. Το 2020 δεν υπήρχαν διαθέσιμα studio για μακροχρόνια μίσθωση διότι σχεδόν όλα ήταν εγγεγραμμένα σε πλατφόρμες βραχυχρόνιων μισθώσεων. Το 2020, η ζητούμενη τιμή μίσθωσης studio ήταν στα 270€/μήνα, ενώ τη φετινή χρονιά ξεκινάει από 280 ευρώ. Αύξηση +10% καταγράφεται στην κατώτατη και στην ανώτατη τιμή μίσθωσης διαμερίσματος από 30 τ.μ. έως 45 τ.μ., ενώ η ζητούμενη τιμή μίσθωσης διαμερίσματος 50 τ.μ.-60 τ.μ. παραμένει στα περσινά επίπεδα, με το κόστος να κυμαίνεται από 400 έως 550 ευρώ/μήνα για πλήρως ανακαινισμένο και με το σύνολο της επίπλωσης και οικοσυσκευών διαμέρισμα.

Παρόμοια είναι η εικόνα και στο Ρέθυμνο, όπου και εκεί υπάρχει μια αυξητική τάση στα φοιτητικά ενοίκια, ενώ πιο σταθερός σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια είναι ο τιμολογιακός χάρτης στις πόλεις του Λασιθίου.

Αναστάτωση με τα self tests

Η ασάφεια που επικρατεί όσον αφορά στη διενέργεια rapid test από τους φοιτητές αποτυπώθηκε στη διάρκεια της εκπομπής “Ώρα Αιχμής” μέσα από μια καταγγελία που έκανε πατέρας φοιτητή στο ΕΛΜΕΠΑ, ο οποίος υπογράμμισε ότι, ενώ το παιδί του έκανε το rapid τεστ την περασμένη Παρασκευή, τη Δευτέρα δεν του επετράπη η είσοδος στο αμφιθέατρο της σχολής του στο ΕΛΜΕΠΑ.

Σύμφωνα με το υγειονομικό πρωτόκολλο, δύο φορές την εβδομάδα οι ανεμβολίαστοι φοιτητές πρέπει να υποβάλλονται σε δειγματοληπτικό έλεγχο, όμως σύμφωνα με τον γονέα το ηλεκτρονικό σύστημα που στεκάρει τα τεστ έδωσε απαγορευτικό στο παιδί του. Μάλιστα, μέσα από την καταγγελία του, ο πατέρας του φοιτητή ζητά διευκρινίσεις για το περιστατικό, τονίζοντας πως, πέρα από το παιδί του, το ίδιο έχει συμβεί και σε άλλους φοιτητές.

Ο πρύτανης του ΕΛΜΕΠΑ κ. Νίκος Κατσαράκης μέσα από την εκπομπή “Ώρα Αιχμής” απάντησε στον πατέρα, λέγοντας ότι καλό θα ήταν τα rapid tests να γίνονται Κυριακή ή Δευτέρα και Τετάρτη, έτσι ώστε να μην υπάρχει πρόβλημα με το χρονικό διάστημα που μεσολαβεί με φόντο τη διεξαγωγή των μαθημάτων.

Όσον αφορά στη διενέργεια των rapid tests, το ίδιο ισχύει και για το Πανεπιστήμιο και το Πολυτεχνείο Κρήτης.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια