Ηράκλειο: Αλλάζει όψη το κοιμητήριο της Αυγενικής που είχε παραδοθεί στη φθορά (εικόνες)

Ηράκλειο
Ηράκλειο: Αλλάζει όψη το κοιμητήριο της Αυγενικής που είχε παραδοθεί στη φθορά (εικόνες)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το τελευταίο διάστημα έχει επιδοθεί ένας αγώνας δρόμου, σε έναν τόπο μνήμης και έκφρασης της αγάπης των ζωντανών προς αυτούς που «έφυγαν» - Έκκληση από τον πρόεδρο της Κοινότητας Αυγενικής προς τους συγγενείς των ενταφιασμένων να διατηρήσουν τον χώρο καθαρό

Ο πολιτισμός μιας περιοχής ανέκαθεν φαινόταν και πάντα θα φαίνεται από τον τρόπο που τιμά τους νεκρούς της. Σε έναν τόπο μνήμης και έκφρασης της αγάπης των ζωντανών προς αυτούς που έφυγαν από τη ζωή, το τελευταίο διάστημα έχει επιδοθεί ένας αγώνας δρόμου. Μοναδικός σκοπός: να σβηστούν οι εικόνες εγκατάλειψης. Ο λόγος για το κοιμητήριο της Αυγενικής Ηρακλείου, που εδώ και χρόνια έχει αφεθεί στη φθορά. Εξάλλου, δεν είναι λίγες οι μαρτυρίες κατοίκων του χωριού που έφτασαν στο σημείο να γίνουν ακόμη και δέκτες παραπόνων από επισκέπτες για την επικρατούσα κατάσταση.

Τα μνήματα ζωσμένα μέσα στη βλάστηση ή στα ξερόχορτα. Οι διάδρομοι σε πολλά σημεία απροσπέλαστοι από σπασμένα μάρμαρα, πλακάκια, κομμένα λάστιχα και γλάστρες, ενώ πληθώρα εκκλησιαστικά και άλλα ξεθωριασμένα από τον καιρό ταφικά αντικείμενα βρίσκονταν πεταμένα καταγής. Από την άλλη, ξερά πεύκα και φυτά συνέθεταν τις τελευταίες δεκαετίες ένα σκηνικό που, όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, «όχι μόνο δεν αρμόζει στο εν λόγω περιβάλλον, αλλά μας προσβάλλει ανεπανόρθωτα».

(Στις εργασίες που εκτελούνται μέχρι και σήμερα αναμένεται το κόψιμο και των υπόλοιπων ξερών πεύκων ή καλλωπιστικών φυτών)

Δόθηκε λύση χάρη στον εθελοντισμό

Για πρώτη φορά η λύση δόθηκε μόλις τους τελευταίους μήνες, μέσα από τον εθελοντισμό συγκεκριμένων ανθρώπων του χωριού και της ευρύτερης περιοχής. Για τις ανάγκες της καθαριότητας επιστρατεύτηκε ακόμη και τρίκυκλο, προκειμένου να απομακρυνθούν τεράστιες ποσότητες σκουπιδιών που είχαν συσσωρευτεί σε όλη την έκταση του δημοτικού κοιμητηρίου.

Μετά την πρώτη εθελοντική παρέμβαση, το καλοκαίρι, από τον πρώην βουλευτή, Κωστή Μπαντουβά, που έδωσε το οικονομικό κίνητρο για να διαμορφωθεί ένα μέρος της πρόσοψης του νεκροταφείου εις μνήμην του πατέρα του, ο οποίος βασανίστηκε και εκτελέστηκε στο σημείο εκείνο από τους ναζί στις 28 Ιουνίου του 1942, τη σκυτάλη πήρε ο Γιώργης Θωμαδάκης, κάτοικος του χωριού. Για τη μνήμη του αδερφού του Κωστή και του πατέρα του Μανόλη πήρε την πρωτοβουλία και με δική του χρηματοδότηση, αφού συνεννοήθηκε με τον πρόεδρο της Κοινότητας Αυγενικής του Δήμου Ηρακλείου, Γιάννη Δερμιτζάκη, ξεκίνησε εργασίες γενικού καθαρισμού σε όλο το νεκροταφείο. Τις τελευταίες εβδομάδες εργάζεται πυρετωδώς ο ίδιος και άλλα τρία άτομα, καθαρίζοντας, βάφοντας και αξιοποιώντας παράλληλα με πέτρα την υπόλοιπη πρόσοψη του κοιμητηρίου.

(Κλαδιά, ξερόχορτα, μάρμαρα, βάζα, καντήλια, γλάστρες και πληθώρα άλλα ταφικά και εκκλησιαστικά αντικείμενα, που είχαν φθαρεί με τον καιρό, πετάχτηκαν μεταξύ άλλων στα σκουπίδια)

Όπως ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Θωμαδάκης, έγινε μια πρώτη αλλά ουσιαστική παρέμβαση, ενώ από πλευράς του η προσπάθεια θα συνεχιστεί, καθώς θα δώσει άλλα 100 ευρώ στην εκκλησία για τον καθαρισμό του κοιμητηρίου το επόμενο διάστημα. «Οφείλουμε να σεβόμαστε τους νεκρούς μας και να φροντίζουμε για την καθαριότητα των μνημάτων», σημείωσε.

Αξίζει να τονιστεί πως και η εκκλησία του χωριού έδωσε 200 ευρώ, συνδράμοντας στις προσπάθειες καθαρισμού και βαψίματος των δύο εισόδων του νεκροταφείου.

(Στις εργασίες που εκτελούνται μέχρι και σήμερα αναμένεται το κόψιμο και των υπόλοιπων ξερών πεύκων ή καλλωπιστικών φυτών)

«Διατηρήστε τον χώρο καθαρό»

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας «ΝΚ», ο κ. Δερμιτζάκης καλεί τους συγγενείς των ενταφιασμένων να διατηρήσουν τον χώρο καθαρό. Παράλληλα, καλεί τον Δήμο να εκπληρώνει τις υποχρεώσεις του, ώστε να γίνεται πλέον τακτικός καθαρισμός και να συντηρείται η νέα κατάσταση.

Τέλος αναμένεται να ζητήσει συνάντηση με τους αρμόδιους φορείς προκειμένου να εξευρεθούν χρήματα για να φτιαχτεί και ο υπόλοιπος τοίχος που πλαισιώνει το νεκροταφείο, να βαφτεί το οστεοφυλάκιο και να τσιμεντοστρωθεί το δάπεδο της εισόδου που οδηγεί στην εκκλησία του δημοτικού κοιμητηρίου.

(Μέρος της πρόσοψης του νεκροταφείου εις μνήμην του Κωνσταντίνου Μπαντουβά, πατέρα του πρώην βουλευτή της Ν.Δ. Κωστή Μπαντουβά) 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News