Οι γυναίκες του Ηρακλείου δίπλα στους σεισμόπληκτους

Κρήτη
Οι γυναίκες του Ηρακλείου δίπλα στους σεισμόπληκτους

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι Ομάδες Γυναικών Ηρακλείου, Αρχανών, Μαλεβιζίου και Μοιρών της ΟΓΕ, δήλωσαν: «Ούτε ώρα χαμένη ! Δυναμώνουμε την αλληλεγγύη και την διεκδίκηση»

Για ακόμα μια φορά οι Ομάδες Γυναικών Ηρακλείου, Αρχανών, Μαλεβιζίου και Μοιρών της ΟΓΕ, εξέφρασαν  την έμπρακτη αλληλεγγύη στους σεισμόπληκτους, το Σάββατο 9/10, μοιράζοντάς τρόφιμα, είδη υγιεινής και γενικότερα είδη πρώτης ανάγκης, οργανώνοντας παράλληλα τις αγωνιστικές διεκδικήσεις, ώστε να στηριχθούν άμεσα οι οικογένειες που επλήγησαν από το σεισμό.

Πιο συγκεκριμένα οι ομάδες γυναικών συγκέντρωσαν τρόφιμα, κουβέρτες, ρουχισμό, σνακ και είδη για τις γυναίκες και τα παιδιά (παιδικές τροφές, πάνες, σερβιέτες, είδη υγιεινήςκτλ) τα οποία μοίρασαν στις οικογένειες που βρέθηκαν άστεγες, αντιμέτωπες με την αβεβαιότητα για το μέλλον. Επισκέφτηκαν τα χωριά Αγίες Παρασκιές, Πατσίδερο, Ζίντα, Χουμέρι και Μελέσσες. Οι σεισμόπληκτοι, ιδιαίτερα στα μικρά χωριά, έχουν κυριολεκτικά αφεθεί στην τύχη τους, μιας που πέρα από τις σκηνές και λιγοστό φαγητό, δεν υπάρχει καμιά κρατική φροντίδα για την επιβίωσή τους.

Οι Ομάδες της ΟΓΕ διαπίστωσαν ιδίας όμασι τις μεγάλες καθυστερήσεις, δυο εβδομάδες μετά το σεισμό, στο να λυθούν στοιχειώδη αιτήματα των κατοίκων που μένουν στις σκηνές, στα αυτοκίνητα τους ή φιλοξενούνται όπου βρουν, αν μπορέσουν τελικά. Οι ευθύνες της δημοτικής αρχής, της Περιφέρειας και της κυβέρνησης είναι τεράστιες. Όχι μόνο για την έλλειψη οποιουδήποτε προληπτικού σχεδιασμού για την αντισεισμική θωράκιση, αλλά και στην άμεση αντιμετώπιση των αναγκών των σεισμόπληκτων οικογενειών. Η αγανάκτηση τους είναι πλήρως δικαιολογημένη, καθώς οικογένειες με πολλά παιδιά συνεχίζουν να κοιμούνται στους στάβλους με τα ζώα, στις καρότσες των αγροτικών. Οι σκηνές στο Χουμέρι δεν έχουν πάρει ακόμα ρεύμα. Η ενημέρωση από τον Δήμο στους κατοίκους για την εξέλιξη της έκτακτης κατάστασης προς τους κατοίκους είναι ελάχιστη. Στοιχειώδεις πρώτες ανάγκες  δεν καλύπτονται και πολλά άλλα.. Παράλληλα διάχυτος είναι ο φόβος τους για το ενδεχόμενο ενός νέου μεγάλου σεισμού και για το πώς θα περάσουν το χειμώνα στις σκηνές.  Την ίδια στιγμή, πυκνώνουν οι δράσεις αλληλεγγύης και βοήθειας των απλών ανθρώπων, μαθητών, φοιτητών, εργατών, γυναικών, γιατρών, μηχανικών, υπαλλήλων, ανέργων κ.α. που δίνουν ένα χέρι βοήθειας, ώστε οι σεισμόπληκτες οικογένειες να σταθούν στα πόδια τους και να διεκδικήσουν πίσω την ζωή τους

Συζητήσαμε με τις σεισμόπληκτες γυναίκες για την αγωνιστική προσπάθεια που κάνουμε να παρθούν άμεσα μέτρα για την στέγαση και την σίτιση τους. Είναι υπόθεση όλων όσων επλήγησαν να καταγράψουν συλλογικά τα αιτήματα τους και να διεκδικήσουν την άμεση κάλυψη τους, είναι ζήτημα επιβίωσης! Ο δρόμος του αγώνα, μέσα από επιτροπές κατοίκων, τα εργατικά σωματεία, τους αγροτικούς συλλόγους, τις ομάδες γυναικών της ΟΓΕ, μπορεί να ξεσκεπάσει την ανυπαρξία του κρατικού μηχανισμού, που προσπαθεί να κρύψει τη γύμνια του μετακυλώντας την ευθύνη ατομικά στη κάθε οικογένεια! Με αγωνιστικές πρωτοβουλίες  διεκδικούμε άμεσες λύσεις χωρίς καμία αναμονή στα ευχολόγια τους για την «ευκαιρία που υπάρχει να ξαναχτιστεί η περιοχή μας σωστά…»!

Οι ομάδες γυναικών της ΟΓΕ στην περιοχή, στεκόμαστε δίπλα σε αυτές τις γυναίκες, με αλληλεγγύη για να πάρουν τη δύναμη που χρειάζονται και από κοινού να οργανώσουμε και συλλογικά να παλέψουμε για 100% αποκατάσταση της ζημιάς που έχουν υποστεί, με κρατική ευθύνη καθώς και να λυθούν άμεσα ζητήματα όπως η διατροφή και η στέγασή τους, να συνεχιστεί σωστά η εκπαιδευτική διαδικασία.

Καμία γυναίκα δεν πρέπει να νιώθει μόνη! Η μάχη της είναι και δική μας!

Οι δράσεις μας συνεχίζονται!

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News