Βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ: Να αρθεί η αδικία που προκύπτει για την αποζημίωση των σεισμοπλήκτων

Ηράκλειο
Βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ: Να αρθεί η αδικία που προκύπτει για την αποζημίωση των σεισμοπλήκτων

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ερώτηση προς τους Υπουργούς Οικονομικών, Ανάπτυξης & Επενδύσεων, Υποδομών & Μεταφορών, με πρωτοβουλία του βουλευτή Ηρακλείου Σωκράτη Βαρδάκη

Παρέμβαση για την ανάγκη άρση της αδικίας που όπως υποστηρίζει προκύπτει από την πρόσφατη απόφαση για την αποζημίωση σεισμοπλήκτων, ώστε να δικαιούνται τελικά στεγαστική συνδρομή, οι ιδιοκτήτες που έχουν στην ιδιοκτησία τους πέραν του ενός κτιρίου, τα οποία έχουν υποστεί ζημιά και δεν ήταν εγκαταλελειμμένα την ημέρα του σεισμού. Για το θέμα οι βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, κατέθεσαν σχετική ερώτηση προς τους Υπουργούς Οικονομικών, Ανάπτυξης & Επενδύσεων, Υποδομών & Μεταφορών, με πρωτοβουλία του βουλευτή Ηρακλείου Σωκράτη Βαρδάκη.

Όπως αναφέρουν:

"Ο φονικός σεισμός της 27ης Σεπτεμβρίου 2021, συγκλόνισε την κοινωνία του Νομού Ηρακλείου, προκάλεσε τεράστιες ζημιές σε κτίρια, από τα οποία πολλά καταστράφηκαν ολοσχερώς, ενώ άλλα κρίθηκαν ακατάλληλα, με αποτέλεσμα, μεγάλο μέρος του πληθυσμού να αδυνατεί να μείνει στις οικίες του, λόγω ακαταλληλότητας των υποδομών.

Τα προβλήματα όμως δεν σταματούν εδώ. Προσφάτως εκδόθηκε η Υπουργική Απόφαση για την οριοθέτηση περιοχών και χορήγηση στεγαστικής συνδρομής για την αποκατάσταση των ζημιών σε κτίρια από τους σεισμούς της 24ης Ιουλίου και 27ης Σεπτεμβρίου 2021, σε περιοχές της Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου της Περιφέρειας Κρήτης, φέρνοντας για ακόμα μια φορά τα πάνω - κάτω.

Συγκεκριμένα στην παράγραφο 3,5 της εν λόγω απόφασης αναφέρεται ρητά, ότι αν σε έναν ιδιοκτήτη ανήκουν περισσότερες από μία ιδιοκτησίες, τότε δικαιούται αποζημίωση μόνο για μία από αυτές. Για τις υπόλοιπες ιδιοκτησίες χορηγείται το σύνολο της Στεγαστικής Συνδρομής (ΣΣ) εξ ολοκλήρου υπό μορφή Άτοκου Δανείου (ΑΔ), συνεπώς δεν πρόκειται για κρατική αποζημίωση.

Το γεγονός προκαλεί μεγάλη αναταραχή καθώς πολλοί θα πρέπει να επιστρέψουν χρήματα που έχουν ήδη λάβει ως προκαταβολή αποζημίωσης.

Οι ερωτώντες βουλευτές ζητούν από τους αρμόδιους Υπουργούς να υπάρξει ίση μεταχείριση για πολίτες, που έχουν στην ιδιοκτησία τους, περισσότερα του ενός κτιρίου, που έχουν υποστεί ζημιές από τον πρόσφατο σεισμό, καθώς και να διορθωθεί η αδικία που προκύπτει από την πρόσφατη απόφαση για την αποζημίωση σεισμοπλήκτων, ώστε να δικαιούνται τελικά στεγαστική συνδρομή, επιπλέον κτίρια που ανήκουν στον ίδιο ιδιοκτήτη, τα οποία έχουν υποστεί ζημιά και δεν ήταν εγκαταλελειμμένα την ημέρα του σεισμού".

Την απαλλαγή από την αποπληρωμή της επιστρεπτέας προκαταβολής ζητούν οι Χ. Μαμουλάκης, Ν. Ηγουμενίδης και Μ. Θραψανιώτης

Παράλληλα με ερώτηση προς τον Υπουργό Οικονομικών, ο αν. Τομεάρχης Ανάπτυξης & Επενδύσεων Κ.Ο. ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, βουλευτής Ηρακλείου, Χάρης Μαμουλάκης, ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Ηρακλείου Νίκος Ηγουμενίδης και ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Λασιθίου Μανώλης Θραψανιώτης, ζητούν την απαλλαγή των πληττόμενων επιχειρήσεων και των αγροτικών εκμεταλλεύσεων από την αποπληρωμή του επιστρεπτέου μέρους της επιστρεπτέας προκαταβολής.

Όπως αναφέρουν στην ερώτηση:

Ο σεισμός της 27ης Σεπτεμβρίου είναι ο ισχυρότερος που έχει καταγραφεί στο χερσαίο χώρο της Κρήτης, με αποτέλεσμα ένας άνθρωπος να χάσει τη ζωή του, πολλοί να τραυματιστούν και να σημειωθούν ανυπολόγιστες υλικές ζημιές σε χιλιάδες κτήρια. Στο πλαίσιο της παροχής κρατικής αρωγής για την αντιμετώπιση των συνεπειών από το σεισμό και λόγω του ότι η ανοικοδόμηση, η αποκατάσταση και η επαναλειτουργία της οικονομίας θα καθυστερήσει αισθητά, η Πολιτεία οφείλει να υλοποιήσει αποτελεσματικές δράσεις στήριξης και ανακούφισης των επιχειρήσεων και των επαγγελματιών που λειτουργούσαν στις πληγείσες περιοχές.

Με δεδομένα τα παραπάνω και σε συνδυασμό με το ότι πολλές επιχειρήσεις και αγροτικές εκμεταλλεύσεις θα κληθούν το επόμενο διάστημα να επιτρέψουν μέρος της επιστρεπτέας προκαταβολής που έχουν λάβει λόγω της πανδημίας, οι Βουλευτές ζητούν ενημέρωση για το εάν προτίθεται το Υπουργείο να τις απαλλάξει από αυτή την αποπληρωμή.

φωτογραφία ΙΝΤΙΜΕ

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News