Ηράκλειο: Kραυγή αγωνίας από τους σεισμόπληκτους μαθητές

Ηράκλειο
Ηράκλειο: Kραυγή αγωνίας από τους σεισμόπληκτους μαθητές

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Να επιστρέψουν στα μαθήματα ζητούν οι μαθητές - Εκτός από τα σχολεία του Δήμου Μινώα Πεδιάδος, στην ΠΕ Ηρακλείου 15 σχολεία πρωτοβάθμιας και τέσσερα της δευτεροβάθμιας παραμένουν κλειστά

Την αγανάκτηση και την ανασφάλειά τους γνωστοποίησαν με ανοιχτή επιστολή στην υπουργό Παιδείας Νίκη Κεραμέως οι μαθητές της Γ' Λυκείου του ΓΕ.Λ. Αρκαλοχωρίου, δηλώνοντας παράλληλα τα αιτήματά τους προς μερική εξομάλυνση των φοβερών δυσκολιών που αντιμετωπίζουν μετά τον Εγκέλαδο της 27ης Σεπτεμβρίου.

Ειδικότερα, οι νεαροί μαθητές έκαναν έκκληση στην κ. Κεραμέως να προγραμματιστεί άμεσα η επιστροφή τους στη διά ζώσης διδασκαλία, ζητώντας επιπροσθέτως τη μοριοδότησή τους στις επερχόμενες πανελλαδικές εξετάσεις, όπως πολλάκις έχει κάνει η Ελληνική Πολιτεία σε ανάλογες περιπτώσεις στο παρελθόν.

Στην επιστολή τους, οι μαθητές αναφέρουν πως λόγω του σεισμού και της έντονης μετασεισμικής δραστηριότητας, η οποία όπως εξηγούν οι ειδικοί θα κρατήσει μήνες, υπάρχει μια τεράστια ανασφάλεια, η οποία έχει μεγάλες συναισθηματικές προεκτάσεις στις ζωές όλων. Με τα σχολεία και τα φροντιστήρια να παραμένουν κλειστά, και χωρίς κανένα προγραμματισμό αναφορικά με την επαναλειτουργία τους, οι μαθητές θίγουν τη δυσάρεστη κατάσταση, μέσα στην οποία θα κληθούν να ανταγωνιστούν συμμαθητές τους από τα άλλα μέρη της Ελλάδας για μια θέση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Στην παραπάνω πραγματικότητα βασίζεται το δίκαιο αίτημα των μαθητών του ΓΕ.Λ. Αρκαλοχωρίου για μοριοδότηση, οι οποίοι βλέπουν τη σχολική χρονιά να περνάει από μπροστά τους χωρίς να μπορούν να κάνουν κάτι.

Αναφορικά με την προοπτική της συνέχισης των μαθημάτων μέσω τηλεκπαίδευσης, οι μαθητές αναφέρουν ότι δεν πρέπει αυτή η μέθοδος διδασκαλίας να θεωρείται ρεαλιστική λύση, με την επιστολή να αναφέρει χαρακτηριστικά ότι «η εξ αποστάσεως εκπαίδευση δεν είναι εφικτή για δύο λόγους: αρχικά, λόγω της έντονης σεισμικής δραστηριότητας που εξακολουθεί να υπάρχει στην περιοχή και η οποία δε μας επιτρέπει να αισθανόμαστε ασφαλείς σε κλειστούς χώρους, καθώς πάντα υπάρχει ο κίνδυνος ενός ισχυρού μετασεισμού έως και 5,5 ρίχτερ σύμφωνα με τα λεγόμενα σεισμολόγων, πράγμα που δεν επιτρέπει να γνωρίζουμε αν τα ήδη καταπονημένα σπίτια μας μπορούν να τον αντέξουν, και στη συνέχεια λόγω του ότι πολλοί από εμάς δεν έχουμε πρόσβαση όχι μόνο στο διαδίκτυο, αλλά ούτε και στο ίδιο μας το σπίτι».

Αντ' αυτού οι μαθητές προτείναν στην υπουργό Παιδείας να συντονιστεί άμεσα η παροχή containers για να λυθεί το πρόβλημα των αιθουσών διδασκαλίας, δίνοντας έτσι ένα ασφαλές περιβάλλον ώστε να εξελιχθεί η εκπαιδευτική δραστηριότητα.

Πέραν των τεχνικών ζητημάτων που έχουν προκύψει από τα έντονα σεισμικά φαινόμενα στην περιοχή, οι μαθητές αναφέρουν διά της επιστολής τους πως δεν πρέπει να λησμονείται ότι «εμείς, η γενιά του 2004, δεν έχουμε γνωρίσει ακόμα το σχολείο μας. Είναι η τρίτη σχολική χρονιά που κυλάει μέσω της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης. Είμαστε κουρασμένοι και έχουμε την ανάγκη να δούμε ο ένας τον άλλο από κοντά και να κάνουμε μάθημα υπό φυσιολογικές συνθήκες, έστω και την τελευταία μας χρονιά στα θρανία».

Εν αναμονή των κοντέινερ

Την προηγούμενη Παρασκευή ο περιφερειακός διευθυντής Εκπαίδευσης Κρήτης, Μανόλης Καρτσωνάκης, επισκέφτηκε εκ νέου την περιοχή του Αρκαλοχωρίου για να ενημερωθεί για τους χώρους που θα φιλοξενήσουν τις προκατασκευασμένες αίθουσες που έφτασαν ώστε να ξαναρχίσουν όσο το δυνατό ταχύτερα οι σχολικές δραστηριότητες. Γεγονός που οπωσδήποτε έδωσε ελπίδες για μια άμεση μετάβαση στη σχολική κανονικότητα, ακόμη κι αν αυτή στεγάζεται σε containers.

Παρά το γεγονός ότι το ΓΕ.Λ. του Αρκαλοχωρίου, όπως και τα σχολεία του Δήμου Μινώα-Πεδιάδος βρίσκονται στο κέντρο της σεισμικής δραστηριότητας, είναι πολλές οι περιοχές με κλειστά σχολεία, για τα οποία δεν υπάρχει ακριβής ημερομηνία επαναλειτουργίας.

Χωρίς να υπολογίζονται τα σχολεία του Δήμου Μινώα Πεδιάδος, τα οποία είναι όλα κλειστά, στον υπόλοιπο νομό Ηρακλείου είναι 15 τα σχολεία της πρωτοβάθμιας που έχουν παραμείνει κλειστά, και τέσσερα εκείνα της δευτεροβάθμιας των οποίων έχει ανασταλεί η λειτουργία λόγω των ζημιών που προκάλεσε ο Εγκέλαδος.

Με δηλώσεις του στη «ΝΚ»ο πρόεδρος της ΕΛΜΕ Ζαχαρίας Ρηγάκης, αναφερόμενος στα κλειστά σχολεία, ξεκαθάρισε πως «ευχή όλων μας είναι να επαναλειτουργήσουν την επόμενη εβδομάδα. Θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν ώστε αυτό να συμβεί. Ακριβέστερη εικόνα για την έκβαση της κατάστασης θα έχουμε τις επόμενες μέρες, μιας και ακολουθούν σειρά διαβουλεύσεων και συναντήσεων. Τα σχολεία πρέπει να ανοίξουν, πάντα όμως με προτεραιότητα την ασφάλεια των μαθητών».

Πέραν του νομού Ηρακλείου, στον Δήμο Λασιθίου συνάντηση πραγματοποιήθηκε μεταξύ του προϊστάμενου Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του νομού Λασιθίου, Θανάση Κατσαγκόλη, με τον αντιδήμαρχο Παιδείας και Αθλητισμού, Δημήτρη Τζιράκη, με στόχο την άμεση μετεγκατάσταση των μαθητών του Γυμνασίου-Λυκείου του Οροπεδίου Λασιθίου σε ασφαλή δημόσια κτήρια, ώστε να συνεχιστούν τα μαθήματα. Η μετεγκατάσταση θα είναι προσωρινή, καθώς η δημοτική Αρχή αναμένει την παραλαβή οικίσκων προς εξυπηρέτηση των σχολικών αναγκών.

Στη Βουλή

Στη Βουλή έφερε τη Δευτέρα 11 Οκτωβρίου το θέμα της μεγάλης ανάγκης για σχολικές αίθουσες ο βουλευτής Ηρακλείου του ΚΙΝ.ΑΛ. Βασίλης Κεγκέρογλου, με επίκαιρη ερώτησή του, ζητώντας παράλληλα τη στήριξη των τέκνων των σεισμοπαθών οικογενειών. Ο κ. Κεγκέρογλου ανέφερε πως «οι ανάγκες σε σχολικές αίθουσες είναι μεγάλες, με 80 αίθουσες να απαιτούνται, και ο προγραμματισμός που υλοποιείται είναι 15 που έχουν σταλεί άμεσα και 40 που έχουν προκηρυχτεί». Ο ίδιος ζητά από τα αρμόδια υπουργεία ειδική μέριμνα για τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι μαθητές.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News