Δήμος Μινώα Πεδιάδας – Οικίσκοι: Ανοίγουν οι αιτήσεις για τους σεισμόπληκτους

Κρήτη
Δήμος Μινώα Πεδιάδας – Οικίσκοι: Ανοίγουν οι αιτήσεις για τους σεισμόπληκτους

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι προϋποθέσεις για τους δικαιούχους - Στα τρία δημοτικά καταστήματα Αρκαλοχωρίου, Θραψανού και Καστελίου η υποβολή των αιτήσεων

Ξεκινάει σήμερα Τρίτη 12 του μηνός η υποβολή αιτήσεων από τους σεισμόπληκτους που επιθυμούν να στεγαστούν στους προκατασκευασμένους οικίσκους, οι πρώτοι από τους οποίους έχουν ήδη εγκατασταθεί στο Αρκαλοχώρι και στη Βόνη. Η πρώτη φάση υποβολής αιτήσεων θα διαρκέσει έως μεθαύριο Πέμπτη 14 Οκτωβρίου και ώρα 2:30 το μεσημέρι. Την ανακοίνωση αυτή εξέδωσε και έδωσε στη δημοσιότητα χθες ο Δήμος Μινώα Πεδιάδας.

Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, προϋπόθεση για την υποβολή αίτησης αποτελεί ο αιτών/ουσα: α) να είναι ιδιοκτήτης/τρια σε πληγείσα κατοικία που έχει κριθεί ακατάλληλη από τις αρμόδιες Αρχές ή η πληγείσα κατοικία να του έχει παραχωρηθεί νόμιμα, β) να είναι η κύρια κατοικία του/της και γ) να μην έχει εναλλακτική λύση διαμονής.

Οι αιτήσεις θα υποβάλλονται στα τρία δημοτικά καταστήματα Αρκαλοχωρίου, Θραψανού και Καστελίου (από τις 8 το πρωί έως τις 2:30 το μεσημέρι) και οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να προσκομίζουν μαζί με την αίτηση το Δελτίο Ταχείας Αυτοψίας κτηρίου (κίτρινο χρώμα), καθώς και Δελτίο Ταυτότητας αιτούντος ή άλλο έγγραφο ταυτοποίησης.

Η αίτηση ΕΔΩ

«Να διορθωθεί η απαράδεκτη διάταξη»

Στο μεταξύ, με ερώτηση στο υπουργείο Υποδομών, ο γραμματέας της Κ.Ο. του Κινήματος Αλλαγής και βουλευτής Ηρακλείου, Βασίλης Κεγκέρογλου, ζητά να διορθωθεί «τώρα η απαράδεκτη διάταξη που προβλέπει ότι δικαίωμα κρατικής συνδρομής έχουν οι σεισμόπληκτοι ιδιοκτήτες πολλών κτηρίων μόνο για ένα απ’ αυτά».

Συγκεκριμένα, με την παράγραφο 3.5 για τη στεγαστική συνδρομή, ορίζεται ότι, σε περίπτωση που στον ίδιο ιδιοκτήτη ή ιδιοκτήτρια ανήκουν περισσότερες της μίας ιδιοκτησίες λειτουργικά ανεξάρτητες, δικαιούται δωρεάν κρατική αρωγή μόνο για μία από αυτές, ενώ για τις υπόλοιπες προβλέπεται (ληστρικά!!!) χορήγηση άτοκου δανείου.

«Όπως αντιλαμβάνεστε, η φυσική καταστροφή έπληξε ανεπανόρθωτα τους πολίτες, οι οποίοι ζητούν εύλογα και δικαιούνται αρωγή και αποζημίωση για το σύνολο της περιουσίας τους.

- Επειδή με την άδικη και ανάλγητη αυτή διάταξη ουσιαστικά ζητάτε από τους ιδιοκτήτες να ξαναπληρώσουν το σπίτι τους ή το κατάστημά τους και

- Επειδή οι ιδιοκτήτες πολλών κατεστραμμένων κτηρίων χωρίς κρατική συνδρομή θα φορτωθούν δάνεια εκατοντάδων εκατομμυρίων,

Ερωτάσθε, κύριε υπουργέ:

  1. Σε ποιες ενέργειες θα προβείτε για την αποκατάσταση της αδικίας ώστε οι σεισμόπληκτοι να λάβουν κρατική συνδρομή για το σύνολο της ιδιοκτησίας τους και όχι όπως προβλέπεται για μια ιδιοκτησία και για την υπόλοιπη δάνειο;
  2. Με την ανάλγητη αυτή διάταξη, ένας ιδιοκτήτης π.χ. καταστήματος και κατοικίας πρέπει να εγκαταλείψει το ένα από τα δύο στην κατάσταση που βρέθηκαν μετά τους καταστροφικούς σεισμούς;», αναφέρει στην ερώτησή του ο κ. Κεγκέρογλου.

«Αντί για επιδοτήσεις, προκύπτουν δάνεια»!

Στο μεταξύ, ένα απίστευτο επιτελικό μπάχαλο σχετικά με τις αποζημιώσεις των σεισμόπληκτων κατοίκων και επαγγελματιών των δήμων του νομού Ηρακλείου που βρέθηκαν στη μανία του Εγκέλαδου αποκαλύπτει με χθεσινή ερώτησή του ο βουλευτής Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ Χάρης Μαμουλάκης.

«Όπως συγκεκριμένα αναφέρεται στο νέο ΦΕΚ, σε περίπτωση που στον/στην ίδιο/-α ιδιοκτήτη/τρια ανήκαν την ημέρα των σεισμών περισσότερες της μίας ιδιοκτησίες, λειτουργικά ανεξάρτητες ως προς τη χρήση, είτε αυτές αποτελούν διηρημένες ιδιοκτησίες, είτε όχι, ΔΚΑ (Δωρεάν Κρατική Αρωγή) δικαιούται μόνο για μία από αυτές, την οποία επιλέγει ο/η ίδιος/-α με υπεύθυνη δήλωσή του/της. Για τις υπόλοιπες ιδιοκτησίες χορηγείται το σύνολο της Σ.Σ. (Στεγαστική Συνδρομή) εξ ολοκλήρου υπό μορφή Α.Δ. (Άτοκου Δανείου). Όμως, μέχρι και σήμερα, όσοι έκαναν αίτηση στην πλατφόρμα arogi μπορούσαν να δηλώσουν όλες τις ιδιοκτησίες τους, για τις οποίες και λάμβαναν προκαταβολή, χωρίς να υπάρχει κάποια ειδοποίηση από το σύστημα ότι αυτά τα ποσά αφορούν δανεισμό, αντί για δωρεάν συνδρομή της Πολιτείας»!

Και η ανακοίνωση συνεχίζει: «Γινόμαστε μάρτυρες ενός απίστευτου μπάχαλου από την πλευρά της κυβέρνησης της Ν.Δ., που έχει ως θύματα τους σεισμόπληκτους συμπολίτες μας», αναφέρει σε δήλωσή του ο αν. τομεάρχης Ανάπτυξης & Επενδύσεων της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. και βουλευτής Ηρακλείου Χάρης Μαμουλάκης, τονίζοντας: «Αυτός ο εμπαιγμός δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να γίνει αποδεκτός. Άνθρωποι που έχασαν τα πάντα από τον σεισμό φυσικά και δεν είναι σε θέση να ανταποκριθούν στις δανειακές απαιτήσεις που κάποιοι αποφάσισαν για λογαριασμό τους, και μάλιστα εν κρυπτώ. Καλούμε την κυβέρνηση της Ν.Δ. να προχωρήσει άμεσα σε τροποποίηση του πλαισίου έτσι ώστε να ενισχυθούν οι σεισμοπαθείς επί της ουσίας και όχι με δάνεια, ενώ φέρνουμε το θέμα και στο Κοινοβούλιο, καλώντας τους αρμόδιους υπουργούς να δώσουν εξηγήσεις για τα νέα τους κατορθώματα».

Χαρακτηριστικό του μεγέθους της επιτελικής ανικανότητας είναι και το ότι μέχρι αργά το μεσημέρι (σ.σ. χθες Δευτέρα) στην πλατφόρμα arogi ήταν αναρτημένα παλαιότερα ΦΕΚ, τα οποία αναιρούνται από το σημερινό»!

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News