Ηράκλειο

Α. Μεϊμαράκης: Αγνοείται το όριο ταχύτητας στις πόλεις από την πλειοψηφία των οδηγών

«Απαιτείται κόπος και χρόνος ώστε να αλλάξει η κουλτούρα μας στο δρόμο», ανέφερε ο δάσκαλος οδήγησης, Αλέξανδρος Μεϊμαράκης

Θετική εξέλιξη χαρακτηρίζει ο δάσκαλος οδήγησης Αλέξανδρος Μεϊμαράκης, το ψήφισμα για θέσπιση ορίου ταχύτητας 30 χλμ/ώρα από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στον αστικό ιστό των πόλεων.

Όπως τόνισαν οι ευρωβουλευτές, δεν έχει σημειωθεί πρόοδος όσον αφορά στη μείωση της συχνότητας των δυστυχημάτων σε ευρωπαϊκό επίπεδο τα τελευταία χρόνια.

Το ψήφισμα εγκρίθηκε από την Ολομέλεια με 615 ψήφους υπέρ, 24 κατά και 48 αποχές σχετικά με την οδική ασφάλεια.  

«Ζητούμενο είναι ποιος θα εφαρμόσει μια τέτοια απόφαση, όταν το όριο των 30 χλμ/ώρα ισχύει στον αστικό ιστό της Νέας Αλικαρνασσού αλλά δυστυχώς αγνοείται από την πλειοψηφία των οδηγών», αναφέρει ο δάσκαλος οδήγησης στον ραδιοφωνικό σταθμό 98.4 και την Αγγέλα Δουλγεράκη, επαναλαμβάνοντας ότι απαιτείται κόπος και χρόνος ώστε να αλλάξει η κουλτούρα μας στο δρόμο.

Οι ευρωβουλευτές ζητούν επίσης από την Επιτροπή να εξετάσει το ενδεχόμενο ενσωμάτωσης λειτουργίας «ασφαλούς τρόπου οδήγησης» στις κινητές και ηλεκτρονικές συσκευές των οδηγών, προκειμένου να περιοριστεί η διάσπαση της προσοχής τους. Προτείνουν ακόμη φορολογικά κίνητρα και ελκυστικά προγράμματα ασφάλισης για την αγορά και τη χρήση οχημάτων με τα υψηλότερα πρότυπα ασφάλειας.

Παράλληλα, ζητούν περισσότερες επενδύσεις σε υποδομές που θα συμβάλλουν στην οδική ασφάλεια, εστιάζοντας σε ζώνες με τον μεγαλύτερο αριθμό ατυχημάτων.  

Το ψήφισμα υποστηρίζει ότι περίπου 22.700 άνθρωποι πεθαίνουν στους δρόμους της Ε.Ε. κάθε χρόνο, ενώ περίπου 120.000 τραυματίζονται σοβαρά.  Και είναι ίσως από τις σπάνιες φορές που η Ελλάδα δεν ξεχώρισε στις στατιστικές με αρνητικό πρόσημο.  

Στο ψήσισμα αναφέρεται ακόμη ότι το αλκοόλ σχετίζεται με περίπου το 25% του συνόλου των θανάτων από τροχαία ατυχήματα.  

 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια