Ηράκλειο

Αρκαλοχώρι: Τοποθετήθηκαν 13 οικίσκοι αλλά δεν μπορούν να μπουν οι οικογένειες (φωτογραφίες)

Οι οικίσκοι δεν μπορούν ακόμη να φιλοξενήσουν κόσμο, καθώς δεν έχουν ολοκληρωθεί οι απαραίτητες υποδομές - Δεκάδες σεισμόπληκτοι εξακολουθούν να παραμένουν σε σκηνές

Τοποθετήθηκαν επιτέλους την Κυριακή 10 Οκτωβρίου μετά από τις εργασίες της ασφαλτόστρωσης και άλλων αναγκαίων υποδομών για ρεύμα και νερό, οι 13 πρώτοι οικίσκοι στο Αρκαλοχώρι, που θα φιλοξενήσουν οικογένειες σεισμόπληκτων. Οι υπόλοιποι οικίσκοι, σύμφωνα με όσα έχουν ανακοινωθεί, θα τοποθετηθούν όσο γίνεται γρηγορότερα, σε οικοπεδικό χώρο βόρεια του Εκθεσιακού Κέντρου Αρκαλοχωρίου.
Την ίδια ώρα, πάντως, γνωρίζοντας και τα πλημμυρικά φαινόμενα στην υπόλοιπη Ελλάδα, δεκάδες ακόμα πληγέντες από τον σεισμό της 27ης Σεπτεμβρίου παραμένουν στις σκηνές και η ανησυχία για το ενδεχόμενο να τους προλάβουν οι βροχές είναι προφανώς μεγάλη και δικαιολογημένη.

«Οι οικίσκοι για να είναι σε θέση να “φιλοξενήσουν” τον κόσμο χρειάζονται κάποιες σοβαρές υποδομές», όπως εξηγούν οι εκπρόσωποι του Δήμου Μινώα Πεδιάδος.
«Δηλαδή, θέλουμε πρώτα να πέσει το τσιμέντο, μετά να γίνει αποχέτευση, να δοθεί ρεύμα και να γίνει και η υποδομή για την ύδρευση. Επομένως, πυρετωδώς δουλεύουν τα συνεργεία, για να είναι έτοιμοι το συντομότερο δυνατό».Στο μεταξύ, όπως αναφέρει σχετικό ρεπορτάζ της “ΚΡΗΤΗ ΤV”, το ίδιο σκηνικό επικρατεί και με τις λυόμενες αίθουσες, οι πρώτες παρτίδες των οποίων ακόμα δεν έχει τοποθετηθεί, αφού και σε αυτές τις περιπτώσεις η προετοιμασία είναι απαιτητική. Μιλώντας στη δημοσιογράφο Ράνια Μωραΐτη, ο δήμαρχος Μινώα Πεδιάδος, Μανόλης Φραγκάκης, δήλωσε αισιόδοξος.
«Πιστεύω ότι και στο θέμα της στέγασης της εκπαίδευσης θα προχωρήσουμε πολύ γρήγορα. Και πιστεύω, όταν θα έρθουν και οι άλλοι οικίσκοι, δε θα υπάρξει κανένα πρόβλημα», επισήμανε.

Αποκατάσταση ζημιών

Στο μεταξύ, η σκέψη κάποιων από τους πληγέντες να προχωρήσουν σε αποκατάσταση ζημιών χωρίς να έχει γίνει ο δευτεροβάθμιος έλεγχος είναι πέρα για πέρα απαγορευτική και λανθασμένη, όπως τόνισε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων, ρητά και κατηγορηματικά, ο πρόεδρος του Τμήματος Ανατολικής Κρήτης του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, Μιχάλης Χωραφάς.
Όπως ξεκαθάρισε ο κ. Χωραφάς, «εργασίες πριν τον δευτεροβάθμιο έλεγχο δε θα μπορέσουν να ενταχθούν ως προγενέστερες του δευτεροβάθμιου ελέγχου, οπότε δεν επιδέχονται αποζημίωσης».
Αναλυτικότερα, ο Μιχάλης Χωραφάς σημείωσε ότι «δεν πρέπει να πραγματοποιήσουν εργασίες. Όχι μόνο να ολοκληρωθεί ο δευτεροβάθμιος έλεγχος, αλλά να γίνει και η σχετική ανακοίνωση για την πραγματοποίηση της εργασίας. Πρώτα να κατατεθούν οι αιτήσεις και όλα τα δικαιολογητικά που πρέπει να συνοδεύουν τις αιτήσεις. Και στη συνέχεια θα ανακοινωθεί η έναρξη των εργασιών».
Σε άλλο σημείο της ζωντανής εμφάνισής του στο στούντιο της “ΚΡΗΤΗ TV” και απαντώντας στις ερωτήσεις του Μάνου Δασκαλάκη, ο πρόεδρος του ΤΕΕ/ΤΑΚ τόνισε χαρακτηριστικά: «Πιστεύουμε ότι η κατάθεση των φακέλων αδειοδοτήσεων θα μπορεί να γίνει. Και μετά νομίζω ότι θα είναι πολύ σύντομος ο χρόνος. Άρα, θα χρειαστεί υπομονή, αλλά βλέπουμε τις διαδικασίες να κινούνται γρήγορα», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Σύμφωνα με τον ίδιο, πάντως, οι εργασίες που θα γίνουν είτε σε σπίτια, είτε σε επιχειρήσεις πριν τον δευτεροβάθμιο έλεγχο πιθανά θα μπορούν να είναι από ιδιοκτήτες, που έχουν περιορισμένης έκτασης ζημιές και η αποζημίωση είναι κάτι που δεν τους απασχολεί, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δε θα αντιμετωπίζουν και το ρίσκο, τα ακίνητα αυτά να έχουν στο μέλλον ακόμα και στη μεταβίβασή τους πρόβλημα, αν ο δευτεροβάθμιος έλεγχος κρίνει ότι εξακολουθούν να είναι “κίτρινα” στον χαρακτηρισμό. Χωρίς παράλληλα να μπορεί να βεβαιωθεί το προγενέστερο πλαίσιο των εργασιών αποκατάστασης.
«Φυσικά», όπως είπε ο Μιχάλης Χωραφάς, «όποιος δε ζητήσει τη συνδρομή, θα μπορεί να ξεκινήσει με τον μηχανικό του να κάνει τη διαδικασία και σε αυτή την περίπτωση, αν χρειαστεί κάποια αδειοδότηση, θα πηγαίνει από τις τοπικές πολεοδομίες. Ενώ αντιθέτως, όσοι θα ζητήσουν συνδρομή, απευθύνονται στο Τμήμα Φυσικών Καταστροφών του υπουργείου Υποδομών»...
Χθες Κυριακή πραγματοποιήθηκαν έλεγχοι και αυτοψίες στην 1η Κοινότητα Δήμου Ηρακλείου, από κλιμάκια μηχανικών του υπουργείου Υποδομών- ΔΑΕΦΚ, στα ιδιωτικά κτήρια που επλήγησαν από τον σεισμό της 27ης Σεπτεμβρίου, όπως γνωστοποίησε με ανακοίνωσή του ο Δήμος Ηρακλείου.
Σημειώνεται, επίσης, ότι οι έχοντες αιτηθεί έλεγχο του χώρου τους καλούνται να βρίσκονται κοντά σε αυτόν. Με την ανακοίνωση υπενθυμίζεται ότι οι έλεγχοι και οι αυτοψίες στα ιδιωτικά κτήρια έχουν ξεκινήσει από τα χωριά του Δήμου Ηρακλείου.

Χαμόγελα δύναμης

«Έκανα τρεις γιους, έξι εγγόνια και τώρα περιμένω και ένα δισέγγονο και είμαι ευτυχισμένη, παρόλο που το σπίτι μας θα κατεδαφιστεί τελείως», δήλωσε μια ηλικιωμένη, κρατώντας τον άντρα της από το χέρι.
Ο φονικός σεισμός των 6 ρίχτερ που καταγράφηκε τη Δευτέρα 27 Σεπτεμβρίου συντάραξε όλη την Κρήτη και στιγμάτισε εκατοντάδες ανθρώπους, που μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα έχασαν όλα τους τα υπάρχοντα και την καθημερινότητα που έως τότε θεωρούσαν δεδομένη.
Είδαν τις περιουσίες τους, που με κόπο έφτιαξαν, να γκρεμίζονται από τη μια στιγμή στην άλλη. Παρ’ όλα αυτά, κάποιοι άνθρωποι προσπάθησαν να δουν ακόμα και αυτή τη δύσκολη δοκιμασία με αισιοδοξία, διατήρησαν το χιούμορ τους και απέναντι στο σκοτάδι προέταξαν το φως και την όρεξη για ζωή.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα και αφορμή του κειμένου του neakriti.gr είναι το βίντεο που δημοσιεύτηκε στις 28 Σεπτεμβρίου, με ένα ηλικιωμένο ζευγάρι που, παρά την ταλαιπωρία που έζησαν στις σκηνές, προσπαθούν - υπό αυτές τις συνθήκες - να χαρούν την κάθε στιγμή, τραγουδώντας με χαμόγελο την “Πριγκιπέσσα”, δίνοντας έτσι το δικό τους μήνυμα, ότι μέσα στον ανθρώπινο πόνο υπάρχει και μια χαραμάδα ελπίδας.
Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, δε λείπουν τα πειράγματα και τα αστεία μεταξύ τους, σε μια προσπάθειά τους να ξεχαστούν και να χαμογελάσουν ξανά, παρά τις δύσκολες ώρες που βιώνουν.
«Θα στον κλέψουν οι μορφονιές που υπάρχουν εδώ», αναφέρει ο δημοσιογράφος, θέλοντας να πειράξει τη γιαγιά, η οποία του απάντησε γελώντας ότι δεν πειράζει, μιας και ο παππούς δεν έχει πια... πιστόλι.
Το βίντεο αυτό αναπαρήχθη, μεταξύ των άλλων, και από το neakriti.gr και προέρχεται από το κανάλι του Foto.kik στο Facebook.

Άμεση κινητοποίηση για το νερό

Την ίδια ώρα, άμεση είναι η κινητοποίηση της δημοτικής Αρχής του Οροπεδίου Λασιθίου και της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας Κρήτης για την αντιμετώπιση του προβλήματος που προέκυψε με το μολυσμένο νερό.
Όπως τόνισε στην “ΚΡΗΤΗ ΤV” και στη Ράνια Μωραΐτη ο επόπτης Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας Κρήτης Αντώνης Παπαδάκης, «οι φόβοι του Δήμου επιβεβαιώθηκαν. Τα νερά κρίθηκαν ακατάλληλα μετά τη δειγματοληψία που κάναμε στις 30 του μήνα. Αμέσως ενημέρωσα τον δήμαρχο Οροπεδίου Γιάννη Στεφανάκη και ζήτησα να προβεί σε επιπλέον ενέργειες. Ως γνωστόν, είχε κλείσει την υδροδότηση σε αυτά τα χωριά. Όμως ζητήσαμε να καθαριστούν οι δεξαμενές, όπως και έγινε. Να χλωριωθεί το δίκτυο. Σε κάποιες περιπτώσεις να γίνει υπερχλωρίωση, προτού δοθεί το δίκτυο ξανά σε χρήση. Βρήκαμε υπερβάσεις και σε παραμέτρους που είναι ενδεικτικές κοπρανώδους επιμόλυνσης, αλλά και σε παραμέτρους που δείχνουν εισροή χώματος και ανακατανομή που έγινε στο φορτίο του νερού στο Οροπέδιο»...
Αντιθέτως, στο Αρκαλοχώρι και τα πρώτα και τα δεύτερα δείγματα που εστάλησαν στο Εργαστήριο Δημόσιας Υγείας Κρήτης ήταν όχι απλά καθαρά, «τέλεια»
τα χαρακτήρισε ο Αντώνης Παπαδάκης.
«Όλης της περιοχής, αλλά και των γύρω χωριών, είναι όλοι οι δείκτες μηδενικοί. Που σημαίνει ότι όλο το νερό είναι ασφαλές για ανθρώπινη κατανάλωση», ανέφερε.
Πώς όμως είναι δυνατόν να μην επηρεάστηκε από τον σεισμό το νερό του δήμου Μινώα Πεδιάδος, σε αντίθεση με το νερό του Οροπεδίου Λασιθίου; Ο Αντώνης Παπαδάκης είναι ξεκάθαρος και σαφής: «Υπάρχουν δείκτες που δείχνουν ότι υπάρχει και προγενέστερη επιβάρυνση. Γιατί όλες αυτές οι παράμετροι εξετάζονται και μας δίνουν κάποιες ενδείξεις. Έχουμε από τη μια πολύ μεγάλο αριθμό ολικών κολοβακτηριοειδών, που σημαίνει εισροή χώματος. Έχουμε όμως και κάποιους εντερόκοκκους, που σημαίνει ότι μπορεί να είναι και κάποια προγενέστερη μόλυνση του νερού. Όλα αυτά όμως δεν έχουν και τόσο σημασία. Σημασία έχει ότι γίνονται όλες οι απαιτούμενες ενέργειες εξυγίανσης και προτού δοθεί προς χρήση ξανά το δίκτυο, και ο Δήμος αλλά και εμείς, με νέα δειγματοληψία, θα δούμε ότι όλα είναι εντάξει και τότε θα δοθεί σε χρήση το δίκτυο».

Ποια σχολεία παραμένουν κλειστά

Για τρίτη εβδομάδα θα παραμείνουν κλειστά σχολεία του νομού Ηρακλείου, τα οποία υπέστησαν ζημιές από τον σεισμό της 27ης Σεπτεμβρίου.
Με απόφαση του αντιπεριφερειάρχη Ηρακλείου Νίκου Συριγωνάκη, παρατείνεται η μη λειτουργία ορισμένων σχολείων στην Π.Ε. Ηρακλείου. Συγκεκριμένα αποφασίστηκε παράταση της αναστολής λειτουργίας των σχολικών μονάδων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης της Π.Ε. Ηρακλείου για σήμερα Δευτέρα 11 και αύριο Τρίτη 12 Οκτωβρίου.
Η απόφαση αυτή αφορά τα εξής σχολεία:
* Δήμος Αρχανών-Αστερουσίων: Νηπιαγωγείο Τεφελίου, Γυμνάσιο Τεφελίου, Νηπιαγωγείο Μεταξοχωρίου και 3ο Νηπιαγωγείο Αρχανών.
* Δήμος Ηρακλείου: 24ο Δημοτικό Σχολείο, 31ο Δημοτικό Σχολείο, 7ο Δημοτικό Σχολείο, 32ο Νηπιαγωγείο, 43ο Νηπιαγωγείο, 69ο Νηπιαγωγείο, 17ο Νηπιαγωγείο και 4ο Νηπιαγωγείο.
* Δήμος Μινώα Πεδιάδας: 1ο Δημοτικό Σχολείο Αρκαλοχωρίου, 2ο Δημοτικό Σχολείο Αρκαλοχωρίου, Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Αρκαλοχωρίου - Δημοτικό Σχολείο Θραψανού, Γυμνάσιο Αρκαλοχωρίου, Γυμνάσιο Καστελίου, Γενικό Λύκειο Αρκαλοχωρίου, 1ο Επαγγελματικό Λύκειο Αρκαλοχωρίου και Γενικό Λύκειο Καστελίου.
* Δήμος Φαιστού: Δημοτικό Σχολείο-Νηπιαγωγείο Καμαρών, Γ. ΕΕΕΕΚ Τυμπακίου της Δημοτικής Ενότητας Τυμπακίου - Δομή ΚΔΑΠ Τυμπακίου.
* Δήμος Χερσονήσου: Νηπιαγωγείο Γουβών, Δημοτικό Σχολείο Επισκοπής, Γυμνάσιο Επισκοπής και Λύκειο Επισκοπής.
Επίσης, όπως έγινε γνωστό, την προσεχή Τετάρτη 13 Οκτωβρίου επιστρέφουν οι εκπαιδευτικοί και οι μαθητές στις αίθουσες του Πειραματικού Γενικού Λυκείου Ρεθύμνου Πανεπιστημίου Κρήτης, μετά το προσωρινό κλείσιμο του σχολείου λόγω ζημιών από την πρόσφατη σεισμική δόνηση.
Στο μεταξύ, το απόγευμα του Σαββάτου 9 Οκτωβρίου πραγματοποιήθηκε γενική συνέλευση των Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων των σχολείων που στεγάζονται στο κτήριο του παλιού Βρεφοκομείου επί της οδού Γερωνυμάκη (24ο και 31ο Δημοτικό). Κατά τη συνέλευση οι γονείς ενημερώθηκαν ότι το κτήριο του σχολείου κρίθηκε ακατάλληλο για διδασκαλία και οι λύσεις που προτάθηκαν από τον Δήμο Ηρακλείου ήταν να χρησιμοποιούνται εναλλάξ τα κοντέινερ που βρίσκονται στην αυλή, ώστε κάποιες τάξεις να κάνουν μάθημα διά ζώσης και κάποια μέσω Webex. Εναλλακτικά, προτάθηκε από τον Δήμο να λειτουργήσουν τα σχολεία εναλλάξ με πρωινό-απογευματινό ωράριο. Και όλα αυτά μέχρι να έρθουν και άλλα κοντέινερ...
Και οι δύο λύσεις αποδοκιμάστηκαν έντονα από τους γονείς, καθώς η λύση του Webex, εκτός από επιζήμια για τα παιδιά, δεν είναι εφικτή όταν και οι δύο γονείς εργάζονται, ενώ η λύση πρωινού-απογευματινού ωραρίου θα στερήσει από τα παιδιά τη συμμετοχή τους σε εξωσχολικές δραστηριότητες (ξένες γλώσσες, αθλήματα, μουσική κ.λπ.).
Ας σημειωθεί ότι στη συνέλευση δεν παρευρέθηκαν, αν και είχαν κληθεί, εκπρόσωποι του Δήμου Ηρακλείου και της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, γεγονός που κρίθηκε προσβλητικό απέναντι στις 380 οικογένειες που αγωνιούν για τα παιδιά τους.
Εν μέσω του εκρηκτικού κλίματος που επικράτησε, τα Δ.Σ. των δύο Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων παραιτήθηκαν και δημιουργήθηκε επιτροπή αγώνα, η οποία θα αγωνιστεί για να βρεθεί λύση, ώστε να έχουν τα παιδιά πρωινή διά ζώσης διδασκαλία.

 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια