Ηράκλειο

Αρκαλοχώρι: Εικόνα καταστροφής στην τοπική αγορά - Σε απόγνωση επιχειρηματίες και εργαζόμενοι

«Ζήτημα από τις 200 επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στο Αρκαλοχώρι να λειτουργούν οι 6», ανέφερε ο πρόεδρος του Συλλόγου Εμπόρων Βιοτεχνών Επαγγελματιών Αρκαλοχωρίου (ΣΕΒΕΑ), Νίκος Χρονάκης

Από το χτύπημα του φονικού σεισμού της 27ης του Σεπτέμβρη και μετά η ζωή στις πληγείσες περιοχές και ιδιαίτερα στο Αρκαλοχώρι έχει αλλάξει. Γκρεμισμένα κτήρια, η πόλη “κρανίου τόπος” και μια αδιάκοπη μετασεισμική δραστηριότητα, η οποία υπογραμμίζει τα αισθήματα φόβου και ανασφάλειας που βιώνουν οι κάτοικοι της περιοχής. Αλώβητη από τη φοβερή αυτή κατάσταση δε θα μπορούσε να μείνει η τοπική αγορά.

Οι επιχειρήσεις της περιοχής του Αρκαλοχωρίου βρίσκονται στο μηδέν, με τους επιχειρηματίες και τους εργαζομένους να μην ξέρουν πώς να αντιδράσουν μπροστά στα όσα τραγικά συμβαίνουν τις τελευταίες ημέρες.

Τη δική του εικόνα έδωσε με δηλώσεις του στην εφημερίδα “Νέα Κρήτη” ο πρόεδρος του Συλλόγου Εμπόρων Βιοτεχνών Επαγγελματιών Αρκαλοχωρίου (ΣΕΒΕΑ), Νίκος Χρονάκης. Ο κ. Χρονάκης περιέγραψε μια εικόνα καταστροφής για την τοπική αγορά, υπογραμμίζοντας ότι «είναι ζήτημα από τις 200 επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στο Αρκαλοχώρι να λειτουργούν οι 6!».

«Με τους επιχειρηματίες να μην έχουν καμία ενημέρωση ως προς το πότε θα επαναλειτουργήσουν οι επιχειρήσεις, αλλά και τι θα κάνουν με τους υπαλλήλους που βρίσκονται αντιμέτωπο με το φάσμα της ανεργίας, τα πράγματα δυσκολεύουν ακόμη περισσότερο».

Αναφορικά με τα κτήρια που στεγάζουν τις επιχειρήσεις της περιοχής, ο πρόεδρος του ΣΕΒΕΑ δήλωσε ότι «οι περισσότερες επιχειρήσεις δεν μπορούν να ξαναλειτουργήσουν στα κτήρια που μέχρι προσφάτως δραστηριοποιούνταν, λόγω των εκτεταμένων καταστροφών».

Με την πλειοψηφία των κτηρίων να περιμένουν ακόμη τον έλεγχο από τους αρμόδιους μηχανικούς και τη διαθεσιμότητα “πράσινων” κτηρίων για να μεταφερθούν οι επιχειρήσεις να είναι ανύπαρκτη, η επιχειρηματικότητα στην περιοχή μοιάζει ανυπεράσπιστη μπροστά στις επιπτώσεις του σεισμού.

«Παρά που άνοιξε η πλατφόρμα για τις αποζημιώσεις, ακόμη δεν ξέρουμε ποια θα είναι η ακριβής έκβαση της κατάστασης», τόνισε ο κ. Χρονάκης, με τον ίδιο να αναφέρει πως και οι ίδιοι δεν ξέρουν ως σύλλογος τι να πουν στους επιχειρηματίες της περιοχής, μιας και δεν υπάρχει ουσιαστική ενημέρωση από την Πολιτεία.

Διαβάστε ακόμη →Σεισμόπληκτοι - arogi.gov.gr: Πώς θα κάνετε βήμα βήμα τις αιτήσεις - Τι πρέπει να προσέξετε

«Ο χρόνος σταμάτησε»

«Είναι σαν να έχει σταματήσει ο χρόνος», αναφέρει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΣΕΒΕΑ, ο οποίος σε λιγότερο από δύο βδομάδες είδε την αγορά της περιοχής του να καταρρέει.

«Το κέντρο της πόλης παραμένει κλειστό, με κτήρια ετοιμόρροπα, τα καταστήματα με βιτρίνες σπασμένες και βαριές ζημιές να παραμένουν σχεδόν στην ίδια κατάσταση από τη μέρα του σεισμού», επισήμανε ο κ. Χρονάκης.

«Επεμβάσεις δεν είναι δυνατό να γίνουν πριν αποφανθούν οι μηχανικοί διά των ελέγχων τους αν τα κτήρια των επιχειρήσεών μας είναι ασφαλή ή όχι», πρόσθεσε.

Οι ενημερώσεις που έχουν οι επαγγελματίες στα χέρια τους αναφορικά με τα μελλούμενα είναι ασαφείς, καθώς δε φαίνεται να υπάρχει ακριβές χρονοδιάγραμμα πάνω στην επαναλειτουργία των επιχειρήσεων, με τον πρόεδρο του ΣΕΒΕΑ να επισημαίνει πως «κανείς δεν έχει ακριβή εικόνα τού τι θα γίνει στο επόμενο διάστημα».

«Να μπουν οι εργαζόμενοι σε καθεστώς αναστολής» - Η δραστηριότητα σταμάτησε, οι υποχρεώσεις “τρέχουν”...

Με χθεσινή επιστολή διαμαρτυρίας της προς τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστή Χατζηδάκη, η Ομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Ν. Ηρακλείου (ΟΕΒΕΝΗ) έκανε ειδική αναφορά στην έλλειψη μέριμνας, από την πλευρά του υπουργείου, αναφορικά με την εργασιακή πορεία των εργαζομένων στις πληγείσες επιχειρήσεις.

Η ΟΕΒΕΝΗ, διά της επιστολής της, θίγει το γεγονός ότι, παρά την παύση των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων στην ευρύτερη περιοχή του Αρκαλοχωρίου, συνεχίζονται κανονικά να “τρέχουν” οι υποχρεώσεις των επιχειρηματιών προς τους υπαλλήλους που απασχολούν, χωρίς να έχει γίνει κάποια ειδική ρύθμιση πάνω στο ζήτημα.

Η ΟΕΒΕΝΗ καλεί την Πολιτεία να στηρίξει τους επιχειρηματίες της περιοχής, ώστε να μην υποχρεωθούν να απολύσουν το προσωπικό τους στη δύσκολη αυτή συγκυρία, δείχνοντας ως μόνο ουσιαστικό τρόπο στήριξης την υπαγωγή των εργαζομένων σε καθεστώς αναστολής εργασίας. 

Σε δηλώσεις του στην εφημερίδα “Νέα Κρήτη” αναφορικά με την εικόνα που παρουσιάζουν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις στην περιοχή του Αρκαλοχωρίου, ο πρόεδρος της ΟΕΒΕΝΗ Χαράλαμπος Λεκάκης ξεκαθάρισε πως τα πράγματα είναι δύσκολα, εξηγώντας πως «οι επιχειρηματίες δεν μπορούν να ξεκινήσουν τις διαδικασίες επισκευών, τόσο λόγω των ελέγχων που εκκρεμούν, όσο και λόγω της συνεχιζόμενης μετασεισμικής δραστηριότητας, η οποία αποθαρρύνει τους επιχειρηματίες, εντείνοντας παράλληλα την αβεβαιότητά τους».

Ο κ. Λεκάκης καλεί την Πολιτεία να σκύψει με θέρμη πάνω από τα τεράστια ζητήματα που έχουν προκύψει στις πληγείσες περιοχές, καθώς είναι βασικό για όλους, επιχειρηματίες, εργαζόμενους και πολίτες, να ανακάμψει η τοπική οικονομία των εν λόγω περιοχών.

Τη λήψη επιπρόσθετων μέτρων για τους εργαζόμενους που επλήγησαν από τους σεισμούς, ζήτησε με επιστολή τους προς τον υπουργό Εργασίας και το Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου.  Μεταξύ άλλων, ζητά την άμεση καταβολή επιδόματος Ειδικού σκοπού και την επιδότηση ενοικίου της κύριας κατοικίας τους.

Διαβάστε ακόμη →Νομός Ηρακλείου: Τα σχολεία που θα παραμείνουν κλειστά μέχρι την Τρίτη, 12 Οκτωβρίου

(Φωτογραφία Αρχείου IN TIME)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια