Κρήτη: Γιατρός δικάζεται για ασέλγεια στον ανήλικο γιο της πρώην συζύγου του

Ηράκλειο
Κρήτη: Γιατρός δικάζεται για ασέλγεια στον ανήλικο γιο της πρώην συζύγου του

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στο Εφετείο εκδικάζεται η υπόθεση που συγκλόνισε το 2019 την κοινή γνώμη - Στον άνδρα επιβλήθηκε ποινή 16 ετών χωρίς να φυλακιστεί

Στο εδώλιο του δευτεροβάθμιου δικαστηρίου αναμένεται να καθίσει σε μερικές ημέρες ένας Κρητικός γιατρός, ο οποίος φέρεται να εμπλέκεται σε υπόθεση ασέλγειας σε βάρος ενός ανήλικου αγοριού. Η υπόθεση είχε εκδικαστεί σε πρώτο βαθμό τον Ιούνιο του 2019: Τότε, το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Ηρακλείου είχε κρίνει ένοχο τον γιατρό, επιβάλλοντάς του ποινή κάθειρξης 16 ετών. Ωστόσο, ο καταδικασθείς δεν είχε οδηγηθεί στη φυλακή, καθώς η Έδρα είχε χορηγήσει αναστέλλουσα δύναμη στην έφεσή του.

Η υπόθεση αναμένεται να εκδικαστεί σε δεύτερο βαθμό την Τετάρτη, 13 Oκτωβρίου, από το Μικτό Ορκωτό Εφετείο Ανατολικής Κρήτης (Ηράκλειο). Ο γιατρός φέρεται να ασελγούσε - επί σειρά ετών - σε βάρος του ανήλικου παιδιού που είχε αποκτήσει η πρώην γυναίκα του από προηγούμενο γάμο. Συγκεκριμένα, ο κατηγορούμενος φέρεται να κακοποιούσε σεξουαλικά το ανήλικο αγόρι από την «τρυφερή» ηλικία των 7 ετών. Σύμφωνα πάντα με την απόφαση του πρωτοβάθμιου δικαστηρίου, ο γιατρός ασελγούσε σε βάρος του παιδιού, σε διάφορες χρονικές περιόδους, από το 2005 έως το 2013.Ο ανήλικος αποκάλυψε τα όσα φέρεται να βίωνε στα χέρια του κατηγορούμενου, αφότου εκείνος χώρισε με τη μητέρα του και αποχώρησε από την οικογενειακή εστία.

Το πρωτοβάθμιο δικαστήριο

Ο γιατρός κάθισε στο εδώλιο του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου Ηρακλείου τον Ιούνιο του 2019. Το δικαστήριο έκρινε ένοχο τον κατηγορούμενο για κακουργηματικές πράξεις, χωρίς να του χορηγήσει κανένα ελαφρυντικό. Επισημαίνεται ότι ο γιατρός είχε αρνηθεί τις κατηγορίες κάνοντας λόγο για σκευωρία σε βάρος του, χωρίς ωστόσο να πείθει το δικαστήριο.Το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Ηρακλείου επέβαλε τότε στον κατηγορούμενο ποινή κάθειρξης 15 ετών για βιασμό και κατάχρηση ανηλίκου σε ασέλγεια κατ’ εξακολούθηση. Επίσης επιβλήθηκε στον γιατρό ποινή κάθειρξης 5 ετών για «αθέμιτη παρακολούθηση και αποτύπωση σε υλικό φορέα μη δημόσιας πράξης άλλου, κατ’ εξακολούθηση». Τελικά του επιβλήθηκε συνολική ποινή κάθειρξης 16 ετών. Ο εισαγγελέας πρότεινε η έφεση του κατηγορούμενου να έχει ανασταλτικό αποτέλεσμα υπό όρους. Όντως η Έδρα “υιοθέτησε” την εισαγγελική πρόταση και χορήγησε αναστέλλουσα δύναμη στην έφεση του γιατρού υπό τους όρους της καταβολής χρηματικής εγγύησης ύψους 10.000 ευρώ, της υποχρέωσης διαμονής του στο Ηράκλειο και της απαγόρευσης να πλησιάζει το θύμα σε απόσταση 200 μέτρων από το ίδιο, το σπίτι του και τον χώρο εργασίας της μητέρας του.

Ένοχος και για πλημμέλημα το 2020

Σημειώνεται ότι ο γιατρός έχει καταδικαστεί και για πλημμέλημα αναφορικά με την επίμαχη υπόθεση. Συγκεκριμένα, κηρύχθηκε ένοχος για αποπλάνηση παιδιού από το Τριμελές Εφετείο Πλημμελημάτων (δευτεροβάθμιο δικαστήριο).

Τον Ιανουάριο του 2020, παρά το ότι υποστήριξε για μια ακόμη φορά ότι είναι αθώος, κηρύχθηκε ένοχος για «αποπλάνηση παιδιού που συμπλήρωσε τα 14 έτη». Το Τριμελές Εφετείο Πλημμελημάτων Ανατολικής Κρήτης επέβαλε στον γιατρό ποινή φυλάκισης 2,5 ετών.

Το πρωτοβάθμιο δικαστήριο είχε λάβει χώρα περίπου τέσσερις μήνες νωρίτερα. Τον Σεπτέμβριο του 2019, το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Ηρακλείου είχε κρίνει ένοχο τον γιατρό επιβάλλοντάς του ποινή φυλάκισης 3 ετών με τριετή αναστολή.

Με λίγα λόγια, η ποινή του γιατρού μειώθηκε τον Ιανουάριο του 2020 κατά έξι μήνες. Επισημαίνεται ακόμη ότι το πρωτοβάθμιο δικαστήριο τού είχε αναγνωρίσει το ελαφρυντικό του «σύννομου πρότερου βίου», το οποίο διατηρήθηκε - όπως προβλέπει ο νόμος - και στο δευτεροβάθμιο δικαστήριο.

Λίγα 24ωρα μετά την καταδικαστική απόφαση από το Τριμελές Εφετείο Πλημμελημάτων, η 7η Υ.ΠΕ. Κρήτης εξέδωσε ανακοίνωση, στην οποία αναφερόταν ότι ο εν λόγω γιατρός, ο οποίος υπηρετούσε ως ειδικευόμενος σε δημόσιο νοσοκομείο του νησιού, τέθηκε σε αναστολή καθηκόντων. «Με αφορμή δημοσιεύματα του Τύπου που αφορούν πρόσφατες καταδικαστικές αποφάσεις εις βάρος ιατρού για “βιασμό κατ’ εξακολούθηση ανηλίκου” και “αποπλάνηση παιδιού”, η διοικήτρια της 7ης Υ.ΠΕ. Κρήτης, κ. Λένα Μπορμπουδάκη, διερευνώντας το θέμα σε συνεργασία με τις διοικήσεις των νοσοκομείων της Κρήτης, διαπίστωσε ότι ο ιατρός λαμβάνει ειδικότητα σε δημόσιο νοσοκομείο. Την Πέμπτη 30/1/2020 η διοικήτρια της Υγειονομικής Περιφέρειας ζήτησε από τον διοικητή του δημόσιου νοσοκομείου της Κρήτης, στο οποίο ο συγκεκριμένος ιατρός υπηρετεί ως ειδικευόμενος, να προβεί άμεσα σε όλες τις απαιτούμενες ενέργειες που προβλέπει η ισχύουσα νομοθεσία. Ως εκ τούτου ο διοικητής του νοσοκομείου έθεσε (...) τη Δευτέρα 3/2/2020 σε αναστολή καθηκόντων τον ειδικευόμενο ιατρό και η Διοίκηση της 7ης Υ.ΠΕ. Κρήτης και του νοσοκομείου θα προβούν σε όλες τις περαιτέρω ενέργειες», ανέφερε η ανακοίνωση.

φωτογραφία unsplash

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News