Σεισμός - arogi.gov: Πρεμιέρα με προβλήματα για την υποβολή αιτήσεων - Τα SOS και οι παγίδες (βίντεο)

Ηράκλειο
Σεισμός - arogi.gov: Πρεμιέρα με προβλήματα για την υποβολή αιτήσεων - Τα SOS και οι παγίδες (βίντεο)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μέχρι τις 2 Δεκεμβρίου 2021 οι πολίτες θα μπορούν να υποβάλουν τις αιτήσεις για να πάρουν τις αποζημιώσεις τους - Αναλυτικά η διαδικασία - Τι επισημαίνει ο φοροτεχνικός και πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Κρήτης, Παύλος Μπαριτάκης

Σε λειτουργία τέθηκε η πλατφόρμα της ΑΑΔΕ, arogi.gov.gr, στην οποία οι πληγέντες, από την ισχυρή σεισμική δόνηση, την Δευτέρα, 27 Σεπτεμβρίου, στην Κρήτη, καλούνται να υποβάλλουν την αίτηση για στεγαστική συνδρομή, αποζημίωση οικοσκευής και απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ.

Όπως φαίνεται η λειτουργία της πλατφόρμας κυρίως για τους πολίτες που δεν έχουν σχετική εμπειρία εαποδείχτηκε δύσκολη, με αρκετούς να προσφεύγουν στους λογιστές τους, προκειμένου να τους διευκολύνουν.

⇒ Διαβάστε ακόμη: Μπαριτάκης τα «θολά» σημεία στην πλατφόρμα arogi.gov.gr για τους σεισμόπληκτους - Τι πρέπει να προσέξετε

⇒Διαβάστε ακόμη: Σεισμόπληκτοι - Δήμος Μινώα Πεδιάδας: Και μέσω ΚΕΠ οι αιτήσεις για το arogi.gov.gr

Εν τω μεταξύ, δεν έλειψαν και τα προβλήματα, καθώς πολλοί δικαιούχοι δεν κατάφεραν να εντοπίσουν στο σύστημα τα ακίνητά τους σε αρκετές απο τις πληγείσες περιοχές.

Π. Μπαριτάκης: Τα «θολά» σημεία στην πλατφόρμα arogi.gov.gr

Την ίδια ώρα ο φοροτεχνικός, πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Κρήτης, Παύλος Μπαριτάκης, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό 98.4 και τον Γιώργο Σαχίνη, έκανε λόγο για ταχύτατες διαδικασίες, με «θολά» ωστόσο σημεία που χρήζουν άμεσων βελτιώσεων.

Διαβάστε ακόμη: Σεισμόπληκτοι - arogi.gov.gr: Πώς θα κάνετε βήμα βήμα τις αιτήσεις - Τι πρέπει να προσέξετε

Όπως τόνισε, δεν έχουν μπει στο σύστημα ακόμη όλες οι σεισμόπληκτες περιοχές, καθώς φαίνονται μόνο ο Δήμος Μινώα Πεδιάδας και ο Δήμος Αρχανών – Αστερουσίων.  Αναμένεται να ενταχθούν τα υπόλοιπα χωριά που έχουν υποστεί ζημιές και καταστροφές.

Ακόμη και σε αυτούς τους οικισμούς που έχουν ενσωματωθεί στο σύστημα, για παράδειγμα στο Αρκαλοχώρι, στην ίδια οικογένεια, μπορεί να φαίνονται τα ακίνητα στον έναν αδερφό και στον άλλο όχι. Ορισμένοι δηλαδή δεν μπορούν να ταυτοποιήσουν τα ακίνητα τους εντός του συστήματος.

Παράλληλα, ιδιαίτερη προσοχή απαιτείται κατά την υποβολή αιτήσεων αποζημιώσεων στο σημείο χαρακτηρισμού των βλαβών ως «πολύ βαριές», «σημαντικές» ή «ελαφριές». Ανάλογα με το τι δηλώνει ο πληγέντας, αντίστοιχο είναι και το ποσό που διεκδικεί, αποζημίωση εφάπαξ για την οικοσκευή και προκαταβολή έναντι στεγαστικής αρωγής. Για την δεύτερη περίπτωση, για να οριστικοποιηθεί η διαδικασία, πρέπει να επωμιστεί ο φάκελος με τα σχετικά πιστοποιητικά, τους ελέγχους της δευτεροβάθμιας επιτροπής, αν χρειαστεί οικοδομική άδεια, μηχανικού, προκειμένου να μην υπάρξει θέμα επιστροφής χρημάτων.

Τέλος, για να λάβει την αποζημίωση της οικοσκεύης ο ενοικιαστής του ακινήτου, θα πρέπει να γίνει διασταύρωση του μισθωτηρίου – που πρέπει με ευθύνη του ιδιοκτήτη – να είναι αναρτημένο στο taxisnet. Αν ο ιδιοκτήτης, δεν το είχε δηλώσει ως τώρα, κινδυνεύει με πρόστιμο έως 500 ευρώ.

Υπενθυμίζεται πως η πλατφόρμα arogi.gov.gr, όπου αφορά και τους σεισμόπληκτους του νησιού, τέθηκε σε λειτουργία χθες, Τετάρτη 6 Οκτωβρίου, όπως γνωστοποίησε η ΑΑΔΕ. Μέσω της πλατφόρμας οι ενδιαφερόμενοι, μπορούν να αιτηθούν στεγαστική συνδρομή, αποζημίωση οικοσκευής και απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ.

Αναλυτικός οδηγός για την υποβολή της αίτησης - Τι πρέπει να προσέξετε

Εάν ένα ακίνητο δεν έχει συμπεριληφθεί στην πλατφόρμα, το σύστημα δίνει τη δυνατότητα στον ενδιαφερόμενο να το συμπεριλάβει, ώστε ο ιδιοκτήτης του να απαλλαχθεί από τον ΕΝΦΙΑ.

Επίσης, κατά την υποβολή της αίτησης εμφανίζονται όλα τα ακίνητα των ιδιοκτητών, τα οποία σύμφωνα με τη δήλωση Ε9 βρίσκονται στις πληγείσες περιοχές. Κατά τη διαδικασία οι ιδιοκτήτες δηλώνουν το ακίνητο, την έκταση των ζημιών, αλλά και τη χρήση του (ιδιόχρηση ή μίσθωση).

Με βάση τα στοιχεία που δηλώνονται σε κάθε βήμα της αίτησης υπολογίζονται αυτόματα και οι σχετικές ενισχύσεις και, στο τέλος εμφανίζεται το συνολικό ποσό που θα λάβει άμεσα ο κάθε δικαιούχος.

Η στήριξη που θα λάβουν, περιλαμβάνει:

  • την πρώτη οικονομική στεγαστική αρωγή έναντι των τελικών αποζημιώσεων
  • απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ
  • επιδότηση οικοσκευής

Αναλυτικά τα ποσά

Η ενίσχυση για την στεγαστική αρωγή μπορεί να ανέλθει μέχρι 14.000 ευρώ. Πρόκειται για την ανώτατη προκαταβολή που μπορεί να λάβει κάποιος άμεσα, ανάλογα με τις ζημιές που έχει υποστεί το ακίνητό του και αφορά σε όλα τα ακίνητα, κατοικίες, επιχειρήσεις, γεωργικές αποθήκες κ.α.

Επίσης 8.000 ευρώ (μεσαία κλίμακα ενίσχυσης), μπορούν να λάβουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων, τα οποία έχουν υποστεί σοβαρές βλάβες και είναι προσωρινά μη κατοικήσιμα.

Τέλος, 3.000 ευρώ μπορούν να λάβουν άμεσα οι ιδιοκτήτες ακινήτων που έχουν υποστεί ελαφριές βλάβες και τα ακίνητα κρίθηκαν ακατάλληλα για μικρό χρονικό διάστημα.

Αξίζει να σημειωθεί πως το συνολικό ποσό των ενισχύσεων μπορεί να ανέλθει μέχρι 120.000 ευρώ, εκ των οποίων το 80% είναι κρατική επιδότηση και το υπόλοιπο έιναι άτοκο δάνειο που βαραίνει τον ιδιοκτήτη.

Προσοχή: Από τα 14.000 ευρώ που θα αιτηθεί ο ενδιαφερόμενος, πρέπει σε εύλογο χρονικό διάστημα να υποβληθεί σχετικός φάκελος με τα παραστατικά και δικαιολογητικά, τα οποία πιστοποιούν το εύρος της φθοράς, και θα είναι ευθυγραμμισμένο με την έκθεση της επόμενης τριμελούς επιτροπής του δευτεροβάθμιου ελέγχου, η οποία θα πιστοποιήσει σε ποια κατηγορία ζημιών ανήκει το ακίνητο.

Έτσι, αν κάποιος αιτηθεί 14.000 ευρώ, στο πλαίσιο της στεγαστικής αρωγής και η ζημιές που πιστοποιηθούν από το δευτεροβάθμιο όργανο είναι λιγότερες, ο δικαιούχος θα πρέπει να επιστρέψει τη διαφορά.

Ο φάκελος που θα υποβάλει ο δικαιούχος θα πρέπει να περιέχει και τον προϋπολογισμό των εργασιών που έχει, άδειες οικοδομής ή επισκευών που απαιτούνται και ο,τι άλλο ζητηθεί, προκειμένου να εξασφαλίσει πλήρως την προκαταβολή των 14.000 ευρώ, αλλά και να μπορέσει να εκταμιεύσει την στεγαστική αρωγή ύψους έως 120.000 ευρώ.

Η στεγαστική αρωγή των 14.000 ευρώ πιστώνεται έναντι προκαταβολής, ώστε για να μπορέσουν οι ιδιοκτήτες να αποκαταστήσουν άμεσα φθορές και ζημιές στην οικία τους. Δικαιούχοι είναι όλοι οι ιδιοκτήτες όλων των κατηγοριών ακινήτων που βρίσκονται στις πληγείσες περιοχές.

Αποζημίωση οικοσκευής

Η αποζημίωση της οικοσκευή αφορά στις κύριες και δευτερεύουσες κατοικίες (μόνο), καταβάλλεται εφάπαξ και δεν επιστρέφεται. Αξίζει να σημειωθεί πως οι ιδιοκτήτες των σπιτιών που έχουν χαρακτηριστεί κατοικίσημα δικαιούνται αποζημίωση για την οικοσκευή ύψους 2.000 (κατηγορία Γ)

  • Εφάπαξ αποζημίωση έως 6.000 ευρώ.
  • Εφάπαξ αποζημίωση έως 4.000 ευρώ, αφορά σε κατοικίες που έχουν υποστεί βλάβες και καθιστούν την κατοικία προσωρινά κατάλληλη
  • Εφάπαξ αποζημίωση έως 6.000 ευρώ, για κατοικίες οι οποίες έχουν υποστεί ελαφριές βλάβες και δεν τις καθιστούν ακατάλληλες για χρήση

Προσοχή: Απαραίτητη προϋπόθεση για την καταβολή των εν λόγω ποσών είναι δήλωση των μισθωτηρίων στο taxisnet, εφόσον πρόκειται για μισθωτές ή στο Ε9 εφόσον πρόκειται για ιδιοκτήτες. Το μόνο δικαιολογητικό που θα υποβληθεί σε δεύτερο χρόνο, είναι το πιστοποιητικό από την τριμελή δευτεροβάθμια επιτροπή μηχανικών.

Ερώτηση Κεγκέρογλου για τα προβλήματα της πλατφόρμας

Με ερώτηση του στα Υπουργεία  Υποδομών, Οικονομικών, Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Εσωτερικών και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, ο Γραμματέας της Κ.Ο του Κινήματος Αλλαγής και Βουλευτής Ηρακλείου, κ. Βασίλης Κεγκέρογλου ζητά την άμεση αντιμετώπιση των προβλημάτων που προκύπτουν από τη λειτουργία της πλατφόρμας arogi.gr για τους σεισμόπληκτους της Κρήτης.

Ερωτάσθε κ.κ Υπουργοί: 

«Πώς θα αντιμετωπίσετε το πρόβλημα που έχει προκύψει στην πλατφόρμα με τις οικίες, τα καταστήματα και τις σταβλικές εγκαταστάσεις που επλήγησαν αλλά δεν αναγνωρίζονται από το σύστημα; 

Τι θα πράξετε για τα ιδιοχρησιμοποιούμενα επαγγελματικά ακίνητα και τους υπεκμισθωτές, οι οποίοι αποκλείονται άδικα από το σύστημα; 

Θα δώσετε τη δυνατότητα και με ποιο τρόπο προκειμένου να ενταχθούν μαζί με αυτές του σεισμού της 27ης Σεπτεμβρίου στην πλατφόρμα arogi.gr οι οικίες που έχουν υποστεί ζημιές με προηγούμενους σεισμούς και συγκεκριμένα της 24ης Ιουλίου;».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News