Ιερά Μονή Αγίου Γεωργίου Επανωσήφη: Μεγάλο ενδιαφέρον για το έργο αποκατάστασης

Κρήτη
Ιερά Μονή Αγίου Γεωργίου Επανωσήφη: Μεγάλο ενδιαφέρον για το έργο αποκατάστασης

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Βασικό αντικείμενο της παρέμβασης μέσω της εργολαβίας που έχει προκηρυχθεί από τη περιφέρεια Κρήτης αποτελεί η στερέωση και η πλήρης αποκατάσταση του παλαιού Ηγουμενείου της μονής

Το ενδιαφέρον πολλών εργολαβικών εταιρειών προσέλκυσε το έργο αποκατάστασης του ιστορικού μοναστηριού του Αγίου Γεωργίου Επανωσήφη, προϋπολογισμού 1.400.000 ευρώ, που δημοπρατήθηκε πρόσφατα από τη Περιφέρεια Κρήτης, στο πλαίσιο της προγραμματικής σύμβασης που έχει υπογραφεί με τη Μονή.

Στον ανοιχτό διαγωνισμό συμμετείχαν, υποβάλλοντας προσφορές 9 εργολαβικά σχήματα ενώ η επιτροπή διαγωνισμού του έργου απέρριψε, για τυπικούς λόγους, την 1 εκ των 9 προσφορών.

Διαβάστε ακόμη: Έργα αποκατάστασης στη Μονή Επανωσήφη - Οι βασικές επεμβάσεις

Πλέον στην «κούρσα» της αξιολόγησης των προσφορών και της διεκδίκησης του έργου αποκατάστασης του παλαιού Ηγουμενείου της Μονής Αγ. Γεωργίου Επανωσήφη, συνεχίζουν 8 υποψήφιοι ανάδοχοι και μένει να δούμε, προσεχώς, ποιος εργολάβος θα αναδειχθεί προσωρινός μειοδότης του έργου.

Η Μονή Αγίου Γεωργίου Επανωσήφη είναι ένα από τα πιο σπουδαία προσκυνήματα της Κρήτης, τόσο λόγω του ενδιαφέροντος που παρουσιάζει ως αρχιτεκτονικό σύνολο, όσο και λόγω της σημαντικής ιστορικής του πορείας.

Βασικό αντικείμενο της παρέμβασης μέσω της εργολαβίας που έχει προκηρυχθεί από τη περιφέρεια Κρήτης αποτελεί η στερέωση και η πλήρης αποκατάσταση του παλαιού Ηγουμενείου της μονής, το οποίο αποτελεί επιβλητικό διώροφο κτίσμα του 20ού αιώνα, με στοιχεία αστικής αρχιτεκτονικής.

Στόχος της αποκατάστασης είναι η αντιμετώπιση των οικοδομικών προβλημάτων του κτηρίου, η λειτουργική αξιοποίησή του και η αισθητική αναβάθμιση αυτού και του περιβάλλοντος χώρου του.

Οι κύριες εργασίες που πρόκειται να υλοποιηθούν προβλέπουν ενίσχυση του κτηρίου, αποκατάσταση των τοιχοποιιών και των επιχρισμάτων τους, ενίσχυση και ανακεράμωση της στέγης, επισκευές ξύλινων κλιμάκων, δαπέδων ισογείου και ορόφων, συντηρήσεις κουφωμάτων, κατασκευή αποστραγγιστικής τάφρου προστασίας από την ανερχόμενη υγρασία και χρωματισμούς.

Ο περιβάλλων χώρος θα επιστρωθεί με λίθινες πλάκες και ολόκληρο το συγκρότημα θα αποκτήσει νέες ηλεκτρομηχανολογικές εγκαταστάσεις, συστήματα ασφαλείας και πυρανίχνευσης, και νέα δίκτυα ύδρευσης, θέρμανσης, αερισμού και αποχέτευσης.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News