Ηράκλειο

Μπαριτάκης: Τα «θολά» σημεία στην πλατφόρμα arogi.gov.gr για τους σεισμόπληκτους - Τι πρέπει να προσέξετε

Ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Κρήτης και έμπειρος φοροτεχνικός, έκανε λόγο για ταχύτατες διαδικασίες, με θολά σημεία όμως που χρήζουν άμεσων βελτιώσεων

Ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Κρήτης και έμπειρος φοροτεχνικός , μιλάει στον ραδιοφωνικό σταθμό 98.4 και τον Γιώργο Σαχίνη για τις ταχύτατες μεν διαδικασίες της ηλεκτρονικής πλατφόρμας για τους σεισμοπαθείς ως προς τις αποζημιώσεις τους, περιγράφει δε τα θολά της σημεία που χρήζουν άμεσων βελτιώσεων.

Όπως τονίζεται, δεν έχουν μπει στο σύστημα ακόμη όλες οι σεισμόπληκτες περιοχές καθώς φαίνονται μόνο ο Δήμος Μινώα Πεδιάδας και ο Δήμος Αρχανών – Αστερουσίων, όμως δεν έχουν μπει όλα χωριά που έχουν υποστεί ζημιές και καταστροφές.

Ακόμη και σε αυτούς τους οικισμούς που έχουν ενσωματωθεί στο σύστημα, για παράδειγμα στο Αρκαλοχώρι, στην ίδια οικογένεια, μπορεί να φαίνονται τα ακίνητα στον έναν αδερφό και στον άλλο όχι. Ορισμένοι δηλαδή δεν μπορούν να ταυτοποιήσουν τα ακίνητα τους εντός του συστήματος.

Παράλληλα, ιδιαίτερα προσοχή απαιτείται κατά την υποβολή αιτήσεων αποζημιώσεων στο σημείο χαρακτηρισμού των βλαβών ως «πολύ βαριές», «σημαντικές» ή «ελαφριές». Ανάλογα με το τι δηλώνει ο πληγέντας, αντίστοιχο είναι και το ποσό που διεκδικεί, αποζημίωση εφάπαξ για την οικοσκευή και προκαταβολή έναντι στεγαστικής αρωγής. Για  την δεύτερη περίπτωση, για να οριστικοποιηθεί η διαδικασία, πρέπει να επωμιστεί ο φάκελος με τα σχετικά πιστοποιητικά, τους ελέγχους της δευτεροβάθμιας επιτροπής, αν χρειαστεί οικοδομική άδεια, μηχανικού, προκειμένου να μην υπάρξει θέμα επιστροφής χρημάτων.

Τέλος, για να λάβει την αποζημίωση της οικοσκεύης ο ενοικιαστής του ακινήτου, θα πρέπει να γίνει διασταύρωση του μισθωτηρίου – που πρέπει με ευθύνη του ιδιοκτήτη – να είναι αναρτημένο στο taxisnet.

Αν ο ιδιοκτήτης, δεν το είχε δηλώσει ως τώρα, κινδυνεύει με πρόστιμο έως 500 ευρώ.

⇒Διαβάστε ακόμη: Σεισμόπληκτοι - arogi.gov.gr: Πώς θα κάνετε βήμα βήμα τις αιτήσεις - Τι πρέπει να προσέξετε

Αναλυτικά τα ποσά

Η ενίσχυση για την στεγαστική αρωγή μπορεί να ανέλθει μέχρι 14.000 ευρώ. Πρόκειται για την ανώτατη προκαταβολή που μπορεί να λάβει κάποιος άμεσα, ανάλογα με τις ζημιές που έχει υποστεί το ακίνητό του και αφορά σε όλα τα ακίνητα, κατοικίες, επιχειρήσεις, γεωργικές αποθήκες κ.α.

Επίσης 8.000 ευρώ (μεσαία κλίμακα ενίσχυσης), μπορούν να λάβουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων, τα οποία έχουν υποστεί σοβαρές βλάβες και είναι προσωρινά μη κατοικήσιμα.

Τέλος, 3.000 ευρώ μπορούν να λάβουν άμεσα οι ιδιοκτήτες ακινήτων που έχουν υποστεί ελαφριές βλάβες και τα ακίνητα κρίθηκαν ακατάλληλα για μικρό χρονικό διάστημα.

Αξίζει να σημειωθεί πως το συνολικό ποσό των ενισχύσεων μπορεί να ανέλθει μέχρι 120.000 ευρώ, εκ των οποίων το 80% είναι κρατική επιδότηση και το υπόλοιπο έιναι άτοκο δάνειο που βαραίνει τον ιδιοκτήτη.

Προσοχή: Από τα 14.000 ευρώ που θα αιτηθεί ο ενδιαφερόμενος, πρέπει σε εύλογο χρονικό διάστημα να υποβληθεί σχετικός φάκελος με τα παραστατικά και δικαιολογητικά, τα οποία πιστοποιούν το εύρος της φθοράς, και θα είναι ευθυγραμμισμένο με την έκθεση της επόμενης τριμελούς επιτροπής του δευτεροβάθμιου ελέγχου, η οποία θα πιστοποιήσει σε ποια κατηγορία ζημιών ανήκει το ακίνητο.

Έτσι, αν κάποιος αιτηθεί 14.000 ευρώ, στο πλαίσιο της στεγαστικής αρωγής και η ζημιές που πιστοποιηθούν από το δευτεροβάθμιο όργανο είναι λιγότερες, ο δικαιούχος θα πρέπει να επιστρέψει τη διαφορά.

Ο φάκελος που θα υποβάλει ο δικαιούχος θα πρέπει να περιέχει και τον προϋπολογισμό των εργασιών που έχει, άδειες οικοδομής ή επισκευών που απαιτούνται και ο,τι άλλο ζητηθεί, προκειμένου να εξασφαλίσει πλήρως την προκαταβολή των 14.000 ευρώ, αλλά και να μπορέσει να εκταμιεύσει την στεγαστική αρωγή ύψους έως 120.000 ευρώ.

Η στεγαστική αρωγή των 14.000 ευρώ πιστώνεται έναντι προκαταβολής, ώστε για να μπορέσουν οι ιδιοκτήτες να αποκαταστήσουν άμεσα φθορές και ζημιές στην οικία τους. Δικαιούχοι είναι όλοι οι ιδιοκτήτες όλων των κατηγοριών ακινήτων που βρίσκονται στις πληγείσες περιοχές.

Αποζημίωση οικοσκευής

Η αποζημίωση της οικοσκευή αφορά στις κύριες και δευτερεύουσες κατοικίες (μόνο), καταβάλλεται εφάπαξ και δεν επιστρέφεται. Αξίζει να σημειωθεί πως οι ιδιοκτήτες των σπιτιών που έχουν χαρακτηριστεί κατοικίσημα δικαιούνται αποζημίωση για την οικοσκευή ύψους 2.000 (κατηγορία Γ)

Εφάπαξ αποζημίωση έως 6.000 ευρώ.
Εφάπαξ αποζημίωση έως 4.000 ευρώ, αφορά σε κατοικίες που έχουν υποστεί βλάβες και καθιστούν την κατοικία προσωρινά κατάλληλη
Εφάπαξ αποζημίωση έως 6.000 ευρώ, για κατοικίες οι οποίες έχουν υποστεί ελαφριές βλάβες και δεν τις καθιστούν ακατάλληλες για χρήση

Προσοχή: Απαραίτητη προϋπόθεση για την καταβολή των εν λόγω ποσών είναι δήλωση των μισθωτηρίων στο taxisnet, εφόσον πρόκειται για μισθωτές ή στο Ε9 εφόσον πρόκειται για ιδιοκτήτες. Το μόνο δικαιολογητικό που θα υποβληθεί σε δεύτερο χρόνο, είναι το πιστοποιητικό από την τριμελή δευτεροβάθμια επιτροπή μηχανικών.

Η προθεσμία υποβολής των αιτήσεων είναι η 5η Νοεμβρίου 2021, ενώ τις επόμενες ημέρες αναμένεται να πιστωθούν τα χρήματα στους δικαιούχους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, λίγο μετά τις 10 το πρωί της Πέμπτης 7 Οκτωβρίου, είχαν οριστικοποιηθεί 123 δηλώσεις στεγαστικής συνδρομής και 24 οικονομικής ενίσχυσης επιχείρησεων του Δήμου Μινώα Πεδιάδος, ενώ παράλληλα καταγράφονται 24 προσωρινές δηλώσεις στεγαστικής συνδρομής και 16 προσωρινές οικονομικής ενίσχυσης επιχειρήσεων.

Από το πρωί καταγράφονται κάποια προβλήματα στην ολοκλήρωση υποβολής των αιτήσεων λόγω υπερφόρτωσης του συστήματος, όμως η επίσημη ενημέρωση αναφέρει πως η διαδικασία εξελίσσεται ομαλά.

Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να λειτουργήσουν 3 σταθερά σημεία στα ΚΕΠ του Δήμου Μινώα Πεδιάδος, όπου θα μπορούν να μεταβαίνουν οι πολίτες προκειμένου να ολοκληρώσουν τις αιτήσεις τους στο arogi.gov.gr.

(Φωτογραφία Αρχείου IN TIME)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια