Σεισμός στην Κρήτη: Δεκάδες αιτήσεις μετεγγραφών μαθητών από το Αρκαλοχώρι

Ηράκλειο
Σεισμός στην Κρήτη: Δεκάδες αιτήσεις μετεγγραφών μαθητών από το Αρκαλοχώρι

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι μαθητές εγκαταλείπουν σχολεία του Αρκαλοχωρίου καθώς τα κτίρια υπέστησαν ζημιές και οι οικογένεεις βιώνουν φόβο και ανασφάλεια

Ο σεισμός των 6 ρίχτερ προκάλεσε ανυπολόγιστες υλικές ζημιές στην ευρύτερη περιοχή του Αρκαλοχωρίου, ενώ καθώς φαίνεται ιδιαίτερα σοβαρές είναι οι επιπτώσεις στα σχολικά κτήρια της περιοχής. Αποτέλεσμα ήταν πολλοί μαθητές να βρεθούν χωρίς σχολείο κι αυτό, σε συνδυασμό με την ανασφάλεια που έχει προκαλέσει η κατάσταση στους γονείς τους, φαίνεται ότι οδηγεί πολλούς μαθητές στο να εγκαταλείπουν τα σχολεία της περιοχής και να εγγράφονται σε αντίστοιχα άλλων περιοχών, και κυρίως του Ηρακλείου.

Άλλωστε, με τον φόβο των σεισμών, κάποιες οικογένειες στην περιοχή που επλήγη αποφάσισαν ότι το καλύτερο είναι να φύγουν, μετακομίζοντας κάπου με μεγαλύτερη ασφάλεια, μακριά από σεισμούς και μετασεισμούς - αν υπάρχει αυτό το μέρος κάπου. Ως αποτέλεσμα, παιδιά που φοιτούν στα τοπικά σχολεία έχουν αιτηθεί και αιτούνται μετεγγραφή από εκεί σε σχολεία κυρίως της πόλης του Ηρακλείου.

Η «ΝΚ» επικοινώνησε με παράγοντες της σχολικής κοινότητας της κωμόπολης, οι οποίοι επιβεβαίωσαν το γεγονός αυτό και μας εξέφρασαν τον φόβο τους για αύξηση του αριθμού των μετεγγραφών και ακολούθως ερήμωση της περιοχής.

Ζητούν μετεγγραφή

Μιλώντας στην «ΝΚ», ο διευθυντής του 1ου Δημοτικού Σχολείου στο Αρκαλοχώρι, Ιωάννης Λαμπράκης, μας ενημέρωσε ότι «υπάρχουν ήδη μετεγγραφές από το σχολείο μας σε σχολεία του Ηρακλείου. Μέχρι στιγμής έχουμε 10 τέτοιες περιπτώσεις, αλλά, δυστυχώς, πιστεύω ότι ο αριθμός θα αυξηθεί και οι μετεγγραφές θα συνεχιστούν. Μετακομίζουν από την πόλη μας γονείς μαζί με τα παιδιά τους - ειδικά σε περιπτώσεις που ενοικίαζαν εδώ σπίτι». Όπως δηλώνει ο ίδιος, «είμαι βέβαιος ότι η κατάσταση αυτή θα συνεχιστεί, αν δε μεριμνήσει εγκαίρως το κράτος... Εγκαίρως ώστε να δείξουμε ότι μπορούμε να ξεκινήσουμε, να λειτουργήσουμε, κάτι που μπορεί να σταματήσει οικογένειες από το να φύγουν από τον τόπο.».

Συνεχίζοντας, ο κ. Λαμπράκης τόνισε ότι «η ψυχολογία όλων μας είναι πάρα πολλή πεσμένη. Όλοι είμαστε πάρα πολύ στεναχωρημένοι... Έχει ερημώσει η πόλη... Τι να πω; Το κράτος πρέπει να βοηθήσει άμεσα τους πληγέντες, τους επιχειρηματίες στην περιοχή, μήπως και μείνουν εδώ». Κατόπιν, ο ίδιος πρόσθεσε: «Εγώ προσπαθώ να λέω στους γονείς να κάνουν υπομονή λίγο, να μη φύγουν αμέσως κι ότι γρήγορα θα λειτουργήσουμε - ξεκινώντας εντός των ημερών με τηλεκπαίδευση - να περιμένουμε λίγες ημέρες να φύγει ο πανικός, να μιλήσουμε με τα παιδιά, να δούμε πού βρίσκονται και τι ανάγκες έχουν. Θα ξεκινήσουμε με τηλεκπαίδευση. Έχουμε τα ηλεκτρονικά μέσα και όποιο παιδί δεν έχει θα τα παρέχουμε και με τη βοήθεια του Δήμου. Βέβαια, το πιο σημαντικό είναι να έχουμε δίκτυο όλοι. Εξίσου σημαντική είναι η διάθεση των γονέων, γιατί όλοι είναι πάρα πολλοί στεναχωρημένοι και απογοητευμένοι. Ακόμα γίνεται καταγραφή των κατοικιών των οικογενειών: πού μένουν, δηλαδή σε σκηνή ή σε κάποιο σπίτι. Μιλάμε τηλεφωνικά με τους γονείς και τα παιδιά και ενημερωνόμαστε. Από Δευτέρα θα ξεκινήσουμε με τα μέσα που διαθέτουμε».

Ο κ. Λαμπράκης αναφέρθηκε στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 6 Οκτωβρίου παρουσία δημάρχου και διευθυντών σχολείων της περιοχής. Στη σύσκεψη, παράγοντες του Δήμου και των τοπικών σχολείων ενημερώθηκαν και συζήτησαν περί των σχολικών μονάδων. Όλα τα σχολεία του Αρκαλοχωρίου έχουν ζημιές και χρειάζονται κοντέινερ. Όπως ανέφερε ο ίδιος, «προτεραιότητα σε κοντέινερ - λόγω μεγέθους ζημιών - έχει το 1ο Δημοτικό και το Γυμνάσιο Αρκαλοχωρίου. Στα άλλα θα πραγματοποιηθούν αρχικά επισκευές και θα ξεκινήσουν προσωρινά με τηλεκπαίδευση. Αν, όμως, οι επισκευές και σε αυτά χρειαστούν περισσότερο χρόνο, τότε τα κοντέινερ θα κριθούν εξίσου απαραίτητα. Από τις κτηριακές υποδομές του υπουργείου Υποδομών, υπάρχουν τη δεδομένη στιγμή 14 διαθέσιμα κοντέινερ-αίθουσες, που, βέβαια, δε φτάνουν πουθενά. Θα γίνει άμεσα διαγωνισμός, αλλά - όπως γνωρίζετε - οι διαγωνισμοί τέτοιου είδους παίρνουν πάρα πολύ χρόνο».

Εύλογη ανησυχία

Ο κ. Στέφανος Ψυλλάκης, διευθυντής του 2ου Δημοτικού Αρκαλοχωρίου περιέγραψε την κατάσταση στη συγκεκριμένη σχολική μονάδα: «Μέχρι στιγμής, ευτυχώς, έχουμε μόνο μία μετεγγραφή. Ωστόσο, υπάρχει η ανησυχία των γονέων για το πότε θα ξεκινήσουμε... Εύλογη ανησυχία, αλλά θεωρώ ότι θα τα καταφέρουμε. Προσπαθούμε και να καθησυχάσουμε τους γονείς και να έχουμε άμεσες λύσεις. Λάβαμε διαβεβαιώσεις από τον διευθυντή Κτηριακών Υποδομών από Αθήνα ότι - ειδικά για το σχολείο μας που δεν αντιμετωπίζει πρόβλημα στα θεμέλια - είτε θα επιδιορθωθούν σύντομα οι υπάρχοντες ζημιές στου τοίχους, είτε θα προμηθευτούμε προκατασκευασμένες αίθουσες».

Εν αναμονή των προκατασκευασμένων αιθουσών

Ο Κωνσταντίνος Στειακάκης, διευθυντής του Γυμνασίου Αρκαλοχωρίου επισήμανε ότι στο συγκεκριμένο σχολείο έχει πραγματοποιηθεί μόνο μία μετεγγραφή. Όπως είπε ο ίδιος, «υπάρχει στην περιοχή ο φόβος και η φήμη των μετεγγραφών, όμως πρέπει να κάνουμε λίγο ακόμη υπομονή. Τα προβλήματα είναι αρκετά, ειδικά στο σχολείο μας όπου είναι παλαιό το κτήριο και έχει υποστεί σημαντικές ζημιές. Έχουν εγκριθεί προκατασκευασμένες αίθουσες, αλλά δεν ξέρουμε πότε θα έρθουν. Η κατάσταση είναι ρευστή... Περιμένουμε».

Ως προς το ΓΕ.Λ. Αρκαλοχωρίου ο διευθυντής, Αθανάσιος Μάνταρας εξέφρασε την ανησυχία του επί του θέματος, όπως και για την επαναλειτουργία των σχολείων στην περιοχή. Παρά ταύτα όμως μέχρι στιγμής, όπως είπε ο ίδιος, «φοβούμενος για κάτι τέτοιο, επικοινωνήσαμε με τους μαθητές μέσω email και, από τους 120 μαθητές, οι 43 που μας απάντησαν μας ενημέρωσαν ότι σκοπεύουν να φύγουν. Ίσως μόνο ένας εξ αυτών να σκέφτεται τη μετεγγραφή. Ωστόσο, ανησυχώ τόσο για την πιθανότητα μετεγγραφών, όσο και για το πότε θα επιδιορθωθούν τα προβλήματα. Στο μεταξύ, προτείνεται η τηλεκπαίδευση, αλλά υπό αυτές τις συνθήκες για εμένα αυτό αποτελεί κακόγουστο αστείο».

Υπό αυτό το πλαίσιο, η «ΝΚ» επικοινώνησε και με σχολεία περιοχών που επλήγησαν εξίσου από τον σεισμό. Συγκεκριμένα, έγινε επικοινωνία με τη διευθύντρια του Γυμνασίου Μελεσσών, Παπάζη Χαΐδη, καθώς και με τον διευθυντή του Λυκείου Μελεσσών, Νίκο Δρακάκη. Όπως επισήμανε η κ. Παπάζη, στο Γυμνάσιο έχουν ήδη γίνει αιτήματα για 4 μετεγγραφές, αλλά υπάρχει η ανησυχία ότι ο αριθμός αυτός θα αυξηθεί. Σύμφωνα με τον κ. Δρακάκη, στο Λύκειο δεν εντοπίζονται μέχρι στιγμής τέτοιες περιπτώσεις.

Ο διευθυντής της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ηρακλείου κ.Μπελαδάκης υπογράμμισε ότι «υπάρχει ο φόβος των μετεγγραφών και για τον λόγο αυτό θα πραγματοποιήσουμε τηλεδιάσκεψη με τους διευθυντές των σχετικών σχολείων». Επομένως, βρισκόμαστε στην αναμονή των επόμενων αποφάσεων και κινήσεων.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News