Σεισμός στην Κρήτη: Στην Κρήτη οι οικίσκοι – Εντατικές εργασίες για να ετοιμαστεί ο χώρος

Ηράκλειο
Σεισμός στην Κρήτη: Στην Κρήτη οι οικίσκοι – Εντατικές εργασίες για να ετοιμαστεί ο χώρος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Εργασίες στο Αρκαλοχώρι στο χώρο που θα υποδεχτεί τους οικίσκους - Μη κατοικήσιμα 3.567 σπίτια

Σήμερα το πρωί θα βρίσκονται στο Ηράκλειο οι πρώτοι 34 οικίσκοι για τη φιλοξενία των άστεγων και σεισμόπληκτων συνανθρώπων μας στον δήμο Μινώα Πεδιάδος και σε άλλες πληγείσες περιοχές της ενδοχώρας. Η μεταφορά τους ξεκίνησε χθες, όπως ακριβώς το είχε προαναγγείλει από το Αρκαλοχώρι - όπου και βρέθηκε για άλλη μια φορά - ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Στυλιανίδης. Κι ενώ ο καιρός χαλάει διαρκώς, ο ίδιος ξεκαθάρισε πως οι απαραίτητες υποδομές θα είναι έτοιμες ως τα τέλη της εβδομάδας. Ταυτόχρονα, τόνισε πως η πλατφόρμα arogi.gov.gr θα ανοίξει για τις δηλώσεις εκτίμησης ζημιών σήμερα το πρωί, ενώ σύντομα στις πληγείσες περιοχές θα φτάσουν τάμπλετ, προκειμένου να μπορούν οι πολίτες να καταθέτουν τις αιτήσεις τους ηλεκτρονικά.

Συγκεκριμένα, χθες το βράδυ ανακοινώθηκε ότι άρχισε η μεταφορά και η παράδοση των 34 οικίσκων του υπουργείου Υποδομών για τους σεισμόπληκτους της περιοχής του Αρκαλοχωρίου. Την ανακοίνωση έκανε ο υφυπουργός Υποδομών Γιώργος Καραγιάννης. Τις επόμενες ημέρες θα μεταφερθούν οι πρώτες 15 σχολικές αίθουσες για τις ανάγκες των μαθητών της Κρήτης, ενώ προετοιμάζεται από το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών η προμήθεια επιπλέον 90 οικίσκων για την εξασφάλιση της στέγασης και την υποστήριξη όσων την έχουν ανάγκη, καθώς και επιπλέον σχολικών αιθουσών για τους μαθητές της Κρήτης.

«Στεκόμαστε με πράξεις δίπλα στους συμπολίτες μας που δοκιμάστηκαν, ώστε να ξεπεράσουν γρήγορα αυτή τη δυσκολία», δήλωσε ο κ. Καραγιάννης.

Η μεταφορά των οικίσκων σήμερα 6 Οκτωβρίου στην εθνική οδό:

Η οικίσκοι έφτασαν την Τρίτη, 5 Οκτωβρίου, στο λιμάνι του Ηρακλείου:

Οι επαφές Στυλιανίδη

Χθες, εξάλλου, ο κ. Στυλιανίδης επισκέφτηκε για μια φορά ακόμη το συντονιστικό κέντρο που έχει στηθεί στο Αρκαλοχώρι. Ο κ. Στυλιανίδης ενημερώθηκε από τον περιφερειάρχη Κρήτης, Σταύρο Αρναουτάκη, τον δήμαρχο Μινώα Πεδιάδος, Μανόλη Φραγκάκη, τον δήμαρχο Αρχανών-Αστερουσίων, Μανόλη Κοκοσάλη και άλλους φορείς, τόσο για τους ελέγχους των μηχανικών στα κτήρια που έχουν υποστεί καταστροφές, όσο και για τη φιλοξενία των πληγέντων. Κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης, συνεχάρη για την εφαρμογή του σχεδιασμού όλους τους εμπλεκόμενους φορείς.

«Υπάρχουν όλες οι δυνατές επιλογές πλέον, ούτως ώστε μέσα στις επόμενες ημέρες, εφόσον κάποιος το επιθυμεί, να μη μείνει σε σκηνή. Το λέμε ανοιχτά ότι τίθεται θέμα βούλησης του κάθε πολίτη να μη συνεχίσει να μένει σε σκηνή. Εμείς δε θέλουμε να συνεχίσει κανείς να μένει σε σκηνή, καθώς δυσκολεύουν και οι καιρικές συνθήκες και οι πολίτες πρέπει να είναι προστατευμένοι», δήλωσε ο κ. Στυλιανίδης, ο οποίος πρόσθεσε ότι, έχοντας βρεθεί από την πρώτη κιόλας ημέρα στην περιοχή, βλέπει ότι οι δράσεις εξελίσσονται ομαλά και χωρίς προβλήματα.

«Πέρα από τα προβλήματα των πρώτων ωρών, νομίζω ότι από τη δεύτερη κιόλας ημέρα όλα κυλούν ομαλά. Εντάχθηκαν και οι επιλογές ξενοδοχείων, γυμναστηρίων, αλλά και φιλοξενίας σε σπίτια για τους πληγέντες, που μαζί με τις σκηνές φαίνεται ότι έχουν καλύψει το σημαντικότερο μέρος του προβλήματος της στέγασης», ανέφερε ο κ. Στυλιανίδης, ο οποίος ανακοίνωσε ότι μέσα στις επόμενες ημέρες, εκτός από τους 35 - αρχικά - οικίσκους, θα φτάσουν και 15 αίθουσες που θα χρησιμοποιηθούν ως σχολικές, προκειμένου να ξεκινήσουν και πάλι οι μαθητές τον σχολικό τους προγραμματισμό.

Σύμφωνα πάντως με τον υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, οι πρωτοβάθμιοι έλεγχοι στα κτίρια θα ολοκληρωθούν μέσα στο επόμενο δεκαήμερο.

«Είναι συλλογική η προσπάθεια»

Ο γενικός γραμματέας της Περιφέρειας Κρήτης, Σταύρος Αρναουτάκης, ανέφερε χθες ότι, πέρα από τους οικίσκους, η Περιφέρεια με αγορές που θα κάνει, αλλά και με δωρεές, θα ενισχύσει τους οικίσκους με 50 επιπλέον, οι οποίοι θα φτάνουν σταδιακά στις περιοχές που θα εγκατασταθούν.

«Είναι σε εξέλιξη μια συλλογική προσπάθεια που κάθε ημέρα βελτιώνεται, και στόχος μας είναι να υπάρξουν καλύτερες ανθρώπινες συνθήκες στους πολίτες που έχουν τώρα άμεση ανάγκη», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Αρναουτάκης, ευχαριστώντας για την καλή συνεργασία τούς παριστάμενους υπουργούς, την Αυτοδιοίκηση, την Πολιτική Προστασία, την Πυροσβεστική, την Αστυνομία, την 7η Υ.ΠΕ., τους εθελοντές, τον Ερυθρό Σταυρό, το ΕΚΑΒ, κ.ά.

Ο δήμαρχος Μινώα Πεδιάδος, Μανόλης Φραγκάκης, ευχαρίστησε το κυβερνητικό κλιμάκιο που έφτασε για δεύτερη φορά μέσα σε λίγες ημέρες στην περιοχή, σημειώνοντας ότι στόχος είναι η σωστή σίτιση και στέγαση των πολιτών, η επαναλειτουργία των μαθημάτων για τους μαθητές, αλλά και η διατήρηση του Αρκαλοχωρίου ως κέντρου κοινωνικής, οικονομικής και πολιτιστικής ζωής. Το ίδιο ικανοποιημένος από τη στήριξη της Πολιτείας εμφανίστηκε και ο δήμαρχος Αρχανών-Αστερουσίων, Μανόλης Κοκοσάλης.

Ο κ. Στυλιανίδης και ο κ. υφυπουργός κ. Τουρνάς βρέθηκαν νωρίτερα και σε δομές που έχουν στηθεί και φιλοξενούν σεισμόπληκτους σε αθλητικούς χώρους, όπως στο κλειστό γυμναστήριο Αρκαλοχωρίου.

Η ΚΝΕ για τους σεισμούς

«Εδώ και τώρα να παρθούν όλα τα μέτρα για να μη χαθεί ούτε μία ώρα μαθήματος για τους μαθητές του Γυμνασίου και του ΓΕ.Λ. στο Τζερμιάδο, που τα σχολεία τους κρίθηκαν ακατάλληλα». Αυτό αναφέρει η Οργάνωση Λασιθίου της ΚΝΕ.

«Οι σεισμοί των προηγούμενων ημερών έδωσαν τη χαριστική βολή στο Γυμνάσιο και στο ΓΕ.Λ. στο Τζερμιάδο, τα οποία στεγάζονταν σε ένα απαρχαιωμένο, ετοιμόρροπο κτήριο. Χαρακτηριστικά είναι τα στοιχεία που είχε φέρει στο φως πέρυσι το ΚΚΕ με ερώτηση στη Βουλή: “Ουσιαστικά μιλάμε για σχολεία ετοιμόρροπα, χωρίς μελέτη στατικότητας! Ο δυτικός τοίχος του Γυμνασίου είναι έτοιμος να καταρρεύσει! Υπάρχουν κολόνες που έχουν ανοίξει και φαίνονται τα σίδερα!”.

Όπως τόνιζε, εξάλλου, το Συμβούλιο Περιοχής Κρήτης της ΚΝΕ σε ανακοίνωση στήριξης στους μαθητές των σχολείων, “με λίγα λόγια, κάθε μέρα που οι μαθητές πάνε σχολείο κινδυνεύουν από τον κορωνοϊό, μην πέσει και τους πλακώσει κανένας τοίχος ή και ολόκληρο το σχολείο, από ηλεκτροπληξία καθημερινά ή ακόμα και από κεραυνό αν χτυπήσει και δε δουλέψει το παρατημένο αλεξικέραυνο, και από σεισμούς (που γίνονται συχνά τελευταία στην Κρήτη)”.

Είναι λογικό και επόμενο λοιπόν, μετά από τους σεισμούς που συγκλόνισαν την Κρήτη, ένα τέτοιο κτήριο να κριθεί ακατάλληλο, αφήνοντας τους μαθητές στον αέρα.

Αυτό που δεν είναι λογικό, που είναι εγκληματικό και ασυγχώρητο, είναι η πραγματική αδιαφορία και υποβάθμιση του θέματος, αλλά και η κοροϊδία προς τους μαθητές και τους γονείς εδώ και έναν χρόνο από όλους τους αρμόδιους φορείς, από τον δήμαρχο και τη δημοτική Αρχή, έως την Αντιπεριφέρεια και το υπουργείο Παιδείας! Ποιος από αυτούς θα έπαιρνε την ευθύνη αν είχαμε τραυματισμούς μαθητών ή και θύματα;

Έχουν τεράστιες εγκληματικές ευθύνες όλοι αυτοί που πριν από ακριβώς έναν χρόνο απαντούσαν απαξιωτικά τόσο στους μαθητές που κινητοποιούνταν για το κτηριακό πρόβλημα (απειλώντας ακόμα και να φέρουν εισαγγελέα), όσο και προς το ΚΚΕ που έφερε το θέμα στη Βουλή, αλλά και τη “Λαϊκή Συσπείρωση” που έφερε το ζήτημα στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Επιβεβαιώθηκε αυτό που άλλωστε φαινόταν και με γυμνό μάτι, πως οι εργασίες που πραγματοποιήθηκαν πέρυσι ήταν “για τα μάτια του κόσμου” και δεν αντιμετώπιζαν το στατικό πρόβλημα του κτηρίου. Οι μαθητές και οι γονείς τους που ανησυχούσαν είχαν δίκιο», αναφέρει μεταξύ άλλων η Οργάνωση Λασιθίου της ΚΝΕ.

Η τοποθέτηση της ΛΑ.ΣΥ.

Σε τοποθέτησή της για τον σεισμό στο Δημοτικό Συμβούλιο η “Λαϊκή Συσπείρωση” (ΛΑ.ΣΥ.) Οροπεδίου Λασιθίου αναφέρει: «Αυτή την ώρα επείγει η άμεση λήψη μέτρων για την ασφάλεια και την προστασία των δημοτών, αλλά και η πρόληψη για τυχόν επικείμενο μετασεισμό. Να εξασφαλιστεί η πλήρης ενημέρωση των κατοίκων, καθώς και οι αρμόδιες Αρχές να βρίσκονται σε επάρκεια και πλήρη ετοιμότητα για περίπτωση ανάγκης.

Ο μεγάλος σεισμός που έγινε στο νησί μας φανερώνει την έλλειψη στην αντισεισμική προστασία που υπάρχει και στον δήμο μας, με την ευθύνη να βαραίνει διαχρονικά όλες τις κυβερνήσεις και τους αρμόδιους φορείς. Παράλληλα η σεισμική δραστηριότητα συνεχίζει να είναι έντονη και αισθητή στην περιοχή μας, πράγμα που επιβεβαιώνει την ανάγκη για άμεσο σχεδιασμό της υλοποίησης των αναγκαίων αντισεισμικών έργων, αλλά και του προληπτικού ελέγχου με ευθύνη του κράτους.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το κτήριο του Γυμνασίου-ΓΕ.Λ. Τζερμιάδου, το οποίο κρίθηκε ακατάλληλο για τη στέγαση των μαθητών. Το θέμα είχε φτάσει μέχρι τη Βουλή, όπου οι βουλευτές του ΚΚΕ έκαναν σχετική ερώτηση, που έκανε λόγο για “ετοιμόρροπο κτήριο χωρίς μελέτη στατικότητας, με τον δυτικό τοίχο του Γυμνασίου έτοιμο να καταρρεύσει και κολόνες που έχουν ανοίξει και φαίνονται τα σίδερα”: θέματα που γνωστοποιήθηκαν με τις κινητοποιήσεις των μαθητών, ενώ εκκρεμούν ακόμα τα ζητήματα με τα γυμνά καλώδια και το ασυντήρητο αλεξικέραυνο, που είχαν θέσει οι μαθητές μαζί με τα υπόλοιπα.

Τώρα πρέπει ο καθένας να αναλάβει τις ευθύνες του. Τα θέματα αυτά είχαν αναδειχθεί από πριν, όχι επειδή υπήρχε η “Κασσάνδρα”, αλλά γιατί ήταν οφθαλμοφανή προβλήματα, τα οποία δε μερίμνησαν οι αρμόδιοι - από τον δήμαρχο και τη δημοτική Αρχή, μέχρι την Αντιπεριφέρεια και την κυβέρνηση - να αποκαταστήσουν.

Απαιτούμε:

* Άμεση καταγραφή και αποζημίωση όλων των ζημιών που έχουν προκληθεί σε κάθε δημόσια και ιδιωτική περιουσία.

* Έκτακτη επιχορήγηση στον Δήμο για να καλυφθούν οι αποζημιώσεις και τα έργα πρόληψης που πρέπει να γίνουν.

* Να στελεχωθεί πλήρως ο μηχανισμός του Δήμου.

* Άμεση διασφάλιση όλων των κατάλληλων υποδομών που θα πληρούν με ασφάλεια τη συνέχεια της εκπαιδευτικής διαδικασίας, ώστε να μη χαθεί ούτε μία ώρα μαθήματος.

* Άμεση δρομολόγηση για την αποκατάσταση του σχολικού συγκροτήματος, ή την ανέγερση νέου αν κριθεί αναγκαίο».

Καταγραφή ζημιών και στο Ρέθυμνο

Ο Δήμος Ρεθύμνου, κατόπιν σχετικής ενημέρωσης από το Τμήμα Πολιτικής Προστασίας της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνου, καλεί τους δημότες των οποίων οι οικίες έχουν υποστεί ζημιές από τον πρόσφατο σεισμό να υποβάλουν αίτημα καταγραφής στον Δήμο. Ειδικότερα, οι πληγέντες μπορούν να καταθέτουν αίτηση καταγραφής των ζημιών που προκλήθηκαν στα σπίτια τους αποκλειστικά από τη σεισμική δόνηση της περασμένης εβδομάδας (όχι για προϋπάρχουσες ζημιές), στην Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου Ρεθύμνου, μέχρι και την Τρίτη 12 Οκτωβρίου, κατά τις εργάσιμες ημέρες και ώρες (υπεύθυνη είναι η κ. Ιουλία Ζαχαριά). Η αίτηση θα πρέπει να συνοδεύεται από φωτογραφίες οι οποίες θα αποτυπώνουν με ευκρίνεια τα πληγέντα σημεία της οικίας του αιτούντος.

Αφού συγκεντρωθούν τα αιτήματα εντός της προαναφερόμενης προθεσμίας, ο Δήμος Ρεθύμνου θα τα προωθήσει συνολικά στη ΔΑΕΦΚ Χανίων, που το είναι το αρμόδιο Τμήμα Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών, προκειμένου να σταλεί συνεργείο της για να διενεργήσει έλεγχο στα κτίσματα.

Διευκρινίζεται ότι οι κάτοικοι των οικισμών δήμου Ρεθύμνου μπορούν να απευθύνονται για πληροφορίες στον πρόεδρο του Τοπικού Συμβουλίου της περιοχής τους. Ενημερωτικά αναφέρεται ότι για τα δημόσια κτήρια ο έλεγχος διενεργείται από τον φορέα λειτουργίας τους και, σε περίπτωση αδυναμίας λόγω έλλειψης μηχανικών, από τη ΔΑΕΦΚ, κατόπιν υποβολής σχετικού αιτήματος. Για τα δε σχολεία αρμόδιος για τη διενέργεια ελέγχων για ζημιές από τη σεισμική δόνηση είναι ο ενιαίος κατασκευαστικός φορέας του ελληνικού κράτους “Κτηριακές Υποδομές Α.Ε.” και όπου κριθεί αναγκαία τεχνική παρέμβαση εκτελείται από την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου Ρεθύμνου.

Ποια σχολεία θα μείνουν και σήμερα κλειστά

Για τη λειτουργία των σχολείων, ο Δήμος Ηρακλείου εξέδωσε και χθες ανακοίνωση, αναφέροντας πως θα λειτουργήσουν κανονικά το 3ο Νηπιαγωγείο Ηρακλείου (στη λεωφόρο Καλοκαιρινού 197) και το 21ο Νηπιαγωγείο Ηρακλείου (επίσης στη λεωφόρο Καλοκαιρινού 197), καθώς οι εργασίες αποκατάστασης ολοκληρώθηκαν.

Παρατείνεται και σήμερα, όμως, η αναστολή λειτουργίας στα παρακάτω σχολεία, προκειμένου να ολοκληρωθούν οι επισκευές και εν συνεχεία να επανεκτιμηθεί η κατάστασή τους:

- Στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Ηρακλείου (λεωφόρος Καλοκαιρινού 197),

- Στο 32ο Νηπιαγωγείο Ηρακλείου (Υακίνθου 1 & Μάχης Κρήτης),

- Στο 43ο Νηπιαγωγείο Ηρακλείου (Υακίνθου 1 & Μάχης Κρήτης),

- Στο 11ο Γυμνάσιο Ηρακλείου (Μάχης Κρήτης 52),

- Στο 13ο Ενιαίο Λύκειο Ηρακλείου (Μάχης Κρήτης 52),

- Στο 24ο Δημοτικό Σχολείο Ηρακλείου (Γερωνυμάκη 13, Ανάληψη),

- Στο 31ο Δημοτικό Σχολείο Ηρακλείου (Γερωνυμάκη 13, Ανάληψη),

- Στο 7ο Δημοτικό Σχολείο Ηρακλείου (λεωφόρος Κνωσού 1),

- Στο 12ο Δημοτικό Σχολείου Ηρακλείου (Κράπης 4, Πόρος),

- Στο 14ο Δημοτικό Σχολείου Ηρακλείου (Στεργίου Σπανάκη 5, Πόρος),

- Στο Πρότυπο Γυμνάσιο Ηρακλείου (Ι. Κορνάρου, Εσταυρωμένος),

- Στο Πρότυπο Λύκειο Ηρακλείου (Ι. Κορνάρου, Εσταυρωμένος) και

- Στο 69ο Νηπιαγωγείο Ηρακλείου.

“Φουντώνει” το κύμα αλληλεγγύης

Την ώρα που οι μετασεισμοί “μαίνονται” στο Αρκαλοχώρι, συγκινητικό είναι το κύμα συμπαράστασης και αλληλεγγύης του κόσμου για να σταθεί στο πλάι των σεισμόπληκτων ανθρώπων που βρίσκονται αυτή τη στιγμή σε μεγάλη ανάγκη. Δήμοι, οργανώσεις, εταιρείες και πολίτες, που ατομικά προσφέρουν οποιοδήποτε μέσο διαθέτουν για να συνδράμουν, συγκεντρώνουν υλικά υποστήριξης για τους πληγέντες, όπως ρουχισμό, τρόφιμα και φαρμακευτικό υλικό κ.ά.

Τα σημεία συγκέντρωσης αγαθών στο Ηράκλειο είναι:

- Στο Κέντρο Αστέγων του Δήμου Ηρακλείου (λεωφόρος Ικάρου 121, απέναντι από τη ΣΕΑΠ), μέχρι τις 8 το βράδυ.

Στο Αρκαλοχώρι:

- Στο Εκθεσιακό Κέντρο Αρκαλοχωρίου (τηλέφωνο επικοινωνίας 6979/790.006).

Υπενθυμίζεται ότι τα είδη πρέπει να είναι συσκευασμένα.

Τα είδη πρώτης ανάγκης που χρειάζονται περισσότερο οι πληγέντες του σεισμού είναι: συσκευασίες μίας χρήσης, όπως πιάτα, μπολ, μαχαιροπίρουνα και τάπερ, ατομικά είδη υγιεινής (χαρτί υγείας, αντισηπτικά, σαμπουάν, σαπούνια, οδοντόκρεμες, οδοντόβουρτσες, ξυραφάκια, βαμβάκι, πάνες, σερβιέτες), σεντόνια, μαξιλάρια και κουβέρτες (όχι στρώματα ή παπλώματα).

Στο μεταξύ, ο Δήμος Μαλεβιζίου, σε συνεργασία με τους γνωστούς και καταξιωμένους καλλιτέχνες Γιώργο και Νίκο Στρατάκη από τη Ροδιά, οργανώνει συναυλία αλληλεγγύης για τους σεισμόπληκτους συμπολίτες μας.

Η συναυλία, στην οποία θα συμμετέχει και ο Λεωνίδας Μπαλάφας, θα πραγματοποιηθεί σήμερα στις 8:30 μ.μ. στο Γάζι, και ο Δήμος Μαλεβιζίου καλεί όλους τους πολίτες να δείξουν έμπρακτα τη συμπαράστασή τους σε εκείνους που επλήγησαν. Τα χρήματα που θα συγκεντρωθούν θα παραδοθούν στους Δήμους Αρχανών Αστερουσίων και Μινώα Πεδιάδας.

Ξεπέρασαν τις 7.500 οι αυτοψίες

Μη κατοικήσιμα 3.567 σπίτια

Έως το τέλος της χθεσινής ημέρας είχαν διεξαχθεί αυτοψίες σε 7.561 κτίρια:

* Από αυτές 6.256 αφορούσαν σε κατοικίες, εκ των οποίων οι 3.567 έχουν κριθεί μη κατοικήσιμες.

* Επίσης, είχαν ελεγχθεί 320 επαγγελματικοί χώροι, εκ των οποίων ακατάλληλοι είναι οι 173.

* Όσον αφορά τους ιερούς ναούς και τα δημόσια κτήρια, “κίτρινα” έχουν χαρακτηριστεί τα 181 από τις 437 αυτοψίες, ενώ σε 548 άλλα κτήρια (αποθήκες, στάβλους) τα 453 κρίθηκαν μη κατοικήσιμα.

κεντρική φωτραφία ΙΝΤΙΜΕ

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News