Στο Λιμάνι του Πειραιά οι πρώτοι 36 οικίσκοι - Πότε αναμένονται στο Αρκαλοχώρι (εικόνες)

Κρήτη
Στο Λιμάνι του Πειραιά οι πρώτοι 36 οικίσκοι - Πότε αναμένονται στο Αρκαλοχώρι (εικόνες)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σε ποιο στάδιο βρίσκονται οι εργασίες υποδοχής των οικίσκων, σύμφωνα με τον Δήμαρχο Μινώα Πεδιάδος, Μανώλη Φραγκάκη - Την Πέμπτη 7 Οκτωβρίου αναμένονται και οι 30 πρώτες λυόμενες αίθουσες που θα υποδεχτούν τους μαθητές

Στο Λιμάνι του Πειραιά βρίσκονται οι πρώτοι 36 οικίσκοι όπου θα στεγαστούν οικογένειες πληγέντων του Δήμου Μινώα Πεδιάδος, ενώ την Πέμπτη 7 Οκτωβρίου αναμένονται και οι 30 λυόμενες αίθουσες που θα υποδεχτούν τους μαθητές οι οποίοι έμειναν «άστεγοι» καθώς τα σχολεία τους κατέρρευσαν ή υπέστησαν σοβαρές ζημιές και ρωγμές και στη συνέχεια κρίθηκαν ακατάλληλα.

Έως ότου φτάσουν οι οικίσκοι και οι λυόμενες αίθουσες, η ζωή στις πληγείσες περιοχές συνεχίζεται με τις όποιες δυσκολίες και το ψυχολογικό φορτίο που «κουβαλούν» άνθρωποι,  οι οποίοι έχασαν τα πάντα μέσα σε λίγες στιγμές.

Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε στο neakriti.gr ο Δήμαρχος Μινώα Πεδιάδας, Μανώλης Φραγκάκης, «γίνονται προσπάθειες έτσι ώστε να έχουν ολοκληρωθεί όλες οι απαραίτητες υποδομές που απαιτούνται, για να τοποθετηθούν οι οικίσκοι μέχρι τα τέλη της εβδομάδας».

«Δεν μπορούμε να δεχθούμε τους οικίσκους, ως ότου είναι έτοιμα τα μπετά και οι υποδομές για το αποχετευτικό, το νερό και το ρεύμα», τόνισε ο κ. Φραγκάκης.

Σε ερώτηση για το στάδιο στο οποίο βρίσκονται οι εργασίες που αφορούν στην προετοιμασία του χώρου όπου θα εγκατασταθούν οι οικίσκοι, ο κ. Φραγκάκης ανέφερε πως σήμερα Τρίτη 5 Οκτωβρίου, αναμένεται να πέσουν τα μπετά, μια διαδικασία που απαιτεί κάποιες μέρες για να γίνει η επίστρωση.

Οι οικίσκοι θα τοποθετηθούν στον μεγάλο οικοπεδικό χώρο απέναντι από το Εκθεσιακό Κέντρο Αρκαλοχωρίου και στον οικισμό της Βόνης. Κάθε οικίσκος έχει τη δυνατότητα να φιλοξενήσει μία τετραμελή οικογένεια, μέχρι να δρομολογηθούν οι διαδικασίες των αποζημιώσεων και της επιδιόρθωσης ή της ανέγερσης της μόνιμης κατοικίας, που επλήγη από τον φονικό σεισμό και τους μετασεισμούς.

Την ίδια ώρα, σε εξέλιξη βρίσκεται η διαδικασία μεταφοράς από τις σκηνές όπου φιλοξενούνται σεισμόπληκτοι πολίτες και οικογένειες στο Εκθεσιακό Κέντρο του Αρκαλοχωρίου προς το κλειστό γυμναστήριο Αρκαλοχωρίου και το Πολύκεντρο στην Κοινότητα Ινίου.

Σύμφωνα με τα όσα είχε αναφέρει ο αντιπεριφερειάρχης Νίκος Συριγώνάκης: «εμείς είμαστε έτοιμοι και περιμένουμε το “πράσινο φως” από το δήμο ότι έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία για να μπουν οι οικίσκοι στο πλοίο και να φτάσουν στην Κρήτη. Απαιτούνται ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις, αποχέτευση και ηλεκτροδότηση των υποδομών ενώ οι οικίσκοι θα τοποθετηθούν σε δύο σημεία: βόρεια του εκθεσιακού κέντρου και στον οικισμό της Βόνης. Οι υπόλοιποι σεισμόπληκτοι θα μείνουν στα κρεβάτια που έχουν στηθεί στο Εκθεσιακό κέντρο και μέσω της Αναπτυξιακής, σε σπίτια».

Προσεχώς 100 λυόμενες αίθουσες, τμηματικά, για τους μαθητές

Λιγότερο σύνθετη και χρονοβόρα φαίνεται να είναι η διαδικασία που ακολουθείται για τις λυόμενες αίθουσες που –παρά τις δύσκολες συνθήκες - θα υποδεχτούν τους μαθητές οι οποίοι έμειναν «άστεγοι» καθώς τα σχολεία τους κατέρρευσαν ή υπέστησαν σοβαρές ζημιές και ρωγμές και στη συνέχεια κρίθηκαν ακατάλληλα.

Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε στο neakriti.gr την Δευτέρα 4 Οκτωβρίου o κ.Φραγκάκης: «περιμένουμε 100 λυόμενες αίθουσες οι οποίες πιστεύω ότι θα φτάσουν τμηματικά στην Κρήτη, γιατί υπάρχει και η δυσκολία της μεταφοράς. Μεγαλύτερη ανάγκη υπάρχει σε Αρκαλοχώρι και ακολουθούν το Θραψανό και το Καστέλι. Έχουμε βρει χώρους και θα τοποθετηθούν μικρές και μεγάλες αίθουσες, ανάλογα τον αριθμό των μαθητών. Οι χώροι είναι έτοιμοι καθώς μιλάμε κυρίως για προαύλια σχολείων ή σημεία που είναι ήδη ασφαλτοστρωμένα. Η αναλυτική κατάσταση για τις αίθουσες θα σταλεί σήμερα στο υπουργείο καθώς μέχρι σήμερα δεν ξέραμε πόσες μικρές και μεγάλες αίθουσες είχαμε ανάγκη».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News