Σεισμός στην Κρήτη: Μέχρι την Τετάρτη 6 Οκτωβρίου 50 οικογένειες θα μπουν σε σπίτια

Ηράκλειο
Σεισμός στην Κρήτη: Μέχρι την Τετάρτη 6 Οκτωβρίου 50 οικογένειες θα μπουν σε σπίτια

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πρώτο μέλημα είναι να αποφύγουν οι σεισμόπληκτοι το κρύο και την βροχή - Όλος ο προγραμματισμός για τη φιλοξενία τους

Λύση μέσω των οικίσκων που θα φτάσουν στην Κρήτη αλλά και των σπιτιών ,που διατίθενται μέσω κατοικιών οι οποίες αποδεσμεύονται από το πρόγραμμα «Εστία», αναζητείται για τους σεισμόπληκτους της Κρήτης για να ζήσουν σε έναν αξιοπρεπή χώρο. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις την Τετάρτη 6 Οκτωβρίου αναμένεται να φιλοξενηθούν οι πρώτες 50 οικογένειες σε κατοικίες οι οποίες βρίσκονται σε περιοχές του Ηρακλείου .Πρώτο μέλημα είναι να προλάβουν oι αρχές το κρύο και την βροχή και να ξεπεράσουν οι σεισμόπληκτοι τις αντίξοες συνθήκες διαβίωσης.

50 οικογένειες θα μπουν άμεσα σε σπίτια

Όπως τόνισε μιλώντας στο neakriti.gr o διευθυντής της «Αναπτυξιακής» Ηρακλείου Γιώργος Μαυρογιάννης: «έχουμε ολοκληρώσει την α’ φάση και έχουν οριστεί τα κριτήρια για όσους θα μπουν στα σπίτια με βάση την ευαλωτότητα δηλαδή κατ’αρχάς πρόκειται για άτομα με προβλήματα υγείας και μεγάλες οικογένειες. Η πρώτη φάση αφορά τη φιλοξενία 50 οικογενειών και μέχρι την Τετάρτη 6 Οκτωβρίου αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί η τοποθέτησή τους σε επιπλωμένα σπίτια».

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό άλλες 15 οικογένειες θα μπουν σε σπίτια το επόμενο χρονικό διάστημα έτσι ώστε συνολικά να φτάσουν τις 65. Όπως επισημάνθηκε έχουν προτιμηθεί σπίτια σε κοντινές αποστάσεις καθώς υπάρχουν και κατοικίες εκτός πόλης που δεν εξυπηρετούν τις ανάγκες. Πρόκειται για προσωρινή λύση καθώς οι κατοικίες θα είναι διαθέσιμες μέχρι το τέλος του χρόνου και έπειτα θα πρέπει να ξεκινήσει νέα διαδικασία αναζήτησης.

Ωστόσο ήδη υπήρξαν καταγγελίες σεισμόπληκτων στην ΚΡΗΤΗ TV ότι τα σπίτια που διατέθηκαν δεν δόθηκαν με δίκαια κριτήρια και ότι ήταν «βρόμικα και παλιά», με τον κ.Μαυρογιάννη να απαντά ότι μπορεί να ήταν παλιά, αλλά όχι βρόμικα.

Κλειστοί χώροι στο Εκθεσιακό κέντρο

Σε δεύτερο επίπεδο σύμφωνα με τον κ.Μαυρογιάννη: «διαμορφώνουμε κλειστούς χώρους μέσα σε μεγαλύτερους, όπως μέσα στο Εκθεσιακό Κέντρο Αρκαλοχωρίου όπου θα υπάρξουν 36 χωρίσματα για να αποκτήσουν οι σεισμόπληκτοι ιδιωτικό χώρο. Και στον Πολιτιστικό Σύλλογο Ινίου διαμορφώνονται χώροι για έξι οικογένειες».

Επίσης σύμφωνα με τον κ.Μαυρογιάννη διατίθεται βασικό εξοπλισμός, όπως αναλώσιμα κρεβάτια, σκηνές και υπνόσακοι στους δήμο Αρχανών – Αστερουσιών και Μινώα πειδάδος.

Πάντως υπενθυμίζεται αναμένονται και οι πρώτοι οικίσκοι, που περιμένουν εναγωνίως οι σεισμόπληκτοι για να καλύψουν τις στοιχειώδεις ανάγκες τους και να ζήσουν με αξιοπρέπεια σε έναν προσωπικό χώρο. 

φωτογραφία ΙΝΤΙΜΕ

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News