Ηράκλειο

Αρκαλοχώρι: Μια εβδομάδα στις σκηνές οι σεισμόπληκτοι – Φτάνουν οι πρώτοι οικίσκοι

Τα πρώτα 34 κοντέινερ αναμένονται στο Ηράκλειο μέχρι το τέλος της εβδομάδας – Μεγαλώνει το κύμα αλληλεγγύης για τους σεισμοπαθείς

Οι θερμοκρασίες υποχωρούν, οι βροχές έχουν αρχίσει, αλλά οι οικίσκοι για την ασφαλή φιλοξενία των σεισμόπληκτων συνανθρώπων μας ακόμα δεν έχουν έρθει, με τις πληροφορίες να είναι συγκεχυμένες, αν και σύμφωνα με κάποιες πηγές ίσως φτάσουν ακόμη και σήμερα (και κάποιες άλλες να μιλάνε για «μέσα στην εβδομάδα») στο Αρκαλοχώρι οι πρώτοι 34 οικίσκοι, όπου θα στεγαστούν οικογένειες πληγέντων.

Την ίδια ώρα το κύμα αλληλεγγύης μεγαλώνει, ενώ η κρισιμότητα της κατάστασης φαίνεται, εκτός των άλλων, και από το χθεσινό κάλεσμα με τη σφραγίδα του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, για συγκέντρωση χρημάτων προς ανακούφιση των σεισμόπληκτων του δήμου Μινώα Πεδιάδος.

Συγκεκριμένα, ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός προχωρά στο άνοιγμα λογαριασμού τραπέζης προς ενίσχυση των σεισμόπληκτων του Δήμου Μινώα Πεδιάδας και περιοχής Δήμου Μινώα Πεδιάδας, με στόχο να συγκεντρωθεί όσο το δυνατό μεγαλύτερο ποσό. Όσοι επιθυμούν να συνεισφέρουν οικονομικά παρακαλούνται να καταθέτουν τις δωρεές τους στον παρακάτω τραπεζικό λογαριασμό: Τράπεζα: EUROBANK, δικαιούχος: Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός, Αρ. Λογ/σμού: 0026.0240.30.0201205013, IBAN: GR2602602400000300201205013.

«Όλες οι καταθέσεις θα πρέπει να φέρουν την ένδειξη “Σεισμόπληκτοι Κρήτης”. Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να καλείτε στο τηλέφωνο 210/36.09.825 ή να επισκέπτεστε την ιστοσελίδα του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού www.redcross.gr», σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση. Στις πληγείσες από τους σεισμούς περιοχές του νομού Ηρακλείου θα βρεθεί, ωστόσο, σήμερα Τρίτη ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Στυλιανίδης, που θα επισκεφτεί το Επιχειρησιακό Κέντρο στο Αρκαλοχώρι γύρω στις 11:30 το πρωί.

Από την Αθήνα, εξάλλου, αναμένονται οι πρώτοι 34 οικίσκοι, που για να τοποθετηθούν ολοκληρώνονται οι χωματουργικές εργασίες στον μεγάλο οικοπεδικό χώρο απέναντι από το Εκθεσιακό Κέντρο Αρκαλοχωρίου, για την τοποθέτηση των πρώτων οικίσκων φιλοξενίας που αναμένονται από την Αθήνα. Φυσικά, οι χωματουργικές εργασίες θα πρέπει να συμπληρωθούν με υδραυλικές υποδομές, προκειμένου να τοποθετηθούν οι οικίσκοι και να φιλοξενήσουν τους συνανθρώπους μας, που λόγω του μεγάλου σεισμού έμειναν χωρίς στέγη, με συνέπεια η ζωή τους να έχει μπει σε μεγάλες περιπέτειες, που για να ξεπεραστούν χρειάζονται ουσιαστικά μέτρα στήριξης από την πλευρά της Πολιτείας.

Όπως έχουμε ξαναγράψει, κάθε οικίσκος έχει τη δυνατότητα να φιλοξενήσει άνετα έως μία τετραμελή οικογένεια, μέχρι να δρομολογηθούν οι διαδικασίες των αποζημιώσεων και της επιδιόρθωσης ή της ανέγερσης της μόνιμης κατοικίας, που σήμερα βρίσκεται “πληγωμένη” από τον σεισμό και τους μετασεισμούς.

Την ίδια ώρα, σε εξέλιξη βρίσκεται η διαδικασία μεταφοράς από τις σκηνές όπου φιλοξενούνται σεισμόπληκτοι πολίτες και οικογένειες στο Εκθεσιακό Κέντρο του Αρκαλοχωρίου προς το κλειστό γυμναστήριο Αρκαλοχωρίου και το Πολύκεντρο στην Κοινότητα Ινίου.

Πάνω από 6.000 έλεγχοι στις πληγείσες περιοχές της Κρήτης

Έως το τέλος της χθεσινής ημέρας είχαν διεξαχθεί αυτοψίες σε 6.210 κτήρια:

  • Από αυτές, 5.147 αφορούσαν σε κατοικίες, εκ των οποίων οι 3.074 έχουν κριθεί μη κατοικήσιμες.
  • Επίσης, είχαν ελεγχθεί 268 επαγγελματικοί χώροι, εκ των οποίων ακατάλληλοι είναι οι 151.
  • Όσον αφορά τους ιερούς ναούς και τα δημόσια κτήρια, “κίτρινα” είχαν χαρακτηριστεί τα 154 από τις 363 αυτοψίες, ενώ σε 432 άλλα κτήρια (αποθήκες, στάβλους) τα 363 κρίθηκαν μη κατοικήσιμα.

Ηράκλειο: Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης το πρώτο Δημοτικό Διαμέρισμα - Που εντοπίζονται τα σοβαρότερα προβλήματα

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης εντάχθηκε από χθες 4 Οκτωβρίου το πρώτο Δημοτικό Διαμέρισμα Ηρακλείου καθώς και ο πρώην Δήμος Τεμένους.

Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε στο neakriti.gr ο Αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Ηρακλείου, Μαρίνος Παττακός, η απόφαση αυτή δεν σχετίζεται σε καμία περίπτωση με φθορές σχολικών κτιρίων στην περιοχή.

«Η απόφαση ελήφθη μετά τον ισχυρό σεισμό, που είχε ως αποτέλεσμα την επιβάρυνση και τις σοβαρές ρηγματώσεις που καταγράφονται στα τείχη, εξού και ο περιορισμός κυκλοφορίας στο σημείο ώστε να αποφευχθούν ατυχήματα. Η δημοτική αστυνομία σε συνδυασμό με την υπηρεσία σήμανσης των τεχνικών υπηρεσιών του Δήμου Ηρακλείου, ελέγχουν σήμερα Δευτέρα 4 Οκτωβρίου και άλλα σημεία της πόλης για τυχόν φθορές προκειμένου να διασφαλιστεί η ασφάλεια των πολιτών», τόνισε ο κ. Παττακός.

Σύμφωνα με τον ίδιο, στο πρώτο Δημοτικό Διαμέρισμα Ηρακλείου που εντάσσεται πλέον σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, το μεγαλύτερο πρόβλημα καταγράφεται στα Νεώρια και την Ανατολική Τάφρο, δηλαδή τα σημεία εντός των τειχών της πόλης.

Παράλληλα, στον πρώην Δήμο Τεμένους καταγράφονται ζημιές σε αρκετούς οικισμούς αλλά και σοβαρός οδικός κίνδυνος στον δρόμο Ηρακλείου – Προφήτη Ηλία.

Οι προσφορές από τον Δήμο Μαλεβιζίου

Ένα μεγάλο φορτηγό γεμάτο τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης παρέδωσε ο Δήμος Μαλεβιζίου στο Αρκαλοχώρι χθες το μεσημέρι. Η ανταπόκριση των πολιτών στο κάλεσμα του Δήμου ήταν συγκινητική, ενώ μέχρι και την τελευταία στιγμή παρέδιδαν τρόφιμα για να καταλήξουν στους σεισμόπληκτους.

Ανάλογη παράδοση τροφίμων και ειδών πρώτης ανάγκης θα πραγματοποιηθεί μεθαύριο Πέμπτη και στον Δήμο Αρχανών-Αστερουσίων.

Στο συντονιστικό των εθελοντών, η πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Αρκαλοχωρίου Χρυσούλα Κεγκέρογλου ευχαρίστησε τον αντιδήμαρχο Καθημερινότητας του Δημότη Μαλεβιζίου Γρηγόρη Περυσινάκη και τον πρόεδρο της Τοπικής Κοινότητας Γαζίου Βαγγέλη Παρασύρη, που βρέθηκαν στο Αρκαλοχώρι, για τη βοήθεια του Δήμου, οι οποίοι από την πλευρά τους διαβεβαίωσαν πως ο Δήμος Μαλεβιζίου θα συνεχίσει τις προσπάθειες για τη στήριξη όσων έχουν πληγεί από τον σεισμό.

Οι έλεγχοι των μηχανικών

Κλιμάκια μηχανικών του υπουργείου Υποδομών - ΔΑΕΦΚ θα βρίσκονται σήμερα Τρίτη στις ακόλουθες περιοχές του Δήμου, όπως έγινε γνωστό από τον Δήμο Μινώα Πεδιάδος: Αρκαλοχώρι, Πάρτιρα, Μπαδιάς, Τουρλωτή, Νιπιδιτός, Ρουσσοχώρια, Σκινιάς, Βακιώτες, Γαρίπα, Λευκοχώρι, Καστελιανά, Φαβριανά, Δεμάτι, Αυλή, Κασσάνοι, Παναγιά, Αποστόλοι, Αρχάγγελος, Γεράκι, Αρμάχα, Κασταμονίτσα, Τσούτσουρας, Σκλαβεροχώρι, Σμάρι και Καστέλι.

Παρακαλούνται οι κάτοικοι των ανωτέρω περιοχών να βρίσκονται σε ασφαλείς χώρους εντός των ορίων των παραπάνω οικισμών και πλησίον των οικιών τους, προκειμένου αυτές να ελεγχθούν από τα κλιμάκια μηχανικών και να παραλάβουν τα σχετικά δελτία ελέγχου.

Νέο αίτημα για κατάσταση έκτακτης ανάγκης

Στο μεταξύ, χθες, στην υποβολή αιτήματος για την κήρυξη των Δημοτικών Ενοτήτων Κόφινα και Αγίας Βαρβάρας σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης προχώρησε ο Δήμος Γόρτυνας. Το αίτημα υπεβλήθη λόγω των ζημιών που προκλήθηκαν σε οικίες, δημόσια κτήρια, υποδομές και επιχειρήσεις από τον σεισμό της 27ης Σεπτεμβρίου και τη σεισμική ακολουθία των επόμενων ημερών.

«Η δημοτική Αρχή και η Υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας του Δήμου μας βρίσκονταν από την Παρασκευή 1 Οκτωβρίου σε διαρκή επικοινωνία με το υπουργείο Πολιτικής Προστασίας, την αρμόδια Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Κρήτης και την πολιτική ηγεσία της Περιφέρειας. Κατόπιν σχετικής συνεργασίας και συνεννόησης και καθώς οι αυτοψίες που πραγματοποιήθηκαν εντός του Σαββατοκύριακου από κλιμάκια μηχανικών του υπουργείου Υποδομών και της ΚΤΥΠ (“Κτηριακές Υποδομές Α.Ε.”) επιβεβαίωσαν τη μεγάλη έκταση των ζημιών στον Δήμο μας, υποβλήθηκε αίτημα κήρυξης σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης των δύο δημοτικών ενοτήτων στις οποίες εντοπίζονται τα περισσότερα προβλήματα.

Οι αυτοψίες από κλιμάκια μηχανικών του υπουργείου Υποδομών σε οικίες και επιχειρήσεις θα συνεχιστούν τις επόμενες ημέρες, παρά το γεγονός ότι η σεισμική ακολουθία βρίσκεται ακόμα σε εξέλιξη. Αύριο (σ.σ. σήμερα) Τρίτη 5 Οκτωβρίου θα πραγματοποιηθούν έλεγχοι στις Δ.Ε. Αγίας Βαρβάρας και Κόφινα, ενώ τα κλιμάκια θα συνεχίσουν να βρίσκονται στον Δήμο μας μέχρι να ελεγχθεί και το τελευταίο σπίτι. Επισημαίνεται ότι, μέχρι σήμερα (σ.σ. χθες) έχουν υποβληθεί από δημότες μας περίπου 400 αιτήσεις για αυτοψίες, ενώ υποβάλλονται καθημερινά νέες αιτήσεις.

Επιπλέον, συνεχίζονται οι αυτοψίες σε ναούς του Δήμου μας, ενώ έχουν ήδη ξεκινήσει οι επισκευές - σύμφωνα με τις υποδείξεις των μηχανικών της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου μας και της ΚΤΥΠ - στα οκτώ σχολικά κτήρια (Δημοτικά Σχολεία Αγίου Θωμά, Ασημίου, Σοκαρά, Αγίων Δέκα, Βαγιονιάς, Γυμνάσιο Αγίων Δέκα, Λύκεια Αγίων Δέκα και Ασημίου), στα οποία διαπιστώθηκαν ζημιές μικρής έκτασης. Καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια προκειμένου οι απαραίτητες εργασίες να ολοκληρωθούν εγκαίρως, ώστε την Πέμπτη 7 Οκτωβρίου τα σχολεία να είναι έτοιμα να υποδεχτούν ξανά τους μαθητές», σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση.

(Φωτογραφία Αρχείου IN TIME)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια