Ηράκλειο

Αεροδρόμιο Καστελίου: Περίεργα «παιχνίδια» με φόντο το μεγάλο έργο

Ενόχληση για τον τρόμο που κάποιοι δημιουργούν με φόντο το μεγάλο έργο στο Καστέλι

Αίσθηση, ποικίλα ερωτηματικά, αλλά και εμφανή ενόχληση στις τάξεις του επιστημονικού κόσμου έχει προκαλέσει η διάσταση τρόμου και πανικού που έχει αναδυθεί ξαφνικά από ορισμένους πάνω από το έργο κατασκευής του νέου αεροδρομίου στο Καστέλι Πεδιάδος, με φόντο τον ισχυρό σεισμό που σημειώθηκε το πρωί της περασμένης Δευτέρας στην περιοχή του Αρκαλοχωρίου.Προφανώς και ο τελευταίος σεισμός δεν είναι κάτι που πρέπει να αγνοηθεί τελείως ως παράμετρος, βάζοντας κανείς στο κάδρο το νέο αεροδρόμιο. Ίσως πράγματι να χρειάζεται να γίνει διερεύνηση για το κατά πόσον αλλάζουν ή όχι κάποια δεδομένα. Δεν αντιλέγει κανείς. Αλλά αυτό προφανώς δε θα υποδειχτεί μέσα από αναρτήσεις σε μέσα δικτύωσης, παρεμβάσεις ηχηρών αποκαλύψεων με άκρως κινδυνολογική διάθεση, επικλήσεις σε μυστηριώδη... απόρρητα στοιχεία και με επιθέσεις στην παραχωρησιούχο εταιρεία του έργου!


Ξαφνικά έχει σηκωθεί ένα κύμα τρόμου, ότι το νέο αεροδρόμιο στο Καστέλι φτιάχνεται με λάθος προδιαγραφές, ότι δε θα είναι ασφαλές, ότι είναι δίπλα σε ρήγματα που ετοιμάζονται να δώσουν ρίχτερ, σκορπώντας τρόμο και καταστροφή ανείπωτη, ότι η παραχωρησιούχος εταιρεία έχει ενημερωθεί γι’ αυτά αλλά... αδιαφορεί! Μάλιστα, στο κάδρο υπάρχουν και αιχμές περί συμφερόντων και σκοπιμοτήτων, που έχουν ως αποτέλεσμα να επικρατεί σκόπιμα δήθεν ένα πέπλο σιωπής σε τοπικό επίπεδο απέναντι στον θανάσιμο κίνδυνο που ελλοχεύει για το νέο αεροδρόμιο.


Είναι απορίας άξιο το πώς ξαφνικά έχει στηθεί ένα τέτοιο σκηνικό μυθιστορηματικής αρχιτεκτονικής πάνω από ένα δημόσιο έργο, το οποίο σημειωτέον δεν έχει αποφασιστεί ή ξεκινήσει να κατασκευάζεται εν μια νυκτί. Έχει περάσει από ένα σωρό πολυετείς διαδικασίες μελετών, εγκρίσεων, αδειοδοτήσεων και επιβλέψεων. Αν μη τι άλλο, υπήρχε ένα τεράστιο χρονικό περιθώριο για οποιονδήποτε ενδιαφερόμενο να παρέμβει... Είναι απορίας άξιο, λοιπόν, το γιατί επιχειρείται όψιμα από ορισμένους να σηκωθεί ξαφνικά τώρα, με αφορμή οι ίδιοι εμφανώς στη συγκυρία του πρόσφατου σεισμού και του φόβου που δικαιολογημένα επικρατεί στην τοπική κοινωνία, ένας τέτοιος θόρυβος τρόμου!
Και βεβαίως είναι απορίας άξιο το πώς επιχειρείται να επανέλθει στο τραπέζι, με τη λογική του “κουνάμε το δάχτυλο”, το παλαιότερο σενάριο του λοξού διαδρόμου στη Ν. Αλικαρνασσό, υπόθεση που έχει κλείσει οριστικά εδώ και πολλά χρόνια, αντί για το νέο αεροδρόμιο στο Καστέλι, όπως το αποφάσισε το ελληνικό κράτος (και όχι φυσικά κάποια εταιρεία)...


Αναρωτιούνται π.χ. πολλοί, αλήθεια τι δουλειά έχει ένας σεισμολόγος να βγαίνει και να τοποθετείται, με τέτοιο στόμφο μάλιστα, για το πού κατασκευάζεται ένα αεροδρόμιο; Και πώς αντιπροτάσσει ως καλύτερη λύση (με το σενάριο του λοξού) το να φτιαχτεί ένα αεροδρόμιο πάνω ακριβώς σε ένα ρήγμα και δη το πιο ενεργό;


Δε θα εστιάσουμε στο αμιγώς επιστημονικό κομμάτι. Δεν είμαστε ούτε σεισμολόγοι, ούτε ειδικοί. Μπορεί το έργο να έχει μελετηθεί απολύτως επαρκώς στο σεισμολογικό του κομμάτι. Μπορεί και όχι. Μπορεί να έχουν προκύψει όντως νέα δεδομένα που χρήζουν αξιολόγησης και να απαιτείται σχετική διερεύνηση, η οποία αναλόγως των αποτελεσμάτων μπορεί να δρομολογήσει και έμπρακτες εξελίξεις, με εκπόνηση ειδικών μελετών. Αλήθεια όμως αυτό θα αποφασιστεί με τρόπο καφενειακό; Μέσω αναρτήσεων σε κοινωνικά δίκτυα, δημοσιευμάτων και συζητήσεων στα καφενεία;


Ο τρόπος όμως που έχει αναδυθεί στην επιφάνεια όλη αυτή η κουβέντα και ο τρόμος γύρω από το έργο του νέου αερολιμένα είναι αυτός που πραγματικά ξενίζει, προκαλεί εύλογες απορίες για το σκεπτικό, τους λόγους ή ακόμα-ακόμα και τα κίνητρα πίσω από τον ντόρο που επιχειρείται να στηθεί. Η πραγματικότητα, για να μην μπερδεύει κανείς τον κόσμο, είναι απλή.


Το νέο αεροδρόμιο στο Καστέλι είναι ένα μεγάλο έργο υποδομής, που δε δρομολογείται φυσικά με προχειρότητα, όπως κάποιοι θέλουν να προβάλλουν.Η Ελλάδα είναι ένα συντεταγμένο Κράτος και Πολιτεία, στην οποία υπάρχουν συγκεκριμένα θεσμικά, αρμόδια όργανα για να κινήσουν ό,τι διαδικασίες απαιτείται και να αποφανθούν για το αν πρέπει να γίνει οποιαδήποτε ενέργεια.Υπάρχει ο Οργανισμός Αντισεισμικής Προστασίας, που είναι αρμόδιος για τις κατασκευές. Υπάρχουν τα υπουργεία και οι αρμόδιες υπηρεσίες. Αυτοί είναι οι φορείς που θα υποδείξουν αν χρειάζεται να γίνει κάτι για να εξασφαλιστεί ακόμα περισσότερο το έργο σε επίπεδο αντισεισμικής προστασίας.


Δε θα το κρίνει μόνη της, αυθαίρετα, η παραχωρησιούχος κοινοπραξία που έχει πάρει το έργο, επειδή δέχτηκε οχλήσεις και επιστολές και επειδή εγκαλείται ξαφνικά ότι δεν έχει απαντήσει από επιστήμονες που αποφάσισαν για δικούς τους λόγους (ακατανόητους στον κοινό νου) να παρακάμψουν την Πολιτεία και να απευθυνθούν στην εταιρεία που έχει το έργο!Η εταιρεία, με βάση τις πληροφορίες μας, ούτως ή άλλως κάνει αυτή τη στιγμή το αυτονόητο. Έχει απευθυνθεί αρμοδίως στην κυβέρνηση και αναμένει τυχόν οδηγίες για το πώς πρέπει να κινηθεί.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια