Ηράκλειο: Ποια σχολεία δεν θα λειτουργήσουν αύριο, Τρίτη, 5 Οκτωβρίου

Κρήτη
Ηράκλειο: Ποια σχολεία δεν θα λειτουργήσουν αύριο, Τρίτη, 5 Οκτωβρίου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σε εξέλιξη βρίσκονται οι αυτοψίες των μηχανικών στα σχολικά κτίρια, στην πλειοψηφία των οποίων δεν καταγράφονται σοβαρές ζημιές και φθορές

Τη λειτουργία των σχολείων στον Δήμο Ηρακλείου την Τρίτη 5 Οκτωβρίου, γνωστοποίησε ο δήμος της πόλης, σε ανακοίνωσή του.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, ο Δήμος Ηρακλείου ενημερώνει τους ενδιαφερόμενους ότι την Τρίτη 5 Οκτωβρίου θα λειτουργήσουν κανονικά τα σχολεία της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Δήμου, εκτός από τα παρακάτω στα οποία εκτελούνται εργασίες αποκατάστασης των ζημιών που προέκυψαν από την πρόσφατη σεισμική δραστηριότητα:

  • Το 1ο Δημοτικό Σχολείο Ηρακλείου (Λ. Καλοκαιρινού 197)
  • Το 3ο Νηπιαγωγείο Ηρακλείου (Λ. Καλοκαιρινού 197)
  • Το 21ο Νηπιαγωγείο Ηρακλείου (Λ. Καλοκαιρινού 197)
  • Το 32ο Νηπιαγωγείο Ηρακλείου (Υακίνθου 1 & Μάχης Κρήτης)
  • Το 43ο Νηπιαγωγείο Ηρακλείου (Υακίνθου 1 & Μάχης Κρήτης)
  • Το 11ο Γυμνάσιο Ηρακλείου (Μάχης Κρήτης 52)
  • Το 13ο Ενιαίο Λύκειο Ηρακλείου (Μάχης Κρήτης 52)
  • Το 24ο Δημοτικό Σχολείο Ηρακλείου (Γερωνυμάκη 13, Ανάληψη)
  • Το 31ο Δημοτικό Σχολείο Ηρακλείου (Γερωνυμάκη 13, Ανάληψη)
  • Το 7ο Δημοτικό Σχολείο Ηρακλείου (Λ. Κνωσού 1)
  • Το 12ο Δημοτικό Σχολείου Ηρακλείου (Κράπης 4, Πόρος)
  • Το 14ο Δημοτικό Σχολείου Ηρακλείου (Στεργίου Σπανάκη 5, Πόρος)
  • Το Πρότυπο Γυμνάσιο Ηρακλείου (Ι. Κορνάρου Εσταυρωμένος)
  • Το Πρότυπο Λύκειο Ηρακλείου (Ι. Κορνάρου Εσταυρωμένος)
  • Το 69ο Νηπιαγωγείο Ηρακλείου.

Η κατάσταση για αυτά τα σχολεία θα επανεκτιμηθεί την Τρίτη 5 Οκτωβρίου.

Εργασίες θα γίνουν και σε ορισμένα τμήματα των παρακάτω σχολείων, τα οποία όμως θα λειτουργήσουν κανονικά:

  • Το Δημοτικό Σχολείο Σκαλανίου (αποκλεισμός της Γ3 αίθουσας για επισκευή)
  • Το 4ο Γυμνάσιο Ηρακλείου (αποκλεισμός του στεγάστρου)
  • Το 12ο Γυμνάσιο Ηράκλειο (αποκλεισμός μιας αίθουσας του Β’ ορόφου, πλησίον βοηθητικού κλιμακοστασίου)
  • Το 19ο Δημοτικό Σχολείο (αποκλεισμός του παλαιού κτιρίου των wc)

Ακατάλληλα προς λειτουργία κρίνονται τα παρακάτω σχολεία:

  • Το 17ο Νηπιαγωγείο Ηρακλείου (Δ. Φραγκιαδάκη 26 ,Θέρισσος) και
  • Το 4ο Νηπιαγωγείο Ηρακλείου (Μαραθώνος 10, Πόρος)

Σημειώνεται ότι οι έλεγχοι από τα κλιμάκια του Δήμου Ηρακλείου συνεχίζονται σε όλα τα σχολικά συγκροτήματα της δικαιοδοσίας του, ακόμα και σε εκείνα που δεν έχουν παρουσιάσει σημάδια ακαταλληλότητας ή ζημιές μετά τον σεισμό.

Η απόφαση ελήφθη, καθώς ολοκληρώθηκαν οι αυτοψίες των μηχανικών στα σχολικά κτίρια, πραγματοποιήθηκε η απαραίτητη ανάλυση στα απογραφικά δελτία των μηχανικών επί των ελεγμένων κτιρίων, στην πλειοψηφία των οποίων δεν καταγράφονται σοβαρές ζημιές και φθορές.

Σύμφωνα με τα όσα ανάφερε την Δευτέρα στο neakriti.gr ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων Ηρακλείου, Γιάννης Αναστασάκης, έως τώρα έχουν ελεγχθεί τουλάχιστον 131 σχολικά κτίρια, 9 βρεφονηπιακοί και 11 δημοτικές δομές στο Δήμο Ηρακλείου.

Όπως ανέφερε, το σοβαρότερο πρόβλημα εντοπίζεται σε 3-4 κτίρια στα οποία στεγάζονται νηπιαγωγεία και μέχρι αύριο Δευτέρα 4 Οκτωβρίου θα κριθεί αν θα χαρακτηριστούν ακατάλληλα σύμφωνα με τα αποτελέσματα των αυτοψιών.

Σε αρκετά κτίρια εντοπίζονται μικροπροβλήματα σε υποστυλώματα, δοκάρια και στον αύλειο χώρο των σχολείων, τα οποία και θα αντιμετωπιστούν σε πρώτο χρόνο άμεσα, προκειμένου να μην υπάρξει κανένα πρόβλημα ασφάλειας για τους μαθητές.

«Σε δεύτερο χρόνο», τονίζει ο κ. Αναστασάκης, «για την θεραπεία όλων των ζητημάτων στα σχολικά κτίρια, έχει ξεκινήσει ήδη μια διαδικασία ανάθεσης δημόσιου έργου ύψους 300.000 ευρώ – το ποσό αυτό μπορεί να αυξηθεί εφόσον κριθεί απαραίτητο – προκειμένου να αποκατασταθούν πλήρως οι φθορές στα σχολεία του Δήμου Ηρακλείου».

Ένωση Συλλόγων γονέων μαθητών δήμου Ηρακλείου: 

Παρεμβάσεις στη Γενική Γραμματέα του Δήμου Ηρακλείου, κυρία Ευγενία Στυλιανού, καθώς και στον Διευθυντή Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης κύριο Μανώλη Μπελαδάκη, πραγματοποίησε αντιπροσωπεία της Ένωσης Συλλόγων γονέων μαθητών δήμου Ηρακλείου από κοινού με την Ομοσπονδία Γονέων Κρήτης και Συλλόγους γονέων του Δήμου.

Όπως αναφέρει στην ανακοίνωσή της η Ένωση, σκοπός της παρέμβασης είναι η ενημέρωση για τις ενέργειες του Δήμου σε σχέση με το σεισμό, καθώς επίσης και η γνωστοποίηση της αγωνίας, όπως τονίζει, «χιλιάδων γονιών για την κατάσταση των σχολείων και τις επιπτώσεις τους σεισμού αλλά και για τα μεγάλα προβλήματα που έχει προκαλέσει η συνεχής αναβολή επανέναρξης λειτουργίας τους και τα διαδικτυακά μαθήματα στον οικογενειακό προγραμματισμό».

Στην ανακοίνωσή της η Ένωση υπογραμμίζει: «Από τη μεριά μας ζητήσαμε στην εκπρόσωπο της Δημοτικής Αρχής αλλά και στο Διευθυντή Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης να επιστρέψουν τα παιδιά μας σε ασφαλή σχολεία με ότι αυτό συνεπάγεται, να υπάρξει υπεύθυνη ενημέρωση για την ακριβή κατάσταση στα σχολεία, να επισπευστούν οι έλεγχοι στα υπόλοιπα κτίρια, να επισπευσθούν οι όποιες γραφειοκρατικές διαδικασίες ώστε να ανοίξουν τα διαπιστωμένα ασφαλή σχολεία που έχουν ήδη ελεγχθεί, να δώσει ο Δήμος στη δημοσιότητα πόσα σχολεία έχουν ελεγχθεί, ποια έχουν πρόβλημα και ποιες λύσεις θα δοθούν στα ακατάλληλα σχολεία.

Εκ μέρους του Δήμου η γενική γραμματέας μας ενημέρωσε ότι μέχρι στιγμής έχουν διενεργηθεί 131 σχολεία που στην συντριπτική τους πλειοψηφία αποτελούν σχολεία που οι διευθυντές τους ζήτησαν ελέγχους. Τα σχολεία αυτά είναι περίπου τα μισά σχολεία του Δήμου. Αιτία για τη σημαντική καθυστέρηση ελέγχου των σχολείων αποτελεί ο μικρός αριθμός μηχανικών που έχει ο Δήμος σε σχέση με τα σχολεία, την ίδια ώρα που στους σεισμόπληκτους Δήμους έχει ξεκινήσει η εκπαιδευτική διαδικασία στα σχολεία που δεν βρέθηκαν ζημιές.

Μας είπε επίσης ότι σε αυτά τα σχολεία που έχει γίνει ο έλεγχος εκκρεμεί η αξιολόγηση των εκθέσεων των κλιμακίων που τα έλεγξαν από την αρμόδια υπηρεσία του Δήμου. Μας διαβεβαίωσε ότι θα ελεγχθούν όλα τα σχολεία του Δήμου από τα ειδικά κλιμάκια. Τέλος μας ενημέρωσε ότι η απόφαση του Δήμου να δηλώσει το 1ο Διαμέρισμα σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης δεν αφορά τις σχολικές μονάδες.

Εκ μέρους της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης ο κύριος Μπελαδάκης μας διαβεβαίωσε ότι δεν υπάρχει απαίτηση παρακολούθησης μέσω webex ειδικά όπου υπάρχει πρόβλημα και ότι η σύνδεση γίνεται κυρίως για ψυχοπαιδαγωγικούς λόγους, ενώ δήλωσε άγνοια για το τι μέλει γενέσθαι στα ακατάλληλα σχολεία, ποιος σχεδιασμός υπάρχει».

(Φωτογραφία Αρχείου)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News