Ηράκλειο: Πότε θα στηθούν οι οικίσκοι – Αναμένονται 100 λυόμενες αίθουσες για μαθητές

Ηράκλειο
Ηράκλειο: Πότε θα στηθούν οι οικίσκοι – Αναμένονται 100 λυόμενες αίθουσες για μαθητές

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γιατί δεν έχουν ακόμη στηθεί οι οικίσκοι στις πληγείσες περιοχής και οι λυόμενες αίθουσες όπου θα γίνει μάθημα

Εν αναμονή των οικίσκων βρίσκονται οι σεισμόπληκτοι, καθώς μπορεί πολλοί να απομακρύνθηκαν από τις σκηνές και να αμβλύνθηκαν οι αντίξοες συνθήκες που αντιμετωπίζουν, αλλά περιμένουν εναγωνίως τους οικίσκους για να καλύψουν τις στοιχειώδεις ανάγκες τους και να ζήσουν με αξιοπρέπεια σε έναν προσωπικό χώρο. Σύμφωνα με τον δήμαρχο Μινώα Πεδιάδος Μανώλη Φραγκάκη από τα μέσα έως το τέλος της τρέχουσας εβδομάδας η προετοιμασία θα ολοκληρωθεί και θα στηθούν οι οικίσκοι.

Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο κ.Φραγκάκης μιλώντας στο neakriti.gr «για να στηθούν οι οικίσκοι θα πρέπει πρώτα να πέσει τσιμέντο, να στεγνώσει, θα πρέπει να υπάρξει σωστή υποδομή γιατί οι οικίσκοι μπορεί να παραμείνουν εκεί για πολύ καιρό. Μόλις ολοκληρωθεί η προετοιμασία στα μέσα ή τέλη της εβδομάδας πιστεύω ότι είμαστε έτοιμοι για να τοποθετηθούν οι οικίσκοι».

Σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη Νίκο Συριγώνάκη: «εμείς είμαστε έτοιμοι και περιμένουμε το “πράσινο φως” από το δήμο ότι έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία για να μπουν οι οικίσκοι στο πλοίο και να φτάσουν στην Κρήτη. Πρόκειται για 34 οικίσκους για τη στέγαση των σεισμόπλητκων και λυόμενες αίθουσες για τους μαθητές. Απαιτούνται ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις, αποχέτευση και ηλεκτροδότηση των υποδομών ενώ οι οικίσκοι θα τοποθετηθούν σε δύο σημεία: βόρεια του εκθεσιακού κέντρου και στον οικισμό της Βόνης. Οι υπόλοιποι σεισμόπληκτοι θα μείνουν στα κρεβάτια που έχουν στηθεί στο Εκθεσιακό κέντρο και μέσω της Αναπτυξικής, σε σπίτια».

100 λυόμενες αίθουσες για μαθητές

Λιγότερο σύνθετη φαίνεται η διαδικασία που ακολουθείται για τις λυόμενες αίθουσες που –παρά τις δύσκολες συνθήκες- θα υποδεχτούν τους μαθητές οι οποίοι έμειναν «άστεγοι» καθώς τα σχολεία τους κατέρρευσαν ή υπέστησαν σοβαρές ζημιές και ρωγμές και στη συνέχεια κρίθηκαν ακατάλληλα. Σύμφωνα με τον κ.Φραγκάκη: «περιμένουμε 100 λυόμενες αίθουσες οι οποίες πιστεύω ότι θα φτάσουν τμηματικά στην Κρήτη, γιατί υπάρχει και η δυσκολία της μεταφοράς. Μεγαλύτερη ανάγκη υπάρχει σε Αρκαλοχώρι και ακολουθούν το Θραψανό και το Καστέλι. Έχουμε βρει χώρους και θα τοποθετηθούν μικρές και μεγάλες αίθουσες, ανάλογα τον αριθμό των μαθητών. Οι χώροι είναι έτοιμοι καθώς μιλάμε κυρίως για προαύλια σχολείων ή σημεία που είναι ήδη ασφαλτοστρωμένα. Η αναλυτική κατάσταση για τις αίθουσες θα σταλεί σήμερα στο υπουργείο καθώς μέχρι σήμερα δεν ξέραμε πόσες μικρές και μεγάλες αίθουσες είχαμε ανάγκη».

Έως ότου φτάσουν οι οικίσκοι και οι λυόμενες αίθουσες, η ζωή στις πληγείσες περιοχές συνεχίζεται με τις όποιες δυσκολίες και το ψυχολογικό φορτίο που «κουβαλούν» άνθρωποι,  οι οποίοι έχασαν τα πάντα μέσα σε λίγες στιγμές.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News