Σεισμός στην Κρήτη: Δέσμη μέτρων με... κενά και παραλείψεις (βίντεο)

Ηράκλειο
Σεισμός στην Κρήτη: Δέσμη μέτρων με... κενά και παραλείψεις (βίντεο)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κενά και παραλείψεις διαπιστώνονται στη δέσμη μέτρων στήριξης και αποκατάστασης των περιοχών της Κρήτης που επλήγησαν από το σεισμό της 27ης Σεπτεμβρίου - Δεν έχει ληφθεί καμία μέριμνα για τους ανέργους και τις κλειστές επιχειρήσεις

Μεγάλα είναι τα κενά και οι παραλείψεις αναφορικά με τη στήριξη των σεισμόπληκτων συμπολιτών μας, καθώς, παρά τις αποζημιώσεις που έχουν προγραμματιστεί για στεγαστικούς σκοπούς, δεν έχει ληφθεί καμία μέριμνα για τους ανέργους και τις κλειστές επιχειρήσεις. Πολλά είναι τα ερωτήματα αναφορικά με τη στεγαστική αρωγή, συνδυαστικά με τη δυσαρέσκεια για την επιστροφή της κρατικής στήριξης εντόκως.

Η γραφειοκρατία είναι για άλλη μια φορά το μεγάλο πρόβλημα, με τις πρώτες αποζημιώσεις να φτάνουν μέχρι τα 14.000 ευρώ. Αναφορικά με τον ΕΝΦΙΑ, τα ολοσχερώς κατεστραμμένα και μη κατοικήσιμα σπίτια απαλλάσσονται για μία τριετία. Οι αποζημιώσεις θα κινηθούν στο 80% της αντικειμενικής αξίας των κτηρίων, με “ταβάνι” τα 120.000 ευρώ. Η αρωγή αφορά τόσο την πρώτη όσο και τη δεύτερη κατοικία υπό προϋποθέσεις.

Οι βουλευτές

Τη δική τους εικόνα γύρω από το θέμα έδωσαν στις “Αντιθέσεις” και τον Γιώργο Σαχίνη βουλευτές του Ηρακλείου. Ο βουλευτής του ΚΙΝ.ΑΛ. Βασίλης Κεγκέρογλου ανέφερε πως «η περιοχή έχει γονατίσει», σημειώνοντας πως για να σταθεί ξανά στα πόδια του ο δήμος Μινώα Πεδιάδος θα χρειαστεί ένα συνολικό σχέδιο ανασυγκρότησης. «Καλές οι προθέσεις, αλλά δεν υπάρχει σχέδιο», συμπλήρωσε ο κ. Κεγκέρογλου.

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Βαρδάκης προειδοποίησε πως, αν δεν υπάρξει άμεσο στρατηγικό σχέδιο για την αντιμετώπιση των τεράστιων προβλημάτων και την ανασυγκρότηση της περιοχής, «και το 2023 εδώ θα είμαστε και θα συζητάμε τα ίδια πράγματα». Ο ομόδοξος του κ. Βαρδάκη, βουλευτής Ηρακλείου, Χάρης Μαμουλάκης, αναφέρθηκε στη γενικότερη αλλαγή που υπέστη η Κρήτη και το σεισμικό της “status quo”. Ο κ. Μαμουλάκης σημείωσε ότι η κεντρική Πολιτεία και οι τοπικές διοικήσεις πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους ώστε ο εφιάλτης των τελευταίων 24 ώρων να γίνει το εφαλτήριο για μια αλλαγή προς το καλύτερο για την ευρύτερη περιοχή.

φωτογραφία ΙΝΤΙΜΕ

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News