Σεισμός – Αρκαλοχώρι: Αντίξοες συνθήκες στις σκηνές, με κρύο και βροχή

Ηράκλειο
Σεισμός – Αρκαλοχώρι: Αντίξοες συνθήκες στις σκηνές, με κρύο και βροχή

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι πληγέντες ζουν σε σκηνές και βρίσκονται αντιμέτωποι με το κρύο και το βροχερό σκηνικό του καιρού

Kραυγή απόγνωσης από τους σεισμόπληκτους του δήμου Μινώα Πεδιάδας, οι οποίοι ζουν σε σκηνές και βρίσκονται αντιμέτωποι με το κρύο και το βροχερό σκηνικό του καιρού.

Όπως ανέφερε σεισμόπληκτος στην ΚΡΗΤΗ TV, «τα νερά περνούν κάτω (σ.σ. από τη σκηνή), δεν μπορείς να το σταματήσεις τον νερό». Μια ακόμη γυναίκα που κατοικεί σε σκηνή ανέφερε, «βράχηκαν όλα μας τα πράγματα και τα παιδιά φώναζαν. Έχω το παιδί μου με πυρετό και του δίνω αντιπυρετικό».

Στον Γαλατά από τα 120 σπίτια του χωριού, τα 116 χαρακτηρίστηκαν ως μη κατοικήσιμα, ενώ τεράστιες ζημιές σημειώθηκαν στο ξωκκλήσι του Αγίου Νικολάου, αλλά και στον ιερό ναό Αγίων Αναργύρων.

Οι καιρικές συνθήκες δυσκολεύουν τη διαβίωση των σεισμόπληκτων, οι οποίοι τονίζουν την ανάγκη άμεσης τοποθέτησης οικίσκων στα χωριά τους.

Η εκπομπή «Αντιθέσεις» στις πληγείσες περιοχές

Στην καρδιά των προβλημάτων βρέθηκε και η εκπομπή «Αντιθέσεις», με τον Γιώργο Σαχίνη. Ο δήμαρχος Μινώα Πεδιάδος, κ. Φραγκάκης, έξι ημέρες μετά το φονικό σεισμό, δεν γνωρίζει τον ακριβή αριθμό των αστέγων, αλλά και το σύνολο των σχολείων που επλήγησαν. Όπως ανέφερε, μιλώντας στην εκπομπή, «400 άτομα βγαίνουν για τους οικίσκους, αλλά για τους άστεγους ακριβώς δεν ξέρουμε (πόσοι είναι). Για τα σχολεία επίσης δεν ξέρουμε ποια είναι κατάλληλα και ποια είναι ακατάλληλα, άρα δεν ξέρουμε πόσες αίθουσες χρειαζόμαστε».

Οι ανάγκες για οικίσκους είναι μεγάλες και σύμφωνα με εκτιμήσεις θα χρειαστούν τουλάχιστον 420 οικίσκοι.Την ίδια στιιγμή, ουδείς γνωρίζει πότε ακριβώς θα φτάσουν.

Τραγική είναι η εικόνα και στο Αρχοντικό, όπου το 80% των σπιτιών χαρακτηρίστηκε μη κατοικίσιμο ενώ επτά στις εννέα εκκλησίες έχουν υποστεί ζημιές.

Εν τω μεταξύ, 80 κρεβάτια τοποθετήθηκαν στο κλειστό Γυμναστήριο Αρκαλοχωρίου, προκειμένου να βελτιωθούν οι συνθήκες διαβίωσης των πληγέντων. Ωστόσο, σύμφωνα με το υγειονομικό πρωτόκολλο, στο χώρο θα φιλοξενούνται μόνο οι εμβολιασμένοι, μεταξύ των οποίων κι ένας νεφροπαθής.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News