Ηράκλειο: Κλειστή η κάθοδος της Αρχιεπισκόπου Μακαρίου

Ηράκλειο
Ηράκλειο: Κλειστή η κάθοδος της Αρχιεπισκόπου Μακαρίου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Νέα παράταση δόθηκε στον ανάδοχο εργολάβο για τις εργασίες - Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στον κεντρικό δρόμο

Στην τελική φάση περνά πλέον το έργο της εκτελούμενης ανάπλασης-βιοκλιματικής αναβάθμισης της λεωφόρου Αρχιεπισκόπου Μακαρίου στο Ηράκλειο, με τις εργασίες να συνεχίζονται εφεξής στο ανατολικό ρεύμα του δρόμου. Ήδη από σήμερα τίθενται σε ισχύ οι νέες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις, μιας και το ανατολικό ρεύμα (δηλαδή η κάθοδος από την πλευρά της Χανιώπορτας προς τον παραλιακό δρόμο) θα κλείσει για τα οχήματα και η κίνηση θα εκτρέπεται πλέον στην οδό Εφόδου, η οποία μετατρέπεται προσωρινά σε μονόδρομο.

Ο Δήμος Ηρακλείου έχει δώσει νέα παράταση διάρκειας τεσσάρων μηνών στον ανάδοχο εργολάβο, μέχρι δηλαδή τις 31 Ιανουαρίου 2022. Στη Λότζια εκτιμούν ωστόσο, όπως ανέφερε στη «ΝK» ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων Γιάννης Αναστασάκης, πως οι εργασίες ανάπλασης θα τελειώσουν μέχρι την εκπνοή του 2021 και η αναμορφωμένη λεωφόρος Αρχιεπισκόπου Μακαρίου θα δοθεί σε χρήση πριν μπει η νέα χρονιά. «Άλλωστε και η έγκριση που έχουν πάρει οι προσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις για την τελική αυτή φάση των εργασιών στο ρεύμα καθόδου έχει συγκεκριμένο χρονικό περιθώριο και αναφέρεται ρητώς πως δεν μπορούν να υπερβούν σε διάρκεια το χρονικό διάστημα των τριών μηνών», σύμφωνα με τον κ. Αναστασάκη.

Οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις

Όπως αναφέρει σε σχετική ανακοίνωσή του ο Δήμος Ηρακλείου, «ξεκινούν οι εργασίες στο ανατολικό τμήμα της λεωφόρου Αρχιεπισκόπου Μακαρίου (από Χανιώπορτα προς παραλιακή) το Σάββατο 2 Οκτωβρίου (σ.σ. σήμερα). Οι εργασίες είναι στο πλαίσιο εκτέλεσης του έργου “Ανάπλαση βασικών οδών πρόσβασης και του περιβάλλοντος χώρου του Πολιτιστικού Συνεδριακού Κέντρου Ηρακλείου (φάση Β’) - οδός Αρχιεπισκόπου Μακαρίου” του Δήμου Ηρακλείου. Έτσι, για την εκτέλεση των εργασιών, στη λεωφόρο Αρχιεπισκόπου Μακαρίου θα λειτουργήσει μόνο το ρεύμα ανόδου (από την παραλιακή προς τη Χανιώπορτα), ενώ η κάθοδος θα πραγματοποιείται από την οδό Εφόδου (από τη Χανιώπορτα προς την παραλιακή), η οποία θα μονοδρομηθεί.

Οι παραπάνω προσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις θα διαρκέσουν μέχρι την ολοκλήρωση των εργασιών, χωρίς όμως να υπερβαίνουν σε καμία περίπτωση τους τρεις μήνες. Παρακαλούνται οι οδηγοί να συμβουλεύονται τις σημάνσεις που θα καθορίζουν τις πορείες των οχημάτων».

Η παράταση

Στην τελευταία έκτακτη συνεδρίασή της η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Ηρακλείου αποφάσισε να εγκρίνει το αίτημα του αναδόχου εργολάβου για 4μηνη παράταση των εργασιών, οι οποίες - θυμίζουμε - βάσει της πρώτης τρέχουσας παράτασης ήταν να ολοκληρωθούν στην εκπνοή του Σεπτεμβρίου. Στο σχετικό αίτημά του για τη χορήγηση της δεύτερης αυτής παράτασης ο ανάδοχος εργολάβος επικαλούταν τα εξής:

* «Στο στάδιο εκτέλεσης των εκσκαφών του έργου για τη δημιουργία του νέου πεζοδρομίου, στις 25/6/2021 διαπιστώθηκε ότι η υπάρχουσα οπτική ίνα έχει τοποθετηθεί επιφανειακά, με συνέπεια να εμποδίζεται η συνέχεια των εκσκαφών. Ενημερώθηκε η υπηρεσία και ο ΟΤΕ για το συμβάν. Ο ΟΤΕ δήλωσε ότι λόγω φόρτου εργασιών δεν είναι δυνατόν να επέμβει άμεσα για την αντιμετώπιση του προβλήματος. Η εκσκαφή και μετακίνηση της οπτικής ίνας διήρκεσε περίπου 20 ημερολογιακές ημέρες.

* Εκκρεμεί η έγκριση της γ’ φάσης της μελέτης των κυκλοφοριακών ρυθμίσεων. Η μελέτη έχει υποβληθεί στις 20/5/2021. Οι εργασίες που αφορούν τη γ’ φάση απαιτούν χρονικό διάστημα τριών μηνών για την εκτέλεσή τους.

* Απαιτείται επίσης σύνταξη 2ου Αν. Πίνακα και 2ου ΠΚΤΜΝΕ.

Από τα παραπάνω συνάγεται ότι οι καθυστερήσεις για την ολοκλήρωση του έργου ανέρχονται περίπου σε τρεις μήνες, υπό την προϋπόθεση ότι θα εγκριθεί άμεσα η μελέτη των κυκλοφοριακών ρυθμίσεων για τη γ’ φάση».

Οι αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου εισηγήθηκαν να γίνει αποδεκτό το αίτημα του αναδόχου και έτσι τις προάλλες η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Ηρακλείου αποφάσισε ομόφωνα «τη χορήγηση παράτασης προθεσμίας του συνόλου του έργου “Ανάπλαση-Βιοκλιματική αναβάθμιση οδού Αρχιεπισκόπου Μακαρίου” (συνολική προθεσμία 4 μηνών), από τη λήξη της πρώτης παράτασης του έργου, που ήταν 30/9/2021, ήτοι νέα συμβατική προθεσμία 31/1/2022».

Τι προβλέπει η ανάπλαση

Στόχος η ανάδειξη του ενετικού τείχους

Η περιοχή παρέμβασης της εκτελούμενης ανάπλασης-βιοκλιματικής αναβάθμισης περιλαμβάνει μία από τις πλέον σημαντικές οδικές αρτηρίες της παλιάς πόλης του Ηρακλείου (εντός τειχών), την οδό Αρχιεπισκόπου Μακαρίου από την Πύλη του Αγίου Ανδρέα μέχρι την Πύλη του Παντοκράτορα, μήκους 468 μέτρων.

Στόχοι είναι:

- Η ανάδειξη όλης της εσωτερικής πλευράς του ενετικού τείχους, η οποία συντελείται με τη σύγχρονη δημιουργία μεγάλων πεζοδρομίων.

- Η εύρυθμη κυκλοφορία στην περιοχή.

- Η ορθότερη σύνδεση των πολιτιστικών χώρων που υπάρχουν σ’ αυτή την περιοχή με τις διάφορες περιοχές της πόλης εντός και εκτός των τειχών.

- Η διαφύλαξη του ιστορικού και κοινωνικού χαρακτήρα της περιοχής.

- Η βελτίωση του μικροκλίματος και των συνθηκών θερμικής άνεσης.

- Η βελτίωση της αισθητικής της περιοχής μέσω ενός σχεδιασμού με κριτήρια βιοκλιματικού χαρακτήρα.

- Η αύξηση του πρασίνου και κατ’ επέκταση η μείωση της ρύπανσης του αέρα και της ηχορύπανσης.

- Η αναβάθμιση του φωτισμού της περιοχής και γενικότερα του αστικού εξοπλισμού.

Η Αρχιεπισκόπου Μακαρίου αποκτά δύο μεγάλα πεζοδρόμια τα οποία πληρούν τις προδιαγραφές χρήσης από ΑμεΑ, ενώ διαμορφώνεται διαχωριστική νησίδα και ένας κυκλικός κόμβος στη διασταύρωση με την οδό Σκουλάδων. Επίσης, ενισχύεται το πράσινο με τη φύτευση 105 νέων δέντρων σε σχετικά μεγάλο μέγεθος, κατασκευάζεται δίκτυο αποχέτευσης ομβρίων και εκσυγχρονίζεται το δίκτυο ύδρευσης και εκσυγχρονίζεται ο αστικός εξοπλισμός.

φωτογραφία αρχείου

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News