Τρανταλλίδειο: Υποστυλώνουν το κτήριο με βαριά, περίκλειστη κατασκευή, πριν καταρρεύσει

Ηράκλειο
Τρανταλλίδειο: Υποστυλώνουν το κτήριο με βαριά, περίκλειστη κατασκευή, πριν καταρρεύσει

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Με την κίνηση υποστύλωσης με τη βαριά αυτή, περίκλειστη κατασκευή, δρομολογείται με γρήγορους ρυθμούς η προκήρυξη διαγωνισμού για την αξιοποίηση του ιστορικού, διατηρητέου κτίσματος

Με μια βαριά, σιδερένια κατασκευή, η οποία θα περικλείει το κτήριο από τη πλευρά του δρόμου ώστε ακόμα κι αν - ώ μη γένοιτο καταρρεύσει - να μην κινδυνεύσουν διερχόμενοι περαστικοί, θα προστεθεί μέσα στις προσεχείς ημέρες το «λαβωμένο» Τρανταλλίδειο, στο κέντρο του Ηρακλείου.

Παράλληλα με την κίνηση υποστύλωσης με τη βαριά αυτή, περίκλειστη κατασκευή, δρομολογείται με γρήγορους ρυθμούς η προκήρυξη διαγωνισμού για την αξιοποίηση του ιστορικού, διατηρητέου κτίσματος.

Ο προ ημερών φονικός σεισμός των 6 ρίχτερ που προκάλεσε νέες μετατοπίσεις στο ήδη σοβαρά πληγωμένο «στατικά» κτίσμα στη συμβολή της Αγίου Τίτου με τη Μιλάτου και τη Μεραμβέλου και η συνεχής σεισμική δραστηριότητα, θορύβησαν, όπως φαίνεται, για τα καλά, όχι μόνο τους διερχόμενους από το σημείο αλλά και τους δυο άμεσα εμπλεκόμενους δήμους, Ηρακλείου και Ρεθύμνου.

Ο δήμος Ηρακλείου, προχώρησε άμεσα, μετά τη σεισμική δόνηση των 6 ρίχτερ σε ένα πρώτο προληπτικό μέτρο, με το στο κλείσιμο της οδού Αγίου Τίτου από τη συμβολή της με την οδό Μιλάτου και Μεραμβέλλου, στο ύψος της Λότζια, όπου βρίσκεται το Τρανταλλίδειο.

Παράλληλα ήρθε σε επαφή με τον δήμο Ρεθύμνου(που είναι ο ιδιοκτήτης μέσα από ένα πολύπλοκο καθεστώς του κτίσματος  που ήταν κληροδότημα  του αείμνηστου γιατρού Τρανταλλίδη μέσω ιδρύματος στον δήμο)προκειμένου να ληφθούν κάποια άμεσα μέτρα αντιστήριξης υπό τον φόβο φυσικά της κατάρρευσης.

Πράγματι χθες αντιπροσωπεία μηχανικών και στελεχών του δήμου Ρεθύμνου βρέθηκε εδώ. Έγιναν οι σχετικές αυτοψίες και συζητήσεις. Και όπως ανέφερε στη «ΝΚ» ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων Ηρακλείου Γιάννης Αναστασάκης, αποφασίστηκε ως πρώτη ενέργεια το εξής: Για την ασφάλεια των διερχόμενων περαστικών, θα φύγουν άμεσα οι πρόχειρες σκαλωσιές  που είναι τοποθετημένες στο κτίσμα και θα γίνει μια βαριά, σιδερένια κατασκευή, η οποία θα περικλείει ουσιαστικά το Τρανταλλίδειο από τη πλευρά του δρόμου με τέτοιο τρόπο ώστε σε περίπτωση κατάρρευσης αυτή να γίνει εσωτερικά. Δηλαδή  να μην έχουμε πτώση στη μεριά του δρόμου και άρα να μη κινδυνεύσει κανείς που είναι και το πρώτιστο και να μπορεί βεβαίως να κυκλοφορείται κανονικά το σημείο.

Από εκεί και πέρα, όπως σημείωσε ο αντιδήμαρχος, η πλευρά του δήμου Ρεθύμνου ενημέρωσε τον δήμο Ηρακλείου ότι θα ετοιμαστεί με γοργούς ρυθμούς η πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος, ένας διαγωνισμός δηλαδή στον οποίο οποιοσδήποτε ενδιαφερόμενος θα κληθεί να υποβάλλει πρόταση για να πάρει με παραχώρηση το Τρανταλλίδειο, να το αποκαταστήσει και να το αξιοποιήσει.

Η διαδικασία αυτή αναμένεται να πάρει περίπου ένα 3μηνο και στη Λότζια έχει δοθεί εντολή να προετοιμαστούν καταλλήλως  ώστε να υποβάλλουν μια άρτια πρόταση όταν βγει ο διαγωνισμός...

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News