Ηράκλειο

Αρκαλοχώρι - Καραμανλής: 2.185 αυτοψίες έχουν ολοκληρωθεί - Θέμα ημερών η μεταφορά 90 οικίσκων (βίντεο)

«Εστάλησαν οι 33 πρώτοι οικίσκοι και τις επόμενες ημέρες θα φτάσουν και άλλο 90 που τώρα έχουν μετακινηθεί προς το λιμάνι του Πειραιά», αναφέρει ο υπουργός Υποδομων και Μεταφορών, Κωνσταντίνος Αχ. Καραμανλής

«Από την πρώτη στιγμή της σεισμικής δόνησης στην Κρήτη είναι πάνω από 100 μηχανικοί του υπουργείου Υποδομών και της Γενικής Διεύθυνσης Φυσικών Καταστροφών στην περιοχή και μέχρι σήμερα το πρωί έχουν διεξαχθεί 2.185 αυτοψίες» ανέφερε ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Κωνσταντίνος Αχ. Καραμανλής στο πλαίσιο σχετικής συζήτησης επίκαιρης ερώτησης του βουλευτή του ΚΙΝΑΛ Βασίλη Κεγκέρογλου.

Ο υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών Γιώργος Καραγιάννης σημείωσε πως από την πρώτη στιγμή έχουν μεταβεί στο πεδίο μηχανικοί και ξεκίνησαν τους πρώτους οπτικούς ελέγχους σε μονάδες υγείας, στο δικαστικό μέγαρο και σε όλα τα σχολεία. Την επόμενη ακριβώς μέρα ξεκίνησαν οι αυτοψίες πάρα τους μετασεισμούς και εστάλησαν οι 33 πρώτοι οικίσκοι και τις επόμενες ημέρες θα φτάσουν και άλλο 90 οικίσκοι που τώρα έχουν μετακινηθεί προς το λιμάνι του Πειραιά και περιμένουμε από το δήμο να μας δείξει τους χώρους, ώστε να κατέβουν στο Ηράκλειο. Πάντως από την πρώτη στιγμή είμαστε σε μια διαρκή συνεργασία με τον περιφερειάρχη και το δήμαρχο για τα ξενοδοχεία, τις κατασκηνώσεις και τις κατοικίες και έτσι να μπορέσει ο κόσμος να καλυφθεί εκεί.

Ο Γ. Καραγιάννης τόνισε πως «δεσμευόμαστε και σαν κυβέρνηση ότι οι αυτοψίες θα γίνουν όσο το δυνατόν». Εκτίμησε «πως μέσα στις επόμενες μέρες θα έχουν ολοκληρωθεί οι έλεγχοι αυτοί, οπότε και η ΔΑΕΦΚ θα είναι έτοιμη να συντάξει τη σχετική ΚΥΑ για την οριοθέτηση των πληγεισών περιοχών και τη χορήγηση της στεγαστικής συνδρομής στους ιδιοκτήτες των πληγέντων κτηρίων για την αποκατάσταση και του σεισμού της 24ης του Ιουλίου και του σεισμού που συνέβη την περασμένη Δευτέρα. Η ΚΥΑ αυτή είπε «θα προβλέψουμε να έχει μέσα και τη χορήγηση στεγαστικής συνδρομής για την αποκατάσταση και των ιδιωτικών κτηρίων και των κτηρίων που ανήκουν στο ελληνικό δημόσιο. Παράλληλα, η αρμόδια διεύθυνση μας θα προβεί στην έκδοση Υπουργικής Απόφασης, προκειμένου να καθοριστούν οι ημερομηνίες, καθώς και διαδικασία χορήγησης της επιδότησης ενοικίου για να καλύψουμε τις ανάγκες». Ο υφυπουργός, πάντως, ανέφερε ότι για τις αυτοψίες υπάρχει ένα «τεχνικό» πρόβλημα που καθυστερούν και αυτό είναι ότι δικαιολογημένα πολλοί κάτοικοι έχουν φύγει από τα σπίτια τους και δεν μπορούν να μπουν οι μηχανικοί. Αυτό κάνει δύσκολη και την όποια πρόβλεψη για το πότε οι αυτοψίες θα μπορέσουν να ολοκληρωθούν.

Σχετικά με την υλοποίηση ενός ολικού σχεδίου και μετεγκαταστάσεις, ο υφυπουργός ανέφερε ότι ο πρωθυπουργός έχει πει ότι «το εξετάζουμε αυτό το ζήτημα και το εξετάζουμε με θετική σκέψη». Αυτήν όμως, τη στιγμή είναι πάρα πολύ δύσκολο να δεσμευτούμε για κάτι τέτοιο.

Για τις ζημιές σε σχολεία, ο υφυπουργός ανέφερε πως μέσα τις επόμενες μέρες θα έχουμε μια καθαρή εικόνα και θα δούμε τις πρώτες αίθουσες που θα πρέπει να κατέβουν στο νησί. Για την κάλυψη των μαθημάτων ανέφερε πως θα προσπαθήσουμε αυτή τη φορά και να χρησιμοποιήσουμε το μέσο της τηλεδιάσκεψης για να καλύψουμε το όποιο κενό υπάρξει μέχρι άμεσα να προχωρήσουν είτε η μεταφορά κατάλληλων οικίσκων για αίθουσες διδασκαλίας ή οι επισκευές των αιθουσών διδασκαλίας.

Αναφορικά με την βοήθεια των σεισμοπλήκτων για την κάλυψη του κόστους των επισκευών ή των ανακατασκευών, ο υφυπουργός απάντησε ότι με την μέθοδο που ακολουθεί η κυβέρνηση της προκαταβολής της κρατικής αρωγής, δηλαδή τις 20 χιλιάδες που θα μπορεί να πάρει κάποιος πολίτης που το σπίτι του έχει υποστεί μια σοβαρή καταστροφή και δεν μπορεί να κατοικήσει εκεί, καλύπτονται τα έξοδά του για να ξεκινήσει τη διαδικασία και να πληρώσει τον μηχανικό για να εκδοθεί η άδεια επισκευής και δίνει άμεση λύση και άμεση ανάσα σε όλους αυτούς τους ανθρώπους ώστε να κάνουν ένα ξεκίνημα.

Ο υφυπουργός ανέφερε πως τις επόμενες μέρες θα είναι στην περιοχή ο υφυπουργός με αρμοδιότητα σε θέματα κρατικής αρωγής και αποκατάστασης από φυσικές καταστροφές Χρήστος Τριαντόπουλος, μαζί με τον γενικό γραμματέα Χωροταξίας για να δουν όλα αυτά τα ζητήματα.

Ο βουλευτής του ΚΙΝΑΛ Βασίλης Κεγκέρογλου σημείωσε μεταξύ άλλων ότι υπάρχει ανάγκη μια οργανωμένης ανασυγκρότησης. Οι οικισμοί δεν μπορούν να ανασυγκροτηθούν και τα σπίτια να αποκατασταθούν μόνο με την ευθύνη του ιδιοκτήτη, γιατί λείπει το σχέδιο και η δυνατότητα να βγάλουν άδεια. Ζήτησε να υπάρξει μια συνδυαστική διαδικασία εκπόνηση του Ειδικού Χωρικού, να διευκολύνει το υπόβαθρο πάνω στο οποίο θα πρέπει να γίνουν οι νέες κατοικίες. Για τον οικισμό των Ρουσοχωρίων επιβάλλεται η μετεγκατάστασή του. Επίσης, ζήτησε να επανέλθει η διαδικασία της άμεσης βοήθειας των 600 ευρώ καθώς αυτή η μικρή βοήθεια τις πρώτες μέρες όπου οι σεισμόπληκτοι δεν έχουν τα απαραίτητα είναι πολύτιμη.

Ακολουθεί η πλήρης απομαγνητοφώνηση του κ. Καραμανλή:

«Αγαπητοί κύριοι συνάδελφοι, πριν ξεκινήσω να μιλάω για την εκμετάλλευση και την αξιοποίηση του «Καζαντζάκης», θέλω να πω ότι έχει απόλυτο δίκιο ο κ. Κεγκέρογλου. Υπάρχει ερώτηση, στην οποία θα σας απαντήσει ο Υφυπουργός, ο κ. Καραγιάννης, για τα ζητήματα του σεισμού. Το μόνο που εγώ νομίζω ότι πρέπει να ακουστεί σε αυτή την Αίθουσα, είναι πως από την πρώτη στιγμή είναι πάνω από εκατό μηχανικοί του Υπουργείου Υποδομών και της Γενικής Διεύθυνσης Φυσικών Καταστροφών στην περιοχή, οι οποίοι σε όλες τις φυσικές καταστροφές δίνουν ένα πολύ σημαντικό παρών. Επίσης, θα ήθελα να σας πω ότι μέχρι σήμερα το πρωί -και νομίζω ότι είναι σημαντικό να δούμε την ταχύτητα με την οποία προχωράμε- έχουν διεξαχθεί δύο χιλιάδες εκατόν ογδόντα πέντε αυτοψίες. Τα υπόλοιπα θα σας τα πει, όπως σας είπα, ο κ. Καραγιάννης, απαντώντας στη σχετική ερώτηση που έχει κάνει ο κ. Κεγκέρογλου.

Τώρα πάμε στο επίμαχο ζήτημα. Έχουμε μιλήσει αρκετές φορές σε αυτήν την Αίθουσα για την αξιοποίηση του «Καζαντζάκης» σε ένα ευρύτερο πλάνο που έχουμε θέσει για έργα που αλλάζουν την Κρήτη και της δίνουν μεγάλη αναπτυξιακή πνοή. Από πλευράς μας έχουμε κάνει αυτό που είχαμε πει ως αντιπολίτευση. Έχουμε δημιουργήσει έναν οδικό χάρτη και έχουμε συνδέσει την υλοποίηση με την καταβολή δόσεων από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. Γιατί το κάναμε αυτό; Μάλιστα, το είχαμε πει και ως αντιπολίτευση και μας ψήφισαν γι’ αυτό. Για να αποφύγουμε τα τραγικά λάθη που έγιναν στο Ελληνικό. Διότι έχω την πεποίθηση και θέλω να πιστεύω ότι κάποτε σε αυτόν τον τόπο και εμείς οι πολιτικοί πρέπει να μάθουμε από τα λάθη μας.

Βρίσκομαι στην ευχάριστη θέση να σας πω, ότι το πρώτο ορόσημο για την εκταμίευση της πρώτης δόσης του δανείου εκπληρώθηκε. Και αυτό έχει γίνει με την επιστολή που έστειλα εγώ ως Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών στην ΕΤΕΠ, με την οποία παρέχεται η διαβεβαίωση ότι το υφιστάμενο αεροδρόμιο «Καζαντζάκης» δεν θα χρησιμοποιηθεί ως πολιτικό ή στρατιωτικό αεροδρόμιο μετά την έναρξη της λειτουργίας του Καστελίου. Όπως χαρακτηριστικά μπορώ να σας πω, η έκταση του υφιστάμενου αεροδρομίου θα αναπτυχθεί -και αυτό το έχουμε πει σε όλους τους τόνους- ως αναπόσπαστο τμήμα της πόλης του Ηρακλείου και της ευρύτερης αστικής περιοχής. Μάλιστα, αναμένουμε και την εκταμίευση του δανείου μεταξύ ΕΤΕΠ και της Ελληνικής Κυβέρνησης αμέσως μετά την ολοκλήρωση του λεγόμενου «χρονοδιαγράμματος αεροναυτιλίας».

Παράλληλα, με τη μέριμνα του Υπουργείου Υποδομών συγκροτήθηκε Ομάδα Εργασίας, κύριε Κεγκέρογλου, για να κάνουμε και αυτό στο οποίο αναφερθήκατε, δηλαδή Κοινή Ομάδα Εργασίας του Υποδομών και του Εθνικής Άμυνας. Διότι και το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, όπως ξέρετε καλύτερα από μένα, έχει στην κυριότητά του μια πολύ σημαντική έκταση στην περιοχή. Σκοπός της Ομάδας Εργασίας είναι να επιλύσουμε τα πολύ δύσκολα ιδιοκτησιακά θέματα που αφορούν χρήσεις του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, του ΝΑΤΟ και της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας σχετικά με τις μελλοντικές αμυντικές παραμέτρους.
Η ολοκλήρωση των εργασιών αυτής της Ομάδας αναμένεται να γίνει μετά και την αεροφωτογράφηση, για να έχουμε πλήρη εικόνα του τι θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί από το Υπουργείο Άμυνας και τι όχι.

Γίνεται, επομένως, σαφές ότι από πλευράς μας γίνονται όλες οι προβλεπόμενες ενέργειες, για τις οποίες, μάλιστα, έχω ενημερώσει τόσο εσάς όσο και άλλους συναδέλφους σας κατά τη διάρκεια του κοινοβουλευτικού ελέγχου».

(Φωτογραφία Αρχείου IN TIME)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια