Ηράκλειο

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ο Δήμος Αρχανών - Αστερουσίων και περιοχές της Χερσονήσου - Αυξάνονται οι αιτήσεις για αυτοψίες

Τι δηλώνουν οι Δήμαρχοι Χερσονήσου και Αρχανών - Αστερουσίων στο neakriti.gr για τις ζημιές και φθορές που έχουν καταγραφεί στις πληγείσες περιοχές

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύσσεται από σήμερα Παρασκευή 1 Οκτωβρίου και ο Δήμος Αρχανών - Αστερουσίων, μετά από απόφαση του Δημάρχου Μανώλη Κοκοσάλη.

Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε στο neakriti.gr ο κ. Κοκοσάλης, σε επίπεδο Δήμου έχουν γίνει ήδη 1.500 – 2.000 αιτήσεις από Δημότες, προκειμένου να ελεγχθεί από κλιμάκια του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών η στατικότητα και οι φθορές των κατοικιών, με το φαινόμενο να βρίσκεται σε εξέλιξη.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα το χωριό Χουδέτσι, όπου σύμφωνα με πληροφορίες 90 σπίτια έχουν χαρακτηριστεί «κίτρινα» σε σύνολο 200 αιτήσεων, ενώ κάποια εξ αυτών δεν αποκλείεται να χαρακτηριστούν κατεδαφιστέα.

Παράλληλα, αναμένεται και η απόφαση από την ΑΑΔΕ που θα προβλέπει την επέκταση και των οικονομικών μέτρων στήριξης των πληγέντων, που έχει ήδη ανακοινώσει η κυβέρνηση.

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κήρυξε η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας από χθες το βράδυ τη Δημοτική Ενότητα Επισκοπής και τις Δημοτικές Κοινότητες Γουβών, Κόξαρης, Επάνω Βάθειας, Κάτω Βάθειας, Ελιάς, Ανώπολης, Χαρασού της Δημοτικής Ενότητας Γουβών του Δήμου Χερσονήσου, μετά τον καταστροφικό σεισμό της 27ης Σεπτεμβρίου.

Το σχετικό αίτημα μάλιστα υπεβλήθη χθες στον Περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρο Αρναουτάκη, διαβιβάστηκε και εγκρίθηκε αυθημερόν από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, ενώ η κατάσταση έκτακτης ανάγκης ισχύει έως και 28 Μαρτίου 2022.

Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε στο neakriti.gr o Δήμαρχος Χερσονήσου, Γιάννης Σέγκος, «ουσιαστικά έχει τεθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ολόκληρη η Δημοτική Ενότητα Επισκοπής και Γουβών, πλην του Καλού Χωριού».

Σύμφωνα με τον κ. Σέγκο έχει ήδη κριθεί ακατάλληλο προς χρήση το Δημοτικό Επισκοπής ενώ η αυτοψία συνεχίζεται αυτή την ώρα στο Γυμνάσιο και Λύκειο της κοινότητας.

Ο κ. Σέγκος τονίζει πως η πρώτη εικόνα που έρχεται από τις αυτοψίες των μηχανικών είναι πως πολλά πετρόχτιστα σπίτια σε περιοχές όπως Επισκοπή, Σγουροκεφάλι, Γαλίφα, Σκοτεινό, Γούβες, αναμένεται να χαρακτηριστούν ακατάλληλα.

(Φωτογραφία Αρχείου IN TIME)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια