Ηράκλειο - Πρώην Παιδαγωγική Ακαδημία: Προχωρά η στατική ενίσχυση του κτιρίου

Ηράκλειο
Ηράκλειο - Πρώην Παιδαγωγική Ακαδημία: Προχωρά η στατική ενίσχυση του κτιρίου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μετά από τον ισχυρό σεισμό ύψους 6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ στην Κρήτη, το βλέμμα πλέον είναι στραμμένο στην στατική επάρκεια των παλαιών κτιρίων του νησιού - Η Παιδαγωγική Ακαδημία Ηρακλείου ξεκίνησε να κατασκευάζεται πριν τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο και ολοκληρώθηκε λίγα χρόνια μετά από το τέλος του

Προχωρά η υλοποίηση του έργου για την στατική ενίσχυση του ιστορικού, πεπαλαιωμένου κτιρίου της πρώην Παιδαγωγικής Ακαδημίας Ηρακλείου. Ένα έργο, αν μη τι άλλο, άκρως επίκαιρο, δεδομένης της συγκυρίας με τον φονικό σεισμό στην περιοχή του Αρκαλοχωρίου και της συζήτησης που έχει «ανοίξει» για την κτιριακή κατάσταση, τις αντοχές και την επικινδυνότητα των σχολικών κτιρίων στην Κρήτη. Ιδίως όταν αφορά σε πολύ παλιά κτίσματα, όπως αυτό της άλλοτε Παιδαγωγικής Ακαδημίας Ηρακλείου, η οποία ξεκίνησε να κατασκευάζεται πριν τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο και ολοκληρώθηκε λίγα χρόνια μετά.

Η ανάγκη ενίσχυσης του συγκροτήματος της Παιδαγωγικής Ακαδημίας προέκυψε μετά από σχετική μελέτη που είχε εκπονηθεί πριν από λίγα χρόνια. Το έργο το περιμένουν πώς και πώς οι μαθητές και ο δάσκαλοι στα 3 δημοτικά σχολεία και στο 1 νηπιαγωγείο που συστεγάζονται στο ιστορικό κτήριο της πρώην Παιδαγωγικής Ακαδημίας, οι οποίοι όσο αναμένουν βεβαίως τις παρεμβάσεις έρχονται αντιμέτωποι με κάθε άλλο παρά ιδανικές συνθήκες, φιλοξενούμενοι σε ένα κτιριακό συγκρότημα που μετρά οχτώ δεκαετίες ζωής. Ενίοτε μάλιστα έρχονται αντιμέτωποι και με πρωτοφανείς τριτοκοσμικές καταστάσεις, όπως αυτές που βίωσαν το περσινό φθινόπωρο με την κακοκαιρία και τις νεροποντές.

Την άνοιξη του 2020, προς ικανοποίηση τότε της σχολικής κοινότητας, προκηρύχθηκε από τον Δήμο Ηρακλείου ο σχετικός διαγωνισμός για την εκτέλεση του έργου “Ενίσχυση κτηρίου πρώην Παιδαγωγικής Ακαδημίας”. Ωστόσο ο διαγωνισμός, όπως προκηρύχθηκε, με τους όρους που βγήκε, προκάλεσε αντιδράσεις στον εργοληπτικό κλάδο. Υπήρξαν διαμαρτυρίες περί “φωτογραφικής” διακήρυξης από τους τοπικούς εργολήπτες, που προκάλεσαν την άμεση παρέμβαση του Πανελλήνιου Συνδέσμου Τεχνικών Εταιρειών (ΣΑΤΕ). Μάλιστα, είχε κατατεθεί και προσφυγή από τοπική τεχνική εταιρεία.Υπό το βάρος των εξελίξεων αυτών, στον Δήμο Ηρακλείου αποφάσισαν να ακυρώσουν τον διαγωνισμό και στις αρχές του 2021 προχώρησαν στην, με τροποποιημένους όρους του έργου, ενίσχυση της πρώην Παιδαγωγικής Ακαδημίας Ηρακλείου, κόστους 2,7 εκατ. ευρώ.

Στον διαγωνισμό συμμετείχαν 13 εργοληπτικές εταιρείες. Ωστόσο, όπως προκύπτει από το πρακτικό της επιτροπής διαγωνισμού που βγήκε κατά μειοψηφία και εγκρίθηκε τις προάλλες από την Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Ηρακλείου, για διάφορους λόγους απορρίφθηκαν οι 4 εκ των 13 προσφορών, ενώ προσωρινός ανάδοχος αναδείχτηκε η εταιρεία με επωνυμία “X. Λυδάκης Ανώνυμη Τεχνική- Εμπορική- Ξενοδοχειακή- Τουριστική και Βιομηχανική Εταιρεία” με το δ.τ. “LYDAKIS CONSTRUCTION CO”, η οποία και προσέφερε τη μεγαλύτερη εργολαβική έκπτωση της τάξης συγκεκριμένα του 49,55%, με σύνολο δαπάνης έργου και προμήθειας κατά την προσφορά 1.105.442,92 ευρώ.

Έργο του Πάτροκλου Καραντινού

Το συγκρότημα της πρώην Παιδαγωγικής Ακαδημίας μελετήθηκε από τον Πάτροκλο Καραντινό, έναν από τους σημαντικότερους Έλληνες αρχιτέκτονες του 20ού αιώνα, τη χρονική περίοδο 1932-1938. Η κατασκευή του κτιρίου ξεκίνησε πριν τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και ολοκληρώθηκε μερικά χρόνια μετά το πέρας του. Το 1957, η Παιδαγωγική Ακαδημία μεταφέρθηκε και λειτούργησε στον νέο της χώρο, όπως και τα Πρότυπα Δημοτικά Σχολεία της (1ο και 2ο 6θέσιο, 3θέσιο, 1θέσιο).Το συγκρότημα είναι επιφάνειας 2.580 τ.μ. και σε αυτό στεγάζονται το 53ο Δημοτικό, το 54ο Δημοτικό, το 1ο Ειδικό Δημοτικό και το 2ο Νηπιαγωγείο.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News