Σεισμός στην Κρήτη: Συγκινητική προσφορά καταλυμάτων και σπιτιών από πολίτες στους σεισμόπληκτους

Ηράκλειο
Σεισμός στην Κρήτη: Συγκινητική προσφορά καταλυμάτων και σπιτιών από πολίτες στους σεισμόπληκτους

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Με κάθε τρόπο απλοί Κρητικοί προσφέρουν προσωρινό κατάλυμα και ελπίδα στους σεισμόπληκτους

Τεράστιο κύμα αλληλεγγύης και αγάπης έχει διαμορφωθεί στην Κρήτη για τους σεισμόπληκτους του ισχυρού σεισμού των 6 Ρίχτερ που σημειώθηκε τη Δευτέρα 27 Σεπτεμβρίου που άφησε εκατοντάδες πολίτες άστεγους. Άνθρωποι έχασαν τα σπίτια, τις περιουσίες, τις επιχειρήσεις και ψάχνουν ελπίδα μέσα στα χαλάσματα, ελπίδα που τους προσέφεραν απλοί πολίτες.

Προσφέρουν δωμάτια ξενοδοχείων και εξοχικά

Συγκινητική είναι η προσφορά στέγης από ξενοδόχους αλλά και ιδιώτες οι προσέφεραν δωμάτια ξενοδοχείων αλλά και το σπίτι στο χωριό ή το εξοχικό τους για να στεγαστούν σεισμόπληκτοι που έχουν ταλαιπωρηθεί από το κρύο και τις δεκάδες δυσκολίες.

Σύμφωνα κοινωνική λειτουργό του δήμου Μινώα Πεδιάδος Μαρία Τσιάγκα που μίλησε στο neakriti.gr «έρχονται ιδιώτες που μπορεί να έχουν μια δεύτερη κατοικία ή ένα εξοχικό και το παραχωρούν για να μείνουν σεισμόπληκτοι. Αρκετοί ξενοδόχοι έχουν προσφέρει με δική τους πρωτοβουλία δωρεάν όσα δίκλινα ή τρίκλινα δωμάτια μπορούν ,μέχρι τέλη Οκτωβρίου, ανάλογα με τη διαθεσιμότητά τους»

Ωστόσο μπορεί ένας μικρός αριθμός σεισμόπληκτων να εξασφαλίζει μια προσωρινή στέγη σε ξενοδοχεία μέσω της ιδιωτικής πρωτοβουλίας, αλλά τα καταλύματα αναγκάζονται να κλείσουν καθώς ολοκληρώνεται η σεζόν και έτσι ξεκινάει μια νέα αγωνιώδης αναζήτησης χώρου για να κοιμηθούν.

Προσωρινή φιλοξενία καταλύματα και ξενοδοχεία που κλείνουν

Όπως εξηγεί η υπεύθυνη του προγράμματος «Βοήθεια στο σπίτι» του δήμου Ελένη Μαραυγάκη «σε κάποια καταλύματα η διαμονή είναι προσωρινή μέχρι τη Δευτέρα 4 Οκτωβρίου καθώς μετά θα φιλοξενηθούν φοιτητές οπότε οι σεισμόπληκτοι πρέπει να μεταφερθούν αλλού. Σε άλλη τουριστική περιοχή λόγω αφίξεων πελατών και προσωρινής φιλοξενίας, οι σεισμόπληκτοι θα πρέπει να αναχωρήσουν. Και σε κατάλυμα της Χερσονήσου η φιλοξενία προβλέπεται μέχρι 10 Οκτωβρίου. Σε ότι αφορά στη φιλοξενία σε επιπλωμένα σπίτια μέσω του προγράμματος «Εστία» είναι μια χρονοβόρα διαδικασία που θα καθυστερήσει. Είναι πάντως συγκινητικό ότι καθημερινά υπάρχουν ρποσφορές από την Κρήτη, όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό για τους σεισμόπληκτους».

Έρχονται δεκάδες κρεβάτια

Την ίδια στιγμή όπως σημειώνει η κ.Μαραυγάκη αναμένονται εκατοντάδες κρεβάτια τα οποία θα τοποθετηθούν στο χώρο του Εκθεσιακού Κέντρου Αρκαλοχωρίου για να φιλοξενηθούν περισσότεροι σεισμόπληκτοι. Σε ότι αφορά στους οικίσκους όλα δείχνουν ότι απαιτείται μια χρονοβόρα διαδικασία για να γίνει προετοιμασία του χώρου όπου θα τοποθετούν.

φωτογραφία ΙΝΤΙΜΕ

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News